Vaikka jalat turpoaisivat, perusterveellä vaiva menee itsekseen ohi. Helteellä turvotus voi kestää vähän pitempään.
Vaikka jalat turpoaisivat, perusterveellä vaiva menee itsekseen ohi. Helteellä turvotus voi kestää vähän pitempään.

Useimmiten yllättävä turvotus johtuu kuumuudesta, mutta ihan tuttu lääkekin voi kerätä nestettä elimistöön.

  1. TULEHDUSKIPULÄÄKKEET, joita saa ilman reseptiä, turvottavat jalkoja estäessään munuaisten normaalia toimintaa. Kuumeiseen ripulitautiin otettu tulehduskipulääke voi lamaannuttaa munuaiset useammaksi tunniksi. Vaikka jalat turpoaisivat, perusterveellä vaikutus menee itsekseen ohi. Helteellä turvotus voi kestää vähän pitempään.
  2. KALSIUMINESTÄJÄT eli niin sanotut kalkkisalpaajat, joita käytetään verenpaineen hoidossa, keräävät nestettä elimistöön ja voivat siten turvottaa. Verenpainelääkkeen voi tarvittaessa vaihtaa toiseen lääkeryhmään tai syödä kalsiuminestäjän ohessa nesteenpoistolääkettä tai muuta turvotusta vähentävää lääkettä.
  3. ESTROGEENI ei yleensä turvota tuntuvasti vaihdevuosien hoitona, mutta e-pillereitä syövällä turvotus voi olla ikävääkin. Silloin voi olla hyvä kokeilla ennemmin minipillereitä tai kierukkaa.
  4. KORTISONI, jota käytetään muun muassa allergioiden, ihosairauksien ja nivelvaivojen hoitoon, kerää nestettä elimistöön. Sille ei aina löydy vaihtoehtoa, mutta jos turvotus on häiritsevää, kannattaa kysyä apua lääkäriltä.

Asiantuntija: Patrik Währn, johtava lääkäri, Mehiläinen Töölö.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla