Kuulas posliini-iho kuuluu satujen prinsessoille. Meillä oman elämämme kuningattarilla ihoa kirjovat maksaläiskät, mutta onneksi niitä voi taikoa pois.

Naisilla auringonvalo yhdistettynä hormonitoimintaan saattaa tuottaa ikävän yllätyksen kasvoille: maksaläiskät eli melasmat alkavat tummentua heti, kun aurinkoaika pohjolassa alkaa. Värimuutokset ovat tavallisimpia kasvoissa ja käsissä, jotka ovat alttiina auringonvalolle. 

Läiskiä tulee varsinkin otsaan, ja ne koristavat usein symmetrisesti kumpaankin poskea. Väri on peräisin ihon alemman tyvikerroksen melanosyyttisoluista, jotka tuottavat melaniini-pigmenttiä.
– Maksaläiskien perussyy on epäselvä, mutta niillä on tekemistä naisen hormonitoiminnan kanssa, koska läskiä tulee usein e-pillereiden käytön, raskauden tai hormonikorvaushoidon aikana, ihotautien erikoislääkäri Pekka Erkko kertoo.

Maksaläiskät ovat vaarattomia mutta ne aiheuttavat kosmeettista haittaa. Niitä voi hoitaa lääkevoiteella, joka sisältää hydrokinonia, retinolia tai atsaleiinihappoa. Ne vaalentavat ihoa kuorimalla ja hillitsemällä hieman ruskean pigmentin tuotantoa. Maksaläiskiin voi kokeilla myös kemiallisia kuorintoja. Kosmetologien käyttämät vaalennusmenetelmät perustuvat usein ihon kuorintaan ja sen jälkeiseen suojaamiseen auringolta.

Laser on maksaläiskissä vasta viimeinen vaihtoehto.
− Maksaläiskiin laseria pitää käyttää hyvin varovasti. Hoitotulokset ovat  vaihtelevia ja lopputulosta on mahdotonta ennustaa. Vaarana on jopa, että laser saa maksaläiskät tummumaan entisestään, Pekka Erkko kertoo.

Tarkkana hajusteiden kanssa

Alkoholipitoinen eau de toilette tai parfyymi saattaa myös aiheuttaa auringonvalon kanssa ikäviä pigmenttiläiskiä. Hajusteiden kanssa kannattaa olla ympäri vuoden tarkkana – asia, joka voi unohtua pilkkijöiltä, hiihtäjiltä, laskettelijoilta ja veneen kevätkunnostajilta.

− Naisilla on usein poskien sivuissa, kaulassa ja ylärinnan alueella punakirjavaa muutosta, poikilodermaa. Sen aiheuttajaksi epäillään auringonvalon, naishormonien ja kosmetiikan yhdistelmää, Erkko kertoo.

Hyvää hoitoa tähän myös punakirjoksi nimettyyn pigmenttimuutokseen ei ole.

− Laserilla voidaan yrittää, mutta tulosta ei voi taata.

Paras hoito ihon värimuutoksiin  on ennaltaehkäisy. Välttäkää liiallista UV-säteilyltä ja suojatkaa ihon aurinkovoiteilla ja vaatetuksella, Pekka Erkko suosittaa.

Lue lisää aurinkoteemastamme

  1. EHKÄISE ENNALTA Paras tapa välttää pigmenttiläiskiä on suojata iho auringolta vaatteilla, lierihatulla ja korkean aurinkosuojan sisältävällä voiteella. Tummat läiskät vaalenevat luonnostaan jonkin verran ihon uusiutumisen myötä, mikäli iho ei altistu auringolle. 
  2. HOIDA JA VAALENNA Läiskien vastaisessa vaalennustaistelussa toimivia keinoja ovat ihoa kirkastava ja vaalentava kosmetiikka, lääkevoiteet, laser ja erilaiset lääkäreiden antamat valohoidot.
  3. PEITÄ JA PIILOTA Läiskien vaalenemista odotellessa ne voi piilottaa meikillä. Pieni kirjavuus saattaa peittyä sävyttävällä päivävoiteella. Laadultaan peittävä meikkivoide tasoittaa ihonsävyä enemmän. Meikkivoiteen sävy voi kuitenkin muuttuu harmaan sameaksi läiskän päällä. Tällöin läiskä korostuu entisestään. Jos tummuus kuultaa meikkivoiteen alta, levitä läiskän päälle runsaasti väripigmenttiä sisältävää erikoispeitevoidetta. Kokeile, toimiiko peiteaine paremmin meikkivoiteen alla tai päälla. Korkean pigmenttipitoisuutensa vuoksi peiteaine toimii hyvin myös läiskän lisäaurinkosuojana.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.