Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen kärsinyt ripsikadosta yli puoli vuotta. Aamuisin  silmäni ovat hiekkaisen tuntuiset ja ripsien tyvessä on keltaista karstaa. Myös luomet ovat joinakin aamuina turvoksissa ja kutisevat. Ripsiä irtoilee päivittäin ja toisen silmän ripsirivistössä on nytkin aukkoja. Optikon mukaan minulla on kuivat silmät. Käytän kostutustippoja. Kilpirauhasarvot ja perusverenkuva ovat kunnossa. Yleislääkärin mukaan silmissä ei ole tulehdusta ja ripsien lähtö on ihan normaalia. En käytä meikkiä ja minulla on terveet elämäntavat. Olen alkanut epäillä tali-ihottumaa. Kysymykseni kuuluukin, onko kyse kuivasilmäisyydestä vai sopivatko oireet johonkin muuhun. Jos varaan ajan erikoislääkärille, menenkö silmälääkärille vai ihotautilääkärille?

Kuvaamasi oire viittaa ensisijaisesti pitkäaikaiseen silmäluomitulehdukseen ja siihen liittyvään ripsikatoon. Mikäli kasvoissa ei ole ihottumaa, suosittelen varamaan ajan silmälääkärille. Hän tarkistaa silmän tilanteen ja neuvoo tarvittaessa silmäluomien hoito- ja puhdistustekniikat.

Joskus luomitulehdus voi liittyä myös ihosairauksiin, kuten taliköhnäihottumaan tai ruusufinniin, joten saatat tarvita myös ihotautilääkärin arviota. Tulehduksen hoidon jälkeen ripsien kasvu voi korjaantua itsestään. Ripsien kasvua voidaan jossain määrin vahvistaa myös ripsiseerumeilla.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.