Vyötärölihavuus on tuoreen tutkimuksen perusteella painoindeksiä parempi dementiariskin ennustaja. Vyötärölihavuus suurentaa sairastumisvaaraa myös henkilöillä, jotka ovat painoindeksin perusteella normaalipainoisia.Obesity-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 870 000 korealaisen yli 65-vuotiaan terveysrekisteritietoihin.

Tulosten perusteella vyötärölihavuus liittyi suurentuneeseen vaaraan sairastua dementiaan 14-vuotisen seurannan aikana. Riskit alkoivat näkyä vähitellen vyötärön ympäryksen ylittäessä miehillä 90 cm ja naisilla 85 cm. Yli 110 cm vyötärön ympärys liittyi jo yli 50 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin verrattuna henkilöihin, joilla ei ollut vyötärölihavuutta.

Varsinaisen vyötärölihavuuden kriteerit täyttyvät, kun vyötärön ympärys ylittää naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vyötärölihavuuteen liitetty dementiariski oli suurin osallistujilla, jotka olivat painoindeksin perusteella normaalipainoisia. Pelkkä painoindeksillä mitattu ylipainoisuus tai lihavuus ei tässä tutkimuksessa liittynyt dementiariskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vyötärölihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Vyötärölihavuus suurentaa muun muassa diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Uutispalvelu Duodecim
(Obesity 2019;DOI:10.1002/oby.22609)https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.22609

(000.000) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla