Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Yhä nuoremmat ottavat tatuointeja, jotka peittävät laajoja iho- alueita. Mitä on odotettavissa? Pääseekö tatuoinnista koskaan lopullisesti eroon? Mihin kaikkeen ne vaikuttavat pidemmän ajan kuluessa?

Tatuoinnit ovat todella yleistyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, vaikka niihin voi joskus liittyä erilaisia terveydellisiä ongelmia. Tällä hetkellä nämä ovat kuitenkin vielä harvinaisia. Mitä vaikutuksia nyt otetuilla tatuoinneilla on 40–60 vuoden kuluttua, ei vielä tarkkaan tiedetä

Huonoon hygieniaan ja väreihin liittyy äkillisiä ihotulehduksia, mutta myös veren välityksellä tarttuvan C-hepatiitin tartuntoja. Tatuointiväreille voi kehittyä allerginen reaktio vielä vuosien kuluttua. Tatuoinnit vaikeuttavat luomien seurantaa, joten luomien alueelle niitä ei saisi ottaa. Henkilöiden, joilla on suvussa melanoomaa, pitäisi pidättäytyä isojen tatuointien ottamisesta, sillä tatuointipigmentti voi tehdä melanooman havaitsemisesta vaikean.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti mustat pigmentit voivat aiheuttaa ihon kirvelyä ja palovammoja magneettitutkimuksissa ja niistä on syytä kertoa ennen kuvantamista. Imusolmukkeisiin kulkeutuva pigmentti pitää huomioida kasvaimien vuoksi tehtävissä kuvantamistutkimuksissa. Jotkut ihosairaudet hakeutuvat erityisesti trauma-alueelle. Peittävät tatuoinnit vaikeuttavat esimerkiksi tipan laittoa ja muitakin lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihon löystyessä tai elämäntilanteen muuttuessa ongelmaksi voi tulla myös kosmeettinen haitta. Tatuointeja voidaan tarvittaessa poistaa laserhoidolla, joskin kaikkiin väreihin hoidot eivät vielä täysin tehoaa. Käytetystä pigmentistä ja kuvion syvyydestä riippuen tatuoinnit voidaan pystyä poistamaan ilman arpea. Tatuoinnin poisto on sarjahoito, joka vaatii keskimäärin 3–5 hoitokertaa. Tatuointien lisäksi laserilla voidaan poistaa myös epäonnistuneet kestopigmentoinnit.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Besserwisser

Tatuointi on puhtaan ihon sotkemista "taitellisilla" töherryksillä.

On epämiellyttävää katsella niitä ja yritän välttää joutua tekemisiin tatuoitujen kanssa.

Eivät kelpaa palveluammatteihin.

  • ylös 46
  • alas 35
Vierailija

Asennevammainen. Miten hyvin tehty tatuointi muka vaikuttaa kenenkään ammattitaitoon tms??

  • ylös 24
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla