Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen kärsinyt ripsikadosta yli puoli vuotta. Aamuisin  silmäni ovat hiekkaisen tuntuiset ja ripsien tyvessä on keltaista karstaa. Myös luomet ovat joinakin aamuina turvoksissa ja kutisevat. Ripsiä irtoilee päivittäin ja toisen silmän ripsirivistössä on nytkin aukkoja. Optikon mukaan minulla on kuivat silmät. Käytän kostutustippoja. Kilpirauhasarvot ja perusverenkuva ovat kunnossa. Yleislääkärin mukaan silmissä ei ole tulehdusta ja ripsien lähtö on ihan normaalia. En käytä meikkiä ja minulla on terveet elämäntavat. Olen alkanut epäillä tali-ihottumaa. Kysymykseni kuuluukin, onko kyse kuivasilmäisyydestä vai sopivatko oireet johonkin muuhun. Jos varaan ajan erikoislääkärille, menenkö silmälääkärille vai ihotautilääkärille?

Kuvaamasi oire viittaa ensisijaisesti pitkäaikaiseen silmäluomitulehdukseen ja siihen liittyvään ripsikatoon. Mikäli kasvoissa ei ole ihottumaa, suosittelen varamaan ajan silmälääkärille. Hän tarkistaa silmän tilanteen ja neuvoo tarvittaessa silmäluomien hoito- ja puhdistustekniikat.

Joskus luomitulehdus voi liittyä myös ihosairauksiin, kuten taliköhnäihottumaan tai ruusufinniin, joten saatat tarvita myös ihotautilääkärin arviota. Tulehduksen hoidon jälkeen ripsien kasvu voi korjaantua itsestään. Ripsien kasvua voidaan jossain määrin vahvistaa myös ripsiseerumeilla.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla