Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on jo noin seitsemän vuotta ollut iso syylä peukalossa. Siihen on kokeiltu kaikki hoitomenetelmät, mutta mikään ei ole auttanut. Viime syksynä syylät yhtäkkiä levisivät ja nyt niitä on noin 20 eri puolilla jalkoja ja käsiä. Suurin osa on melko pieniä. Onko tämä ihan normaalia, että yhtäkkiä tulee syyliä aivan järkyttävästi pienessä ajassa? Mitä minun pitäisi tehdä?

Syylä on viruksen aiheuttama ihomuutos, joka voi levitä pienten ihorikkojen kautta alueelta toiselle. Siihen vaikuttavat myös hormonitasapaino, elimistön yleinen vastustuskyky sekä mahdollinen immuunijärjestelmään vaikuttava lääkitys.

Hoitoon käytetään monia syyläkudosta tuhoavia menetelmiä, mutta täsmälääkettä virukseen ei toistaiseksi ole. Siitä johtuen hoidetut syylät saattavat uusiutua. Viruksen itämisaika voi olla joskus hyvinkin pitkä, jolloin iho näyttää terveeltä. Mitä pienempi syylä, sitä helpompi on sen hoito.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinun pitää hakeutua uudelleen ihotautilääkärille, jolla on käytettävissä kaikki syylien hoitomenetelmät, ainakin paikalliset lääkkeet, jäädytys- ja laserhoito. Lisäksi täytyisi tarkistaa yleinen terveydentilasi. Vaikeahoitoisissa syylissä tarvitaan useita hoitokertoja.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla