Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen kärsinyt ripsikadosta yli puoli vuotta. Aamuisin  silmäni ovat hiekkaisen tuntuiset ja ripsien tyvessä on keltaista karstaa. Myös luomet ovat joinakin aamuina turvoksissa ja kutisevat. Ripsiä irtoilee päivittäin ja toisen silmän ripsirivistössä on nytkin aukkoja. Optikon mukaan minulla on kuivat silmät. Käytän kostutustippoja. Kilpirauhasarvot ja perusverenkuva ovat kunnossa. Yleislääkärin mukaan silmissä ei ole tulehdusta ja ripsien lähtö on ihan normaalia. En käytä meikkiä ja minulla on terveet elämäntavat. Olen alkanut epäillä tali-ihottumaa. Kysymykseni kuuluukin, onko kyse kuivasilmäisyydestä vai sopivatko oireet johonkin muuhun. Jos varaan ajan erikoislääkärille, menenkö silmälääkärille vai ihotautilääkärille?

Kuvaamasi oire viittaa ensisijaisesti pitkäaikaiseen silmäluomitulehdukseen ja siihen liittyvään ripsikatoon. Mikäli kasvoissa ei ole ihottumaa, suosittelen varamaan ajan silmälääkärille. Hän tarkistaa silmän tilanteen ja neuvoo tarvittaessa silmäluomien hoito- ja puhdistustekniikat.

Joskus luomitulehdus voi liittyä myös ihosairauksiin, kuten taliköhnäihottumaan tai ruusufinniin, joten saatat tarvita myös ihotautilääkärin arviota. Tulehduksen hoidon jälkeen ripsien kasvu voi korjaantua itsestään. Ripsien kasvua voidaan jossain määrin vahvistaa myös ripsiseerumeilla.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.