D-vitamiinilisien syöminen ei todennäköisesti vähennä terveiden iäkkäiden kaatuilua ja siitä aiheutuvia sairaalakäyntejä, vaikka niin on ajateltu. Yhteyttä ei havaita myöskään potilailla, joiden D-vitamiinitasot ovat alhaiset, tuore tutkimus osoittaa.Tulokset perustuvat laajaan, lähes 26 000 keskimäärin 67-vuotiasta tervettä yhdysvaltalaista kattavaan aineistoon. Osana tutkimusta osallistujat saivat viiden vuoden ajan päivittäin 2 000 IU D3-vitamiinia tai lumevalmistetta. Osa potilaista sai myös omega-3-rasvahappoja.Kun osallistujia verrattiin toisiinsa seurannan päätteeksi, kaatuilua oli sattunut yhtä paljon kaikissa hoitoryhmissä. Eroja ei ollut myöskään siinä, miten usein potilaat olivat hakeutuneet lääkäriin tai sairaalaan kaatumisen seurauksena. Kaatuiluksi laskettiin tapaukset, joissa potilas oli kaatunut ainakin kaksi kertaa seurannan aikana.Tulokset eivät selittyneet eroilla osallistujien D-vitamiinitasoissa, sillä yhteydet olivat samanlaisia riippumatta siitä, oliko potilaan veren D-vitamiinipitoisuus alle vai yli 50 nmol/l tutkimuksen alussa. Eroja ei näkynyt myöskään verrattaessa alle 30 nmol/l:n ja yli 125 nmol/l:n pitoisuuksia.

Tutkimuksen tulokset ovat uskottavia, mutta ne olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Aiemmissa tutkimuksissa on päädytty samanlaisiin tuloksiin, mutta osassa D-vitamiinilisien on myös havaittu ehkäisevän kaatumisia. Vitamiinilisien on ajateltu vähentävän kaatuilua, koska D-vitamiinin puutos heikentää lihaksia ja toimintakykyä. Sen liian vähäinen saanti aiheuttaa monia muitakin terveyshaittoja, joten vitamiinilisät ovat paikallaan D-vitamiinin vajauksesta kärsiville ja etenkin talvisin myös vajauksen ehkäisemiseksi.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. luiden haurastumista.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2020;DOI:10.1210/clinem/dgaa311)https://doi.org/10.1210/clinem/dgaa311

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla