Kuvat
Shutterstock
Aurinkoihottuma lievenee kesän mittaan, kun iho tottuu auringon säteilyyn.
Aurinkoihottuma lievenee kesän mittaan, kun iho tottuu auringon säteilyyn.

Valo ja lämpö ovat ihana yhdistelmä. Auringolle altistuminen ja lämmön lisäämä hikoilu pahentavat kuitenkin monia ihottumia.

Monilla atooppinen iho voi jopa rauhoittua auringossa, toisilla kuitenkin hikoilu pahentaa oireita.

Myös akne, ruusufinni ja karvatuppitulehdus voivat riehaantua auringon lämmöstä tai UV-säteilystä.

UV-säteet aiheuttavat myös aurinkoihottumaa. Siinä iholle nousee ryppäissä pieniä kutisevia näppyjä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aurinkoihottuma lievenee kesän mittaan, kun iho tottuu auringon säteilyyn. Hoitokeinot erilaisille kesäisille iho-ongelmille ovat melkein aina samat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos on kyse ei ole ruusufinnistä, kotihoitona kannattaa kokeilla reseptivapaasti apteekissa myytävää hydrokortisonivoidetta. Kovaan kutinaan voi ottaa sisäisesti antihistamiinia. Monesti oireet helpottavat näillä konsteilla, neuvoo ihotautien erikoislääkäri Miia Perälä.

Nokkosrokko yllättää

Lehahtelevat ja vuorokauden sisällä paikkaa vaihtavat paukamat kertovaturtikariasta eli nokkosrokosta. Kesällä se tulee herkemmin kuin muina vuodenaikoina, sillä aurinko, allergia tai infektio voi laukaista oireet, jotka onneksi helpottuvat useimmiten reseptivapailla antihistamiineilla.

– Jos tavallinen annostus ei tunnu auttavan, antihistamiinia voi väliaikaisesti ottaa tupla-annoksen pakkauksen ohjeisiin nähden. Oikein voimakkaisiin oireisiin, kuten nieluturvotukseen tai hengenahdistukseen, tarvitaan sisäistä kortisonia sekä adrenaliinia, joten on hyvä mennä päivystykseen, Perälä sanoo.

Kortisonivoide tai muut rasvat eivät nokkosrokossa auta. Muutaman päivän kortisonitablettikuuri puolestaan tehoaa yleensä hyvin esimerkiksi nokkosrokon aiheuttamaan kämmenien, silmäluomien, korvien tai huulien turvotukseen.

Rasvaus ja pesu avuksi

Joskus ihon kuivuminen auringossa saa sen kuumottamaan, kutisemaan, hilseilemään tai jopa halkeilemaan.

Silloin hoidoksi sopii rasvainen ja kosteuttava voide. Kuumottavaa ihoa voi suihkutella kylmällä vedelläkin.

– Kun iho on ärsyyntynyt, olisi hyvä välttää eksoottisia voiteita, ettei tilanne ainakaan pahenisi. Aloegeeli voi olla hyvä ensiapu palaneelle iholle, mutta pitkässä käytössä se aiheuttaa kontaktiallergiaa eikä sovi esimerkiksi vauvan herkälle iholle, Perälä toteaa.

Jos iho-oireissa on jotain itseä huolestuttavaa, eivätkä vaivat helpotu kotikonsteilla, kannattaa käydä lääkärissä.

Voimakas kutina, kipu, punoitus tai yleisvoinnin heikkeneminen, kuten korkea kuume tai pahoinvointi, ovat hälytysmerkkejä, joiden pitäisi saada hakemaan apua.

Asiantuntija: Miia Perälä, ihotautien erikoislääkäri, Ihosairaala.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla