Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Reidessäni on kohtuullisen suuri tatuointi, halkaisijaltaan 10 cm. Otin sen vuosi sitten. Siinä on mustan lisäksi punaista. Tatuoinnin kohta on kipeä, sitä särkee. Kohtaa ei voi määritellä tarkasti, sillä se tuntuu laajalla alueella. Tatuoinnin ääriviivat ovat koholla (liian syvälle hakattu), joten voiko särky johtua siitä? Tiedän, että punainen pigmentti on erittäin allergisoiva – voiko särky johtua siitä? Myös pieni pelko ihosyövästä on. Kipu alkoi noin 5 kuukautta sitten, ja urheilun jälkeen se on kovempi.

TATUOINTEIHIN voi liittyä erilaisia ongelmia. Varsinkin punainen väri aiheuttaa usein erilaisia oireita. Punaisen värin on kuvattu toisinaan sisältävän epäpuhtauksia, allergisoivia ainesosia sekä bakteereita, mm. mykobakteereja, ja joskus myös syöpää aiheuttavia aineita.

Tatuoinnin tekniseen toteutukseen – työskentelyn epähygienisyyteen – voi liittyä veritartunta- ja infektioriski.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittelen, että hakeudut jatkotutkimuksiin ihotautilääkärin vastaanotolle. Oireileva tatuointi voi vaatia lisätutkimuksia, kuten bakteeriviljelyn ja ihokoepalan ottoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoitona käytetään tilanteesta riippuen paikallisesti ja suun kautta annettavia lääkkeitä tai lääkepistoksia. Tatuointi voidaan joutua myös poistamaan.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla