Kuvat
Shutterstock

Jäikö iho läikikkääksi kesän jäljiltä? Mistä voi olla kyse ja miten liiasta pigmentistä pääsee eroon? Ihotautilääkäri vastaa.

Viime kesänä kasvojeni iholle ilmestyy häiritseviä tummia pigmenttiläikkiä. Luulin niiden häviävän auringon valon vähetessä, mutta niin ei käynyt. Olen epätoivoinen, sillä ne rumentavat minua todella paljon. Mitä voin tehdä?

Asiantuntija vastaa

PIGMENTTILÄISKIÄ on monenlaisia. Osa pigmenttimuutoksista on synnynnäisiä, osa kehittyy UV-valon vaikutuksesta, osa ihosairauksien tai hormonimuutosten yhteydessä. Myös pigmenttiluomet tai alkava ihosyöpä voivat olla läiskän näköisiä.

Tärkeintä on oikea diagnoosi. Pigmenttimuutosten hoito riippuu siitä, minkälainen läiskä on kysymyksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi melasma on yleensä epätarkkarajainen, maakarttamainen liikapigmentti, joka esiintyy esimerkiksi otsalla, ylähuulessa tai poskissa. Melasma tummuu vähäisestäkin auringonvalosta. Se pahenee usein hormonilääkitysen tai raskauden myötä. Melasmaa ei välttämättä voida lopullisesti parantaa, mutta hoidolla saadaan yleensä läiskät pysymään hallinnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesakot ovat muutaman millimetrin läpimittaisia pigmenttiläiskiä, jotka ilmaantuvat usein jo lapsuudessa eivätkä liity auringonottoon. Sen sijaan vanhuuden kesakko eli lentigo senilis on auringon vaurioittamalla alueella esimerkiksi kädenselissä esiintyvä läiskä iäkkäillä ihmisillä.

Mikäli pigmenttiläiskät ovat ongelma, ihoa kannattaa edelleen suojata UV-säteilyltä 50:n suojakertoimen voiteilla ja vaatetuksella. Pigmenttiläiskien alueelle ei pidä päästää aurinkoa ollenkaan.

Aurinkosuojavoidetta laitetaan vähintään puoli tuntia ennen ulos menoa ja lisätään ulkona oleskellessa kahden tunnin välein. Meikkivoiteiden suojakerroin 5–30 ei riitä suojaamaan pigmenttiläiskiltä.

Ikään ja elämänaikaiseen UV-altistumiseen liittyvät pigmenttimuutokset eivät ole yleensä kosmetiikkatuotteilla hoidettavissa. Ihotautilääkärin vastaanotolla niihin käytetään tilanteesta riippuen jäädytyshoitoa, laser- ja valoimpulssihoitoa tai lääketieteellisiä kemiallisia kuorintoja.

Pigmenttimuutosten kehittyminen riippuu paljon ihon kunnosta ja siitä, kuinka paljon elämän aikana on altistunut UV-säteilylle. Mikäli nuoruudessa altistuminen on ollut voimakasta, myöhemmällä iällä auringolta suojautuminen ei välttämättä enää kokonaan estä pigmenttimuutosten kehittymistä.

 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla