
Epäilyttävä läiskä iholla tai vauhdilla kasvava luomi voivat säikäyttää – ja hyvä niin. Nopea reagointi parantaa kaikkien ihosyöpien hoitotulosta.
Ihosyövän eri muodot ovat lisääntyneet, ja mitä aikaisemmin ne havaitaan, sitä parempi on ennuste.
Ihomuutoksilla tarkoitetaan näppyjä, luomia, rupia tai ihorikkoa. Muutokset jaotellaan hyvän- ja pahanlaatuisiin.
Pahanlaatuinen ihomuutos on syövän esiaste tai jo varsinainen ihosyöpäkasvain.
Suurin osa luomista, näpyistä ja haavoista on kuitenkin hyvänlaatuisia eli vaarattomia.
– Tavalliset ihorikot tai ihottumat paranevat ajan kanssa, ja luomet pysyvät vuosikausia saman värisinä ja kokoisina. Jos iholle ilmaantuu uusi, muista luomista poikkeava tai kasvava muutos, sitä on hyvä käydä näyttämässä lääkärille, kertoo ihotautien erikoislääkäri Meri Övermark.
Haavoista yleensä tietää, mistä ne on saanut, ja ne paranevat viimeistään muutamassa viikossa. Jos iholta löytää verestävän haavauman, joka ei lähde paranemaan parissa viikossa, sekin kannattaa tutkituttaa.
Muutoksiin omalla iholla kannattaa aina reagoida - näistä heti lääkäriin!
- Verestävä patti tai patti ei parane muutamassa viikossa tai tulee aina uudelleen samaan paikkaan.
- Tarkkarajainen ihottuma ei parane kortisonivoiteella.
- Vanhaan luomeen tulee eri värisiä alueita, se tummuu tai kasvaa nopeasti tai muuttuu epätarkan muotoiseksi reunoiltaan.
Basaliooma alkaa ihorikkona, joka ei parane
Eniten hoidetaan syövän esiastemuutoksia ja tyvisolusyöpiä eli basalioomia. Niissä iholle tulee pintarikkoa, rupea tai haavaumaa, joka ei parane normaalisti. Iho-oireet voivat välillä mennä parempaankin päin, mutta iho haavautuu yhä uudelleen samasta kohtaa ja oireita tulee enemmän.
Ihosyövillä on yhteys auringon UV-säteilyyn. Solumuutos syntyykin useimmiten valolle alttiille alueille, kuten kasvoihin, päälaelle tai kaulalle.
Basaliooma voi löytyä käsivarsista, selästä tai sääristäkin. Se kasvaa hitaasti eikä leviä muualle elimistöön.
– Basalioomassa paranemisen ennuste on hyvä. Se kuitenkin aiheuttaa kasvaessaan kudostuhoa, ja siksi se kannattaa aina mahdollisimman varhaisessa vaiheessa leikata pois.
Basaliooma voi olla nystymäinen kasvain, selkeäreunainen ihottuman näköinen verestävä läiskä tai epämääräisempi, arpimainen mutta neutraalin värinen ihon tiivistymä.
Se hoidetaan poistamalla kasvainkudos kokonaan. Useimmiten se tehdään leikkaamalla, mutta joskus pintahoito, kuten jäädytys-, voide- tai valohoito voivat riittää. Ihoa kannattaa tarkkailla sen jälkeenkin.
– Yli puolet basaliooman kertaalleen saaneista saavat vuosien kuluessa niitä yhden tai useampia lisää, Övermark muistuttaa.
Okasolusyöpä oireilee haavaumana ja tuhoaa syvemmältä
Myös ihon okasolusyöpä voi oireilla haavaumana. Se on basalioomaa ärhäkämpi ja leviää syvemmälle ihoon, kasvaa nopeammin ja voi joskus lähettää etäpesäkkeitä muualle elimistöön. Yleensä okasolusyöpäkään ei ole hengenvaarallinen.
Suurin osa okasolusyövistä ilmaantuu auringon ultraviolettisäteilyn vahingoittamalle iholle.
Tällaisilla valovaurioituneilla alueilla on usein myös okasolusyövän esiasteita, kuten aurinkokeratooseja tai carcinoma in situ -muutoksia, joita sanotaan myös ihon pintasyöväksi.
Silloin okasolusyöpä näyttää rupiselta laikulta ihossa, ja sitä voi aluksi luulla ihottumaksi.
Okasolusyöpä voi tulla myös aiemmin terveelle iholle. Silloin se on yleensä nopeasti kasvava ja kivulias kyhmy, jonka pinta rikkoutuu.
Joskus okasolusyöpä syntyy krooniseen haavaan tai vanhaan arpeen, jolloin sitä voi olla hankala tunnistaa.
Pelottavin on melanooma, joka tulee luomeen tai iholle
Melanooma on pigmenttisolujen syöpä, mutta vain viidennes niistä kehittyy vanhaan luomeen. Yleensä se tulee uutena muutoksena aiemmin terveelle iholle.
– Ihosyöpiä löydetään vuosittain lähemmäs 20 000, ja niistä melanoomia on vain noin 1 500. Basalioomia on moninkertaisesti enemmän, Övermark muistuttaa.
Melanooma puhuttaa silti eniten, sillä se on ihosyövistä vaarallisin. Se lähettää yleensä etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin ja muualle elimistöön, jos sitä ei havaita nopeasti. Mitä paksummaksi kasvain ehtii, sitä todennäköisemmin se on ehtinyt levitä.
Jos omalla iholla on normaalia enemmän luomia, niiden seuraaminen voi olla helpointa valokuvaamalla. Normaalin määrän rajana pidetään noin viittäkymmentä. Jos luomia on yli sata, se kertoo myös kasvaneesta alttiudesta melanoomalle.
Omista luomista otettuja kuvia vertaamalla näkee nopeasti, onko joku niistä tummunut, kasvanut, levinnyt tai muuttunut epäsäännöllisemmän muotoiseksi – tai onko johonkin tullut täysin erityyppinen luomi kuin aikaisemmat. Tällaiset poikkeavat ihomuutokset kannattaa näyttää lääkärille saman tien.
Jos lääkäri epäilee melanoomaa, koko ihomuutos leikataan saman tien pois, ja se lähetetään tutkittavaksi. Muuta ihosyöpää epäillessä voidaan perusterveydenhuollossa ottaa ensin koepala.
Basaliooma ja okasolusyöpä ovat iäkkäiden ihosyöpiä
Ihosyöpien lisääntyminen liittyy etenkin väestön vanhenemiseen. Mitä enemmän ikää on, sitä enemmän on ehtinyt saada aurinkoakin. Ihosyöville altistaa nimenomaan kertynyt UV-säteily.
– Auringosta suojautumisesta alettiin kunnolla puhua Suomessa vasta 1990-luvulla. Nykyajan vanhat ovat ehtineet altistua auringolle pitkään, ja iso osa ajasta aurinkoa on otettu ilman mitään suojakertoimia, Övermark selittää.
Etenkin basaliooma ja okasolusyöpä ovat leimallisesti iäkkäiden ihosyöpiä. Melanooma voi löytyä nuorelta aikuiseltakin. Ikään katsomatta omasta ihosta kannattaa pitää huolta suojaamalla se auringolta voiteilla ja vaatteilla. Suojaamisen merkitys kasvaa, jos oma iho palaa herkästi.
Ihomuutoksia on hyvä seurata sekä tunnustelemalla sormin, että peilistä tai kuvista.
Kun iholla tapahtuu jotain poikkeavaa tai outoa, lääkäriin kannattaa lähteä, vaikka aikaisemmilla kerroilla muutos olisikin aina ollut hyvälaatuinen.
– Ihosyövistä suurin osa on pantu merkille jo kauan ennen kuin niistä on lähdetty lääkäriin. Muutoksia ei vain ole osattu epäillä vaarallisiksi, Övermark huomauttaa.
Tunnista ihosyövän esiasteet
- Aurinkokeratoosi on karhea, punertava läiskä paljon aurinkoa saaneella iholla, kuten kasvoilla. Läiskiä voi olla yksi tai useita, ja niiden halkaisija vaihtelee milleistä sentteihin. Joskus aurinkokeratoosissa on sarveisaineen muodostama kova valkoinen patti tai sarvi. Jos aurinkokeratooseja on useita, riski okasolusyövän kehittymiseen on suurempi.
- Ihon pintasyöpä on okasolusyövän ihon pintakerroksiin rajoittuva muoto. Se on yleensä yksittäinen, tarkkarajainen, punoittava ja hilseilevä läiskä, joka näyttää ihottumalta, mutta ei parane kortisonivoiteella. Ajan myötä se laajenee ja paksuuntuu ja saattaa kehittyä okasolusyöväksi.
Asiantuntijana Meri Övermark, ihotautien erikoislääkäri, HYKSin Iho- ja allergiasairaala.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelussa