Akne stressaa ja haittaa ihmissuhteita enemmän kuin hyväihoiset ymmärtävät, sanoo ihotautilääkäri Liisa Karppinen. Onneksi hyviä hoitoja on tarjolla. Liikkeelle lähdetään ensi kevyistä keinoista.

Finnit ovat keljuja. Ne vaivaavat, vaikka olisivat muiden mielestä pikkujuttu. Omat finnit myös näyttävät yleensä isommilta kuin samanlaiset toisella.
– Silti vähäisemmätkin finnit pitää hoitaa, jos ne häiritsevät. Akne stressaa ja haittaa ihmissuhteita enemmän kuin hyväihoiset ymmärtävät, sanoo ihotautilääkäri Liisa Karppinen.
Kun hoitoon päädytään, se aloitetaan kevyin menetelmin.  Jos kokonaan parantavaa hoitoa ei ole, niin ainakin lievittävää apua löytyy aina.

Ensin itsehoitoa

Itsehoitoon kuuluu päivittäinen pesu vedellä ja nestesaippualla sen jälkeen, kun meikit ja ihovoiteet on poistettu. Akneiholle tarkoitetut puhdistavat käsikauppatuotteet ovat lievästi happamia, pH 5,5–3,5. Nämä puhdistusaineet ovat myös vähän antiseptisiä eli pieneliöitä tuhoavia. Ne eivät sisällä saippuaa, joka voi tukkia ihohuokosia ja lisätä mustapäitä.
Lievähkö akne saattaa pysyä kurissa bentsoyyliperoksidivoiteella tai -geelillä. Auringon ultraviolettisäteily rauhoittaa tulehdusta mutta solarium ei. Kosmetologi voi auttaa poistamalla mustapäät, minkä jälkeen lääkitys alkaa tehota nopeammin. Sen sijaan ruokavaliohoidoista, vitamiineista tai hivenaineista ei tutkimusten mukaan ole apua.

Lääkäriltä lisäapua

Jos finnit ovat kipeitä, kannattaa turvautua lääkärin apuun. Hyvä hoito estää myös arpien muodostumista. Jos iho alkaa kukkia aikuisena, on syytä mennä lääkäriin.
Sopivan hoidon etsiminen alkaa yleensä ulkoisesti käytettävillä valmisteilla. Niitä ovat bentsoyyliperoksidi­valmisteet ja reseptivalmisteet atselaiinihappovoide, adapaleenigeeli, tretinoiinivoide ja niiden yhdistelmät sekä antibioottivoide klindamysiini.
Jos nämä eivät auta, kokeillaan antibiootti­tabletteja, kuten tetrasykliiniä, lymesykliiniä, doksisykliiniä tai erytro­mysiiniä. Aknen hoitoon käytettävät antibioottikuurit kestävät yleensä vähintään puoli vuotta.
Antibiootit parantavat yleensä aknen, mutta se voi ilmaantua uudelleen lääkekuurin loputtua. Naisilla myös e-pillerit nitistävät usein aknen.

Sivuvaikutukset huomioitava

Tehokkain aknelääke on A-vitamiinihappo isotretinoiini. Koska lääkkeellä on paljon sivuvaikutuksia, vain ihotautien erikoislääkäri voi määrätä sitä.
Kuuri kestää tavallisesti 5—6 kuukautta. Hoidon tehoa lisää samanaikainen erytromysiinikuuri.
Jos akne ilmaantuu myöhemmin uudelleen, kuuri voidaan uusia. Vaarallisin sivuvaikutus on sikiövaurio. Siksi hoidon aikana tai heti sen jälkeen ei saa tulla raskaaksi. Siittiöihin lääke ei vaikuta haitallisesti. Toinen, harvinainen sivuvaikutus, on masentuneisuus. Jos mieli painuu maahan hoitokuurin aikana, siitä pitää heti kertoa lääkärille.

  • Teini-iässä aknen aiheuttaa käynnistyvä hormonitoiminta. Aknenäppylöitä ilmaantuu yleensä noin kolmen vuoden ajan.
  • Aknetaudin saa todennäköisemmin, jos siihen on perinnöllinen alttius.
  • Noin joka toisella nuorella on aknea, tytöillä 14–17-vuotiaana ja pojilla pari vuotta vanhempana. Pojilla akne on vaikeampi.
  • Kaikilla akne ei mene ohi murrosiän myötä. Paha nuoruusiän akne ei kuitenkaan lisää riskiä siihen, että tauti jatkuu aikuisena.
  • Naisilla akne voi tulla ennestään näppylättömälle iholle e-pillereiden lopettamisen jälkeen. Silloin syynä on hormoni­tasapainon muutos.
  • Jos iho alkaa kukkia ilman ilman hormonivaikutuksia, syynä on useimmiten stressi.
  • Nopeita hiilihydraatteja, maitotuotteita ja rasvaisia ruokia on epäilty aknen pahentajiksi, mutta tutkimusnäyttöä ei ole.
Vierailija

Eroon aknesta - parhaat keinot itsehoidosta tehokuureihin

se on kyllä totta että tekee kyllä niin paljon omaan elämään kun viihtyy "omassa ihossa". itse otin roacciutania ja mun acne meni melkein kokonaan pois mutta tuli myös sitten takas. en halunnut jatkaa toista kuuria ku mulle tuli aika pahat masennus sivuvaikutukset. sen pitää löytää se oikea lääke omalle iholle muttei pitäis pelkää vahvempaa kuin just roaccutan. se on auttanut niin monia muttei valitettavasti just mua. http://bettinaw.blogspot.fi/
Lue kommentti
Vierailija

Eroon aknesta - parhaat keinot itsehoidosta tehokuureihin

ETHÄN TUPAKOI? Jospa se ihotatutilääkäri olisi osannut auttaa lukio-ikäistä aknesta kärsivää nuorta miestä vuosia sitten. Olisi myös säästynyt monet lääkkeet, salvat ja napit. Ai niin, ei ole tutkimusta. Vai onko sittenkin? https://www.facebook.com/Olli.Sovijarvi/posts/10153325085617729 Nujerra akne! http://www.nujerraakne.fi/ Aknesta voi parantua! https://www.booky.fi//tuote/varpu_tavi/aknesta_voi_parantua_/9789529993383?kb=1&gclid=CMCJuKHA1rgCFaV4cAodvDMAjg Kuuntele alla oleva ohjelma: 03...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.