Loraus hyvää perusvoidetta, hieman tuorekelmua, ripaus suolaa ja oliiviöljyä. Saat kesänkestävät jalat.

1. Pehmennä perusvoiteella

Jalkojen kotihoidon ykköstuote on keskirasvainen perusvoide. Se ei saa olla juokseva ”lotion”, jossa on vettä, sillä iholta haihtuva vesi voi entisestään kuivattaa jalkoja. Rasvaus tekee ihosta pehmeämmän ja joustavamman, jolloin iho ei nirhaannu tai halkeile niin herkästi.

2. Älä liota

Jalkakylpy rentouttaa, mutta pitkä liottaminen ei ole hyväksi. Vesi kuivattaa ihoa, siksi kylpy ei saisi kestää viittä minuuttia pidempään. Käytä viileää vettä ja kylpy- tai ihoöljyä. Jos ongelmana ovat kovasti hikoilevat jalat, lisää veteen öljyn sijasta pari ruokalusikallista tavallista suolaa.

3. Lopeta raspaus

Raivokas jalkojen raspaaminen on julistettu pannaan, sillä se vain herättää ihon puolustusmekanismit ja iho paksunee entisestään. Kovettuman pintaa voi käsitellä viilalla tai hohkakivellä, minkä jälkeen kovettumalle levitetään jalkarasvaa. Satunnainen hoitaminen ei tuo tulosta, eli avainsana on säännöllisyys.

3. Testaa tehoaineita

Apteekeissa ja jalkahoitoloissa on tarjolla kovettumarasvoja ja -laastareita, joiden tehoaineet, kuten karbamidi, sulattavat kovettumaa tehokkaasti. Kun kovettuma alkaa pehmetä ja kuoriutua, sitä ei missään tapauksessa saa repiä kynsillä.

 4. Testaa kelmukonsti

Itsepintaisten päkiä- tai kantapääkovettumien ja kuivuuksien kotihoitona voi kokeilla kelmua: Levitä kuivan kohdan tai kovettumaan päälle hyvä kerros rasvaista voidetta ja peitä se tuorekelmulla. Vedä jalkaan vielä sukka ja pidä haudetta vaikka iltauutisten ajan.

5. Öljyä kynsille

Jos varpaankynnet murtuvat herkästi, kun niitä lyhentää saksilla tai leikkureilla, kynnet ovat todennäköisesti liian kuivat. Kuivat kynnet imevät nopeasti kynsiöljyn, jota jalkaterapeutti laittaa kynsiin hoidon loppupuolella.
— Kotioloissa varpaidenkynsiä ja kynsinauhoja voi hoitaa oliiviöljyllä.

6. Käy jalkahoitajalla

 Jos jaloissa ja varpaissa on kovin hankalia kovettumia, kannattaa käydä jalkojenhoitajalla poistattamassa niitä. Sen jälkeen kotihoitokin onnistuu paremmin.

Jalat kannattaa hoitaa kuntoon paitsi ulkonäön takia myös siksi, että halkeamat, haavat ja rakot ovat avoimia infektioportteja, joiden kautta elimistöön voi päästä mitä tahansa bakteereita.

LUKIJA KYSYY: "Jalat ovat todella väsyneet työpäivän jälkeen ja aivan mahdottomat jos pitäisi jonnekin vielä illalla mennä: ei meinaa korkkarit mahtua jalkaan. Kesällä tilanne on vielä pahempi. Miten jalkoja voisi virkistää edes tilapäisesti?" Lue asiantuntijan vastaus täältä

  • Känsiä ja kovettumia tulee paikkoihin, joihin kohdistuu kovin paine. Korkokenkien käyttäjä saa niitä herkästi päkiän alle. Varpaiden päälle känsiä kasvaa, jos varpaiden päällys hankaa kengän ”kattoon”.
  • Kovettumien hoito on turhaa, jos kengissä ei tapahdu parannusta. Jalkaterän iho kun tulkitsee kenkien hinkkauksen samoin kuin raspaamisen ja paksuntaa nahkaa suojautuakseen ärsytykseltä.
  • Jos kenkä tuntuu jo kaupassa ahtaalta, se ei muutu sopivaksi, vaikka aina sanotaan, että kenkä venyy käytössä.
  • Arkikenkien pitäisi olla armollista mallia. Mutta kun tilanne ja mieliala niin vaativat, korkokengät jalkaan vaan – mutta ei koko päiväksi.
  • Miesten helmasyntinä tahtoo olla samojen kenkien liikakäyttö. Ellei kenkä saa välillä kuivua, tuulettua ja vetäytyä takaisin muotoonsa, se alkaa haista ja hajota ennen aikojaan.

Asiantuntija jalkaterapeutti Teija Kinnunen

 

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.