Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Yhä nuoremmat ottavat tatuointeja, jotka peittävät laajoja iho- alueita. Mitä on odotettavissa? Pääseekö tatuoinnista koskaan lopullisesti eroon? Mihin kaikkeen ne vaikuttavat pidemmän ajan kuluessa?

Tatuoinnit ovat todella yleistyneet viimeisen parinkymmenen vuoden aikana, vaikka niihin voi joskus liittyä erilaisia terveydellisiä ongelmia. Tällä hetkellä nämä ovat kuitenkin vielä harvinaisia. Mitä vaikutuksia nyt otetuilla tatuoinneilla on 40–60 vuoden kuluttua, ei vielä tarkkaan tiedetä

Huonoon hygieniaan ja väreihin liittyy äkillisiä ihotulehduksia, mutta myös veren välityksellä tarttuvan C-hepatiitin tartuntoja. Tatuointiväreille voi kehittyä allerginen reaktio vielä vuosien kuluttua. Tatuoinnit vaikeuttavat luomien seurantaa, joten luomien alueelle niitä ei saisi ottaa. Henkilöiden, joilla on suvussa melanoomaa, pitäisi pidättäytyä isojen tatuointien ottamisesta, sillä tatuointipigmentti voi tehdä melanooman havaitsemisesta vaikean.

Erityisesti mustat pigmentit voivat aiheuttaa ihon kirvelyä ja palovammoja magneettitutkimuksissa ja niistä on syytä kertoa ennen kuvantamista. Imusolmukkeisiin kulkeutuva pigmentti pitää huomioida kasvaimien vuoksi tehtävissä kuvantamistutkimuksissa. Jotkut ihosairaudet hakeutuvat erityisesti trauma-alueelle. Peittävät tatuoinnit vaikeuttavat esimerkiksi tipan laittoa ja muitakin lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Ihon löystyessä tai elämäntilanteen muuttuessa ongelmaksi voi tulla myös kosmeettinen haitta. Tatuointeja voidaan tarvittaessa poistaa laserhoidolla, joskin kaikkiin väreihin hoidot eivät vielä täysin tehoaa. Käytetystä pigmentistä ja kuvion syvyydestä riippuen tatuoinnit voidaan pystyä poistamaan ilman arpea. Tatuoinnin poisto on sarjahoito, joka vaatii keskimäärin 3–5 hoitokertaa. Tatuointien lisäksi laserilla voidaan poistaa myös epäonnistuneet kestopigmentoinnit.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.