Loraus hyvää perusvoidetta, hieman tuorekelmua, ripaus suolaa ja oliiviöljyä. Saat kesänkestävät jalat.

1. Pehmennä perusvoiteella

Jalkojen kotihoidon ykköstuote on keskirasvainen perusvoide. Se ei saa olla juokseva ”lotion”, jossa on vettä, sillä iholta haihtuva vesi voi entisestään kuivattaa jalkoja. Rasvaus tekee ihosta pehmeämmän ja joustavamman, jolloin iho ei nirhaannu tai halkeile niin herkästi.

2. Älä liota

Jalkakylpy rentouttaa, mutta pitkä liottaminen ei ole hyväksi. Vesi kuivattaa ihoa, siksi kylpy ei saisi kestää viittä minuuttia pidempään. Käytä viileää vettä ja kylpy- tai ihoöljyä. Jos ongelmana ovat kovasti hikoilevat jalat, lisää veteen öljyn sijasta pari ruokalusikallista tavallista suolaa.

3. Lopeta raspaus

Raivokas jalkojen raspaaminen on julistettu pannaan, sillä se vain herättää ihon puolustusmekanismit ja iho paksunee entisestään. Kovettuman pintaa voi käsitellä viilalla tai hohkakivellä, minkä jälkeen kovettumalle levitetään jalkarasvaa. Satunnainen hoitaminen ei tuo tulosta, eli avainsana on säännöllisyys.

3. Testaa tehoaineita

Apteekeissa ja jalkahoitoloissa on tarjolla kovettumarasvoja ja -laastareita, joiden tehoaineet, kuten karbamidi, sulattavat kovettumaa tehokkaasti. Kun kovettuma alkaa pehmetä ja kuoriutua, sitä ei missään tapauksessa saa repiä kynsillä.

 4. Testaa kelmukonsti

Itsepintaisten päkiä- tai kantapääkovettumien ja kuivuuksien kotihoitona voi kokeilla kelmua: Levitä kuivan kohdan tai kovettumaan päälle hyvä kerros rasvaista voidetta ja peitä se tuorekelmulla. Vedä jalkaan vielä sukka ja pidä haudetta vaikka iltauutisten ajan.

5. Öljyä kynsille

Jos varpaankynnet murtuvat herkästi, kun niitä lyhentää saksilla tai leikkureilla, kynnet ovat todennäköisesti liian kuivat. Kuivat kynnet imevät nopeasti kynsiöljyn, jota jalkaterapeutti laittaa kynsiin hoidon loppupuolella.
— Kotioloissa varpaidenkynsiä ja kynsinauhoja voi hoitaa oliiviöljyllä.

6. Käy jalkahoitajalla

 Jos jaloissa ja varpaissa on kovin hankalia kovettumia, kannattaa käydä jalkojenhoitajalla poistattamassa niitä. Sen jälkeen kotihoitokin onnistuu paremmin.

Jalat kannattaa hoitaa kuntoon paitsi ulkonäön takia myös siksi, että halkeamat, haavat ja rakot ovat avoimia infektioportteja, joiden kautta elimistöön voi päästä mitä tahansa bakteereita.

LUKIJA KYSYY: "Jalat ovat todella väsyneet työpäivän jälkeen ja aivan mahdottomat jos pitäisi jonnekin vielä illalla mennä: ei meinaa korkkarit mahtua jalkaan. Kesällä tilanne on vielä pahempi. Miten jalkoja voisi virkistää edes tilapäisesti?" Lue asiantuntijan vastaus täältä

  • Känsiä ja kovettumia tulee paikkoihin, joihin kohdistuu kovin paine. Korkokenkien käyttäjä saa niitä herkästi päkiän alle. Varpaiden päälle känsiä kasvaa, jos varpaiden päällys hankaa kengän ”kattoon”.
  • Kovettumien hoito on turhaa, jos kengissä ei tapahdu parannusta. Jalkaterän iho kun tulkitsee kenkien hinkkauksen samoin kuin raspaamisen ja paksuntaa nahkaa suojautuakseen ärsytykseltä.
  • Jos kenkä tuntuu jo kaupassa ahtaalta, se ei muutu sopivaksi, vaikka aina sanotaan, että kenkä venyy käytössä.
  • Arkikenkien pitäisi olla armollista mallia. Mutta kun tilanne ja mieliala niin vaativat, korkokengät jalkaan vaan – mutta ei koko päiväksi.
  • Miesten helmasyntinä tahtoo olla samojen kenkien liikakäyttö. Ellei kenkä saa välillä kuivua, tuulettua ja vetäytyä takaisin muotoonsa, se alkaa haista ja hajota ennen aikojaan.

Asiantuntija jalkaterapeutti Teija Kinnunen

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.