Turvottaa, ilmavaivoja ja ripuliakin on. Olisikohan syytä karsia ruokavaliota? Entä auttaisivatko probiootit?

Nämä ovat tuttuja pohdiskeluja vatsavaivaisille ja vatsavaivoja hoitaville lääkäreille. Moni vastaanotolle tuleva on kokeillut probiootteja ja rajoittanut ruokavaliota.

Moni on jättänyt gluteenin tai maidon. Tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus sekä syövän esiasteet, adenoomat ovat lisääntyneet. Myös ärtyneen suolen oireyhtymä on yleistynyt.

Kipeäksi istumisesta?

Aina vatsavaiva ei kuitenkaan ole merkki vakavasta sairaudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kyse on osittain siitä, että meillä on aikaa tarkkailla vatsamme toimintaa enemmän kuin ennen. Jokainen kurahtelu ja turvotus ei vaadi toimenpiteitä, ne kuuluvat suoliston normaaliin toimintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suolistomme on uudessa tilanteessa, koska istumme suuren osan päivästä ja ruokaa on tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Suolisto on kuitenkin kehittynyt myötäilemään liikkuvan ihmisen tarpeita ja sietämään nälkää.

Liikunta pistän suoleen vauhtia: mitä enemmän liikettä, sitä paremmin ruoka sulaa. Jo ylösnousu pitkän istumisen jälkeen auttaa suolta.

Jos istuu kumarassa suuren osan päivästä, paksusuoli joutuu omalla supistelullaan kierrättämään ruoan vatsaontelon läpi. Stressi pahentaa vatsakipuja. Siksi työn ja arjen rinnalla pitäisi olla palauttavaa tekemistä: sitä, mikä vie ajatukset ihan muualle.

Vatsankin pitää palautua

Vatsavaivojen hoito kannattaa aloittaa unirytmistä. Paksusuoli tarvitsee palautumiseensa yhtä lailla lepoa kuin muukin keho. Jos uni on riittämätöntä, vatsa voi huonosti. Ja kun on kipuja, uni kärsii. Suoli voi sitä paremmin, mitä vahvempaa elämänhallinta on.

Joskus lääkärin on otettava käyttöön erikoisiakin keinoja. Kipukynnyksen nostoon voidaan tarvita mielialalääkkeitä.

Jos mikään muu ei auta, saatetaan määrätä kuuri kapeakirjoista antibioottia, jolla rauhoitetaan suoli ja vähennetään kaasun muodostusta. Se on äärimmäinen keino, jotta ihminen pystyy tekemään työnsä. Antibiootti tuhoaa suolen omaa mikrobistoa, ja sen palautuminen voi viedä jopa yli vuoden.

Asiantuntija Jari Koskenpato, sisätautien ja gastroenterologianerikoislääkäri, Aava GastroLääkärit.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla