Akne stressaa ja haittaa ihmissuhteita enemmän kuin hyväihoiset ymmärtävät, sanoo ihotautilääkäri Liisa Karppinen. Onneksi hyviä hoitoja on tarjolla. Liikkeelle lähdetään ensi kevyistä keinoista.

Finnit ovat keljuja. Ne vaivaavat, vaikka olisivat muiden mielestä pikkujuttu. Omat finnit myös näyttävät yleensä isommilta kuin samanlaiset toisella.
– Silti vähäisemmätkin finnit pitää hoitaa, jos ne häiritsevät. Akne stressaa ja haittaa ihmissuhteita enemmän kuin hyväihoiset ymmärtävät, sanoo ihotautilääkäri Liisa Karppinen.
Kun hoitoon päädytään, se aloitetaan kevyin menetelmin.  Jos kokonaan parantavaa hoitoa ei ole, niin ainakin lievittävää apua löytyy aina.

Ensin itsehoitoa

Itsehoitoon kuuluu päivittäinen pesu vedellä ja nestesaippualla sen jälkeen, kun meikit ja ihovoiteet on poistettu. Akneiholle tarkoitetut puhdistavat käsikauppatuotteet ovat lievästi happamia, pH 5,5–3,5. Nämä puhdistusaineet ovat myös vähän antiseptisiä eli pieneliöitä tuhoavia. Ne eivät sisällä saippuaa, joka voi tukkia ihohuokosia ja lisätä mustapäitä.
Lievähkö akne saattaa pysyä kurissa bentsoyyliperoksidivoiteella tai -geelillä. Auringon ultraviolettisäteily rauhoittaa tulehdusta mutta solarium ei. Kosmetologi voi auttaa poistamalla mustapäät, minkä jälkeen lääkitys alkaa tehota nopeammin. Sen sijaan ruokavaliohoidoista, vitamiineista tai hivenaineista ei tutkimusten mukaan ole apua.

Lääkäriltä lisäapua

Jos finnit ovat kipeitä, kannattaa turvautua lääkärin apuun. Hyvä hoito estää myös arpien muodostumista. Jos iho alkaa kukkia aikuisena, on syytä mennä lääkäriin.
Sopivan hoidon etsiminen alkaa yleensä ulkoisesti käytettävillä valmisteilla. Niitä ovat bentsoyyliperoksidi­valmisteet ja reseptivalmisteet atselaiinihappovoide, adapaleenigeeli, tretinoiinivoide ja niiden yhdistelmät sekä antibioottivoide klindamysiini.
Jos nämä eivät auta, kokeillaan antibiootti­tabletteja, kuten tetrasykliiniä, lymesykliiniä, doksisykliiniä tai erytro­mysiiniä. Aknen hoitoon käytettävät antibioottikuurit kestävät yleensä vähintään puoli vuotta.
Antibiootit parantavat yleensä aknen, mutta se voi ilmaantua uudelleen lääkekuurin loputtua. Naisilla myös e-pillerit nitistävät usein aknen.

Sivuvaikutukset huomioitava

Tehokkain aknelääke on A-vitamiinihappo isotretinoiini. Koska lääkkeellä on paljon sivuvaikutuksia, vain ihotautien erikoislääkäri voi määrätä sitä.
Kuuri kestää tavallisesti 5—6 kuukautta. Hoidon tehoa lisää samanaikainen erytromysiinikuuri.
Jos akne ilmaantuu myöhemmin uudelleen, kuuri voidaan uusia. Vaarallisin sivuvaikutus on sikiövaurio. Siksi hoidon aikana tai heti sen jälkeen ei saa tulla raskaaksi. Siittiöihin lääke ei vaikuta haitallisesti. Toinen, harvinainen sivuvaikutus, on masentuneisuus. Jos mieli painuu maahan hoitokuurin aikana, siitä pitää heti kertoa lääkärille.

  • Teini-iässä aknen aiheuttaa käynnistyvä hormonitoiminta. Aknenäppylöitä ilmaantuu yleensä noin kolmen vuoden ajan.
  • Aknetaudin saa todennäköisemmin, jos siihen on perinnöllinen alttius.
  • Noin joka toisella nuorella on aknea, tytöillä 14–17-vuotiaana ja pojilla pari vuotta vanhempana. Pojilla akne on vaikeampi.
  • Kaikilla akne ei mene ohi murrosiän myötä. Paha nuoruusiän akne ei kuitenkaan lisää riskiä siihen, että tauti jatkuu aikuisena.
  • Naisilla akne voi tulla ennestään näppylättömälle iholle e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Silloin syynä on hormoni­tasapainon muutos.
  • Jos iho alkaa kukkia ilman ilman hormonivaikutuksia, syynä on useimmiten stressi.
  • Nopeita hiilihydraatteja, maitotuotteita ja rasvaisia ruokia on epäilty aknen pahentajiksi, mutta tutkimusnäyttöä ei ole.
Vierailija

Eroon aknesta - parhaat keinot itsehoidosta tehokuureihin

se on kyllä totta että tekee kyllä niin paljon omaan elämään kun viihtyy "omassa ihossa". itse otin roacciutania ja mun acne meni melkein kokonaan pois mutta tuli myös sitten takas. en halunnut jatkaa toista kuuria ku mulle tuli aika pahat masennus sivuvaikutukset. sen pitää löytää se oikea lääke omalle iholle muttei pitäis pelkää vahvempaa kuin just roaccutan. se on auttanut niin monia muttei valitettavasti just mua. http://bettinaw.blogspot.fi/
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.