Kuulas posliini-iho kuuluu satujen prinsessoille. Meillä oman elämämme kuningattarilla ihoa kirjovat maksaläiskät, mutta onneksi niitä voi taikoa pois.

Naisilla auringonvalo yhdistettynä hormonitoimintaan saattaa tuottaa ikävän yllätyksen kasvoille: maksaläiskät eli melasmat alkavat tummentua heti, kun aurinkoaika pohjolassa alkaa. Värimuutokset ovat tavallisimpia kasvoissa ja käsissä, jotka ovat alttiina auringonvalolle. 

Läiskiä tulee varsinkin otsaan, ja ne koristavat usein symmetrisesti kumpaankin poskea. Väri on peräisin ihon alemman tyvikerroksen melanosyyttisoluista, jotka tuottavat melaniini-pigmenttiä.
– Maksaläiskien perussyy on epäselvä, mutta niillä on tekemistä naisen hormonitoiminnan kanssa, koska läskiä tulee usein e-pillereiden käytön, raskauden tai hormonikorvaushoidon aikana, ihotautien erikoislääkäri Pekka Erkko kertoo.

Maksaläiskät ovat vaarattomia mutta ne aiheuttavat kosmeettista haittaa. Niitä voi hoitaa lääkevoiteella, joka sisältää hydrokinonia, retinolia tai atsaleiinihappoa. Ne vaalentavat ihoa kuorimalla ja hillitsemällä hieman ruskean pigmentin tuotantoa. Maksaläiskiin voi kokeilla myös kemiallisia kuorintoja. Kosmetologien käyttämät vaalennusmenetelmät perustuvat usein ihon kuorintaan ja sen jälkeiseen suojaamiseen auringolta.

Laser on maksaläiskissä vasta viimeinen vaihtoehto.
− Maksaläiskiin laseria pitää käyttää hyvin varovasti. Hoitotulokset ovat  vaihtelevia ja lopputulosta on mahdotonta ennustaa. Vaarana on jopa, että laser saa maksaläiskät tummumaan entisestään, Pekka Erkko kertoo.

Tarkkana hajusteiden kanssa

Alkoholipitoinen eau de toilette tai parfyymi saattaa myös aiheuttaa auringonvalon kanssa ikäviä pigmenttiläiskiä. Hajusteiden kanssa kannattaa olla ympäri vuoden tarkkana – asia, joka voi unohtua pilkkijöiltä, hiihtäjiltä, laskettelijoilta ja veneen kevätkunnostajilta.

− Naisilla on usein poskien sivuissa, kaulassa ja ylärinnan alueella punakirjavaa muutosta, poikilodermaa. Sen aiheuttajaksi epäillään auringonvalon, naishormonien ja kosmetiikan yhdistelmää, Erkko kertoo.

Hyvää hoitoa tähän myös punakirjoksi nimettyyn pigmenttimuutokseen ei ole.

− Laserilla voidaan yrittää, mutta tulosta ei voi taata.

Paras hoito ihon värimuutoksiin  on ennaltaehkäisy. Välttäkää liiallista UV-säteilyltä ja suojatkaa ihon aurinkovoiteilla ja vaatetuksella, Pekka Erkko suosittaa.

Lue lisää aurinkoteemastamme

  1. EHKÄISE ENNALTA Paras tapa välttää pigmenttiläiskiä on suojata iho auringolta vaatteilla, lierihatulla ja korkean aurinkosuojan sisältävällä voiteella. Tummat läiskät vaalenevat luonnostaan jonkin verran ihon uusiutumisen myötä, mikäli iho ei altistu auringolle. 
  2. HOIDA JA VAALENNA Läiskien vastaisessa vaalennustaistelussa toimivia keinoja ovat ihoa kirkastava ja vaalentava kosmetiikka, lääkevoiteet, laser ja erilaiset lääkäreiden antamat valohoidot.
  3. PEITÄ JA PIILOTA Läiskien vaalenemista odotellessa ne voi piilottaa meikillä. Pieni kirjavuus saattaa peittyä sävyttävällä päivävoiteella. Laadultaan peittävä meikkivoide tasoittaa ihonsävyä enemmän. Meikkivoiteen sävy voi kuitenkin muuttuu harmaan sameaksi läiskän päällä. Tällöin läiskä korostuu entisestään. Jos tummuus kuultaa meikkivoiteen alta, levitä läiskän päälle runsaasti väripigmenttiä sisältävää erikoispeitevoidetta. Kokeile, toimiiko peiteaine paremmin meikkivoiteen alla tai päälla. Korkean pigmenttipitoisuutensa vuoksi peiteaine toimii hyvin myös läiskän lisäaurinkosuojana.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.