Arvioista riippuen ainakin 5–10 prosenttia vanhuksista kärsii aliravitsemuksesta, mutta luku on selvästi suurempi monissa riskiryhmissä.Tuoreiden tutkimustulosten perusteella yksi riskiryhmä ovat yksin asuvat vanhukset, jotka ovat naimattomia tai eronneita. Kävelyvaikeudet ja ongelmat esimerkiksi portaiden kapuamisessa ennakoivat myös aliravitsemuksen kehittymistä. Osalle aliravitsemus kehittyy sairaalahoidon jälkeen, mikä viittaa terveydentilan huonontumiseen laajemminkin.Havainnot perustuvat kuuden aikaisemman tutkimuksen ja 4 800 kotonaan asuvan 1–3-vuotiseen seurantaan. Osallistujat olivat keskimäärin 72–85-vuotiaita, ja heistä 5–17 prosentilla todettiin aliravitsemustila.Aliravitsemus yleistyy selvästi iän myötä, mikä havaittiin myös tässä tutkimuksessa. Aiempien arvioiden mukaan yli 80-vuotiaista 10–20 prosenttia on aliravittuja, sairaalahoidossa olevista 30–65 prosenttia ja pysyvässä laitoshoidossa olevista 30–80 prosenttia. Liikuntakyvyn heikkenemisen lisäksi lukuisat sairaudet voivat altistaa aliravitsemukselle, mutta myös iän myötä kehossa tapahtuvat muutokset perusaineenvaihdunnassa, ruokahalussa ja maku- ja hajuaistissa selittävät ilmiötä. Aliravitsemus heikentää puolustuskykyä, altistaa monille sairauksille, hidastaa paranemista ja kiihdyttää muun muassa lihaskatoa.Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Geriatrics Society 2018;DOI:10.1111/jgs.15553)https://doi.org/10.1111/jgs.15553

(2018913) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Avioliitossa ja pitkissä parisuhteissa olevien tiedetään säästyvän monilta sairauksilta muita todennäköisemmin. Nyt tämä on jälleen varmistettu ainakin sydän- ja verisuonitautien sekä aivoverenkiertohäiriöiden osalta. Tuoreessa Heart-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 34 aikaisemman tutkimuksen ja yli kahden miljoonan osallistujan tietoihin.Tulosten mukaan eronneet, ikänsä naimattomana olleet ja leskeytyneet sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin naimisissa olevat. He myös menehtyvät sepelvaltimotautiin, sydänkohtauksiin ja aivoverenkiertohäiriöihin todennäköisemmin.Noin 80 prosenttia sydän- ja verisuonitaudeista liittyy perinteisiin riskitekijöihin, kuten korkeaan ikään, verenpaineongelmiin, diabetekseen ja tupakointiin, mutta loput 20 prosenttia on epäselvempiä tapauksia. Ainakin osa tästä 20 prosentista voikin tulosten valossa selittyä potilaiden parisuhdetilanteella. Tämä olisi hyvä huomioida, kun sairastumisriskejä arvioidaan.Avioliittoon ja pitkiin parisuhteisiin liittyvää suojavaikutusta on selitetty monilla seikoilla, ja luultavasti se on yhdistelmä useita tekijöitä, jotka yhdessä parantavat potilaan ennustetta. Parisuhteessa elävät mm. hakeutuvat hoitoon varhemmin ja noudattavat hoitojaan paremmin kuin yksin elävät. Lisäksi elintavoissa on usein eroja. Uutispalvelu Duodecim(Heart 2018;DOI:10.1136/heartjnl-2018-313005)http://doi.org/10.1136/heartjnl-2018-313005

(2018919) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Uutispalvelu Duodecim esittelee uusimpia lääketieteellisiä tutkimuksia ja niiden tuloksia syyskuusta alkaen viikoittain ilmestyvinä tiiviinä videouutisina. Uutiset pureutuvat myös ajankohtaisiin ja keskustelua herättäviin lääketieteellisiin teemoihin ja tutkimukseen niiden taustalla.Ensimmäisessä uutiskoosteessa tutustutaan Itämeren ruokavalioon ja kuullaan hyvän fyysisen kunnon vaikutuksista keski-ikäisten miesten eliniän ennusteeseen.Videouutiset ilmestyvät keskiviikkoisin ja niitä voi seurata Uutispalvelun YouTube-kanavalla.

(000.000) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.