Akne stressaa ja haittaa ihmissuhteita enemmän kuin hyväihoiset ymmärtävät, sanoo ihotautilääkäri Liisa Karppinen. Onneksi hyviä hoitoja on tarjolla. Liikkeelle lähdetään ensi kevyistä keinoista.

Finnit ovat keljuja. Ne vaivaavat, vaikka olisivat muiden mielestä pikkujuttu. Omat finnit myös näyttävät yleensä isommilta kuin samanlaiset toisella.
– Silti vähäisemmätkin finnit pitää hoitaa, jos ne häiritsevät. Akne stressaa ja haittaa ihmissuhteita enemmän kuin hyväihoiset ymmärtävät, sanoo ihotautilääkäri Liisa Karppinen.
Kun hoitoon päädytään, se aloitetaan kevyin menetelmin.  Jos kokonaan parantavaa hoitoa ei ole, niin ainakin lievittävää apua löytyy aina.

Ensin itsehoitoa

Itsehoitoon kuuluu päivittäinen pesu vedellä ja nestesaippualla sen jälkeen, kun meikit ja ihovoiteet on poistettu. Akneiholle tarkoitetut puhdistavat käsikauppatuotteet ovat lievästi happamia, pH 5,5–3,5. Nämä puhdistusaineet ovat myös vähän antiseptisiä eli pieneliöitä tuhoavia. Ne eivät sisällä saippuaa, joka voi tukkia ihohuokosia ja lisätä mustapäitä.
Lievähkö akne saattaa pysyä kurissa bentsoyyliperoksidivoiteella tai -geelillä. Auringon ultraviolettisäteily rauhoittaa tulehdusta mutta solarium ei. Kosmetologi voi auttaa poistamalla mustapäät, minkä jälkeen lääkitys alkaa tehota nopeammin. Sen sijaan ruokavaliohoidoista, vitamiineista tai hivenaineista ei tutkimusten mukaan ole apua.

Lääkäriltä lisäapua

Jos finnit ovat kipeitä, kannattaa turvautua lääkärin apuun. Hyvä hoito estää myös arpien muodostumista. Jos iho alkaa kukkia aikuisena, on syytä mennä lääkäriin.
Sopivan hoidon etsiminen alkaa yleensä ulkoisesti käytettävillä valmisteilla. Niitä ovat bentsoyyliperoksidi­valmisteet ja reseptivalmisteet atselaiinihappovoide, adapaleenigeeli, tretinoiinivoide ja niiden yhdistelmät sekä antibioottivoide klindamysiini.
Jos nämä eivät auta, kokeillaan antibiootti­tabletteja, kuten tetrasykliiniä, lymesykliiniä, doksisykliiniä tai erytro­mysiiniä. Aknen hoitoon käytettävät antibioottikuurit kestävät yleensä vähintään puoli vuotta.
Antibiootit parantavat yleensä aknen, mutta se voi ilmaantua uudelleen lääkekuurin loputtua. Naisilla myös e-pillerit nitistävät usein aknen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sivuvaikutukset huomioitava

Tehokkain aknelääke on A-vitamiinihappo isotretinoiini. Koska lääkkeellä on paljon sivuvaikutuksia, vain ihotautien erikoislääkäri voi määrätä sitä.
Kuuri kestää tavallisesti 5—6 kuukautta. Hoidon tehoa lisää samanaikainen erytromysiinikuuri.
Jos akne ilmaantuu myöhemmin uudelleen, kuuri voidaan uusia. Vaarallisin sivuvaikutus on sikiövaurio. Siksi hoidon aikana tai heti sen jälkeen ei saa tulla raskaaksi. Siittiöihin lääke ei vaikuta haitallisesti. Toinen, harvinainen sivuvaikutus, on masentuneisuus. Jos mieli painuu maahan hoitokuurin aikana, siitä pitää heti kertoa lääkärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 • Teini-iässä aknen aiheuttaa käynnistyvä hormonitoiminta. Aknenäppylöitä ilmaantuu yleensä noin kolmen vuoden ajan.
 • Aknetaudin saa todennäköisemmin, jos siihen on perinnöllinen alttius.
 • Noin joka toisella nuorella on aknea, tytöillä 14–17-vuotiaana ja pojilla pari vuotta vanhempana. Pojilla akne on vaikeampi.
 • Kaikilla akne ei mene ohi murrosiän myötä. Paha nuoruusiän akne ei kuitenkaan lisää riskiä siihen, että tauti jatkuu aikuisena.
 • Naisilla akne voi tulla ennestään näppylättömälle iholle e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Silloin syynä on hormoni­tasapainon muutos.
 • Jos iho alkaa kukkia ilman ilman hormonivaikutuksia, syynä on useimmiten stressi.
 • Nopeita hiilihydraatteja, maitotuotteita ja rasvaisia ruokia on epäilty aknen pahentajiksi, mutta tutkimusnäyttöä ei ole.

Ruokavalio saattaa vaikuttaa toisin kuin tässä väitetään. Sokeri ja muu valkoinen höttö pois. Kannattaa kokeilla.

 • ylös 56
 • alas 41

se on kyllä totta että tekee kyllä niin paljon omaan elämään kun viihtyy "omassa ihossa". itse otin roacciutania ja mun acne meni melkein kokonaan pois mutta tuli myös sitten takas. en halunnut jatkaa toista kuuria ku mulle tuli aika pahat masennus sivuvaikutukset. sen pitää löytää se oikea lääke omalle iholle muttei pitäis pelkää vahvempaa kuin just roaccutan. se on auttanut niin monia muttei valitettavasti just mua.

 

http://bettinaw.blogspot.fi/

 • ylös 54
 • alas 41
Sisältö jatkuu mainoksen alla