Tavallisimmat jalkavaivat - sienet, kovettumat ja rakot - voit hoitaa pois kotona.

Varvasvälisilsa

Oireet Piinaava kutina on jalkasienen eli silsan kiusallisin oire. Silsan tunnistat myös siitä, että se alkaa yleensä yhdestä tai kahdesta reunimmaisesta varvasvälistä, jotka alkavat punoittaa, hilseillä ja halkeilla.

Syyt Silsatartunta saadaan uimahallien, urheiluhallien sekä työpaikkojen pukuhuoneiden lattioilta. Jalkasilsa on rihmasienen aiheuttama tulehdus, joka vaivaa miehiä useammin kuin naisia.

Näin hoidan Silsaa voi hoitaa kotioloissa reseptittä apteekista saatavalla sienilääkevoiteella tai -pulverilla, joissa vaikuttavana lääkeaineena on atsolijohdannaisia tai terbinafiinia. Hoito kestää yleensä viikosta kuukauteen.
Elleivät oireet häviä neljässä viikossa, on syytä lähteä lääkäriin. Sieninäyte kannattaa ottaa, sillä se varmistaa, onko kyse silsasta.

Jalkasilsa on siitä ikävä tauti, että se uusiutuu herkästi. Jos podet jatkuvaa silsaa, sienilääkettä kannattaa käyttää kuukausia, jopa vuosia yhteen menoon. Levitä sitä varvasväleihin kerran tai kahdesti viikossa huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen.

Jos haluat eroon jalkasilsasta, on parempi heittää vanhimmat kengät pois. Uudempiin voit ripotella sienilääkepulveria.

Lue lisää Näin pääset eroon jalkasienestä
 

Rakot

Oireet Rakko, vesikello tai hiertymä on ihoon syntynyt kirkasta tai veristä kudosnestettä sisältävä nestekertymä. Ensin hankaumakohtaan tulee punoittava painaumajälki. Rakko on kipeä ja arka.

Syyt Rakkoja syntyy uusien, jalkaan vielä muotoutumattomien kenkien ”sisäänajovaiheessa” ja tavallisimmin pitkillä kävelyretkillä, vaelluksilla. Urheilijoilla on usein rakkoja, koska rasitus on kova, alaraajoihin kertyy turvotusta ja hikoilu lisää hiertymäriskiä.

Näin hoidan Hyvin rasvattuun ihoon ei synny rakkoja niin helposti kuin kuivaan ihoon – ei myöskään jalkoihin, jotka saavat kulkea mukavissa kengissä.
Hyvät sukat ovat tärkeät rakkojen ehkäisyssä. Tavalliset puuvillasukatkin suojaavat, mutta ahkeran liikkujan kannattaa kysyä urheiluliikkeistä erityisiä kitkanpoistosukkia. Kahdet tavalliset sukat päällekkäin estävät myös tehokkaasti rakkoja.

Kun rakko on syntynyt, se on hyvä suojata rakkolaastarilla. Oikein arkaa kohtaa voi pehmentää ohuella huovan­palalla.

Turvotus ja kipu viittaavat bakteeritulehdukseen. Silloin side pitää avata, jalat pestä ja rakon päälle täytyy laittaa uusi laastari tai sidetaitos.

Känsät

Oireet  Tunnistat känsän tarkkarajaisesta, nappulalta tuntuvasta ihopaksunnoksesta. Tavallisimmin känsä syntyy jalan luiseen ulokkeeseen, varpaiden päälle, päkiään tai nivelen kohdalle.

Känsät voivat aiheuttaa pistävää kipua. Kroonistuessaan ne alkavat hermottua ja verisuonittua – silloin ne aristavat myös levossa. Rasituksesta kehittyvää känsää voi olla vaikea erottaa syylästä. Syylät aiheutuvat viruksesta.

Syyt  Känsä saa yleensä alkunsa varpaiden virheasennoista ja puristavista kengistä. Pitkällisen hankauksen seurauksena kehkeytyy känsä.
Näin hoidan   Känsän ensiapua on luopuminen puristavista ja hankaavista kengistä. Suosi känsäkohtaan liimattavia tai puettavia ihosuojia ja tukipohjallisia.

Jos pistävä kipu kiusaa, känsä on syytä käydä poistattamassa. Apteekeista saatavat silikoni-, salisyyli- tai hydrokolloidisuojat vähentävät känsän hankautumista kengissä, pehmittävät sitä ja estävät kipua yltymästä.
Älä koskaan leikkele tai vuole känsää itse, sillä voit hankkia känsäkohtaan infektion.

Kovettumat

Oireet Kun jalan johonkin kohtaan tulee painetta, puristusta ja hankausta, iho alkaa suojautua. Se kuumottaa, punoittaa ja paksuuntuu. Etenkin jalkapohjaan kehittyy kovettumia, kellertäviä ihonpaksunnoksia. Kovettuma ei ole kipeä, ellei se halkeile.

Syyt Kuiva iho kovettuu herkemmin kuin rasvattu ja joustava iho. Kovettumia aiheuttavat huono jalkahygienia, kova kävelyalusta, epäsopivat kengät, sukattomuus ja ohentuneet rasvakerrostumat kantapäissä ja päkiöissä.

Jalkaterän ja varpaiden asentovirheet sekä ylipaino johtavat usein kovettumiin.
Näin hoidan Kovettumille altistuu entisestään, jos niitä repii tai raspaa rajusti.

Kotioloissa kovettumia voi hoitaa tunnollisella rasvauksella. Mitä paksumpi rasva, sen parempi. Rasvaa vain pestyjä ja hyvin kuivattuja jalkoja. Tee pesusta ja hierovasta rasvauksesta iltarutiini. Laita rasvattuihin jalkoihin yöksi puhtaat sukat tai hanki apteekista kuiville jaloille tarkoitettuja hoitavia sukkia.

Käy jalkojenhoitajalla, joka poistaa kovettumat ammattimaisesti tervettä ihoa säästäen.

Apteekista saat erikoispohjallisia ja muun muassa päkiäpehmusteita, jotka suojaavat kovettumille alttiita kohtia liialta rasitukselta.
Kovettunut iho kärsii heikentyneestä verenkierrosta, joten jalkavoimistelu on kotihoidon a ja o. Hanki avuksesi mieluusti puinen jalkarulla, jota vasten voit pyöritellä jalkapohjia vaikka telkkarin ääressä.

Lue lisää Näin hoidat jalkojen kovettumat

Kynsisieni

Oireet Sientä kasvava varpaankynsi muuttuu sameaksi, ruskeankeltaiseksi ja kärjestä kuluneeksi ja lahoksi. Kynsisieni eli -silsa leviää viikkojen tai kuukausien aikana kynnen alla ja irrottaa lopulta
kynnen alustastaan.

Toisen tyyppinen kynsisieni aiheuttaa kynteen valkoisia, liuskoittuvia laikkuja.
Sienikynsi ei aluksi kipuile.

Paksuuntuessaan kynnessä tuntuu painetta ja siihen tulee herkemmin bakteeritulehdus.

Syyt Kynsisieni vaanii kosteissa oloissa ja se pitää hikoilevista jalkateristä. Diabeetikoilla kynsisieni on tavallisempi kuin muilla.

Näin hoidan Ikävä juttu, mutta kynsisienestä pääsee harvoin täysin eroon huolellisellakaan hoidolla. Pidät sienien kurissa kuukausien yhtämittaisella lääkityksellä sekä hyvällä jalkahygienialla.

Parhaat tulokset saat, kun yhdistät reseptillä saatavan sisäisen lääkehoidon ja ulkoisen, reseptittä apteekeista hankittavan lääkkeen. Sisäisesti otettavia kynsisienilääkkeitä ovat esimerkiksi itrakonatsoli, flukonatsoli ja terbinafiini.

Ulkoisesti kynteen levitettäviä lääke­aineita ovat reseptivalmiste amorolfiinilakka ja reseptivapaat lääkeliuokset tiokonatsoli-, klotrimatsoli- tai terbinafiini.

Älä päästä kynttä hankaamaan kenkää vasten ja hanki henkilökohtaiset kynsienhoitovälineet. Alustastaan irronneen kynnen voi varovasti leikata pois ja muun kynnen viilata sileämmäksi.  

Jos sairastuneita kynsiä on useita, käy säännöllisesti asiantuntijan hoidossa.

Lue lisää Paraneeko kynsisieni itsestään?

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.