Kun päänahka kutiaa ja hilseilee, syynä voi olla liian rasvainen tai kuiva iho. Yleisimmin ongelman takana on hiivasieni. Tärkein hoito on aina sama: päivittäinen pesu.

ONGELMA: RASVOITTUVA PÄÄNAHKA

Joka kolmannella on rasvainen päänahka. Taipumus rasvaiseen ihoon on perinnöllinen, ja liiallinen talintuotanto käynnistyy jo murrosiässä.
Iholla normaalisti elävät hiivat voivat härskiinnyttää talia, ja se ärsyttää ihoa. Tästä seuraa voimakasta punoitusta ja hilseilyä, jota kutsutaan seborrooiseksi ekseemaksi eli taliköhnäihottumaksi.
 

HOITO: Päivittäinen hiustenpesu poistaa talia ja vähentää hiivaa. Rasvoittuvan päänahan hoitotuotteet ja kampaajan tekemä päänahan kuorinta voivat myös rauhoittaa ihoa. Permanentin ja värjäyksen jälkeen päänahka on yleensä 2–3 viikkoa paremmassa kunnossa.
 

AINEET: Pesun jälkeen päähän voi levittää apteekin käsidesiä, esimerkiksi Neoamiseptia. Hyväksi havaittuja ovat myös hydrokortisonia tai mikonatsolia sisältävät apteekkituotteet, kuten Dactarin-voide.
Ylläpitohoitoon suositellaan sienilääkkeitä sisältävää sampoota, esimerkiksi Nizoralia, 2–3 kertaa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää Miten taliköhnää hoidetaan?
 

ONGELMA: KUIVA PÄÄNAHKA

Kun iho kutisee, hilseilee ja sen pinnalle muodostuu valkoista karstaa, se on liian kuiva. Päänahka voi kuivua liiallisesta saippuan käytöstä, mutta yleisin syy on atooppinen ihottuma. Kuiva päänahka ei ole sama kuin hilseilevä päänahka, joka on useimmiten tali-ihottumaa. Se ei myöskään ole rasvaisen päänahan vastakohta, sillä molemmissa iho hilseilee.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

HOITO: Kuivaa päänahkaa ei pidä raapia, koska bakteerit pääsevät rikkoutuneeseen ihoon. Rikkonaiseen päänahkaan ei myöskään parane laitella värejä tai muita kemikaaleja. Jos päänahassa on psoriaasi, sitä hoidetaan täsmälääkkeillä. Valohoito helpottaa sekä kuivuuden aiheuttamaa hilseilyä että psoriaasia. Lievemmissä tapauksissa voi kokeilla kampaajan ja apteekin kutinaa ja tulehduksia hillitseviä kuivan päänahan hoitotuotteita.

Lue lisää Mikä auttaa kuivuuteen?

ONGELMA: HILSEILY

Hilse on iholta irronnutta kuollutta solukkoa. Lievä hilseily ei ole sairaus, mutta se kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Useimmilla hilse on kuivaa ja hienoa. Se näkyy vain tummissa vaatteissa olkapäillä. Joillekin tulee rasvaista, karkeaa ja kellertävää hilsettä, joka tarttuu hiuksiin ja voi muodostaa hiuspohjaan paksuja ärtyneitä, punoittavia ja kutisevia pahkuroita.
 

SYYT: Hilseen yleisin aiheuttaja on hiivasieni. Rasvainen hilse voi olla myös taliköhnäihottuman oire ja kuiva hilse merkki psoriaasista tai atooppisesta ihottumasta. Joskus hilseen aiheuttajaksi paljastuu silsasieni. Silloin tarvitaan sienilääkitystä. Edellä mainitut sairaudet ja ongelmat oireilevat yleensä samanaikaisesti myös muualla ihossa.
 

HOITO: Oli hilsetyyppi mikä tahansa, tärkein hoito on päivittäinen pesu. Kaikkiin hilsetyyppeihin sopivat ketokonatsolia, piroktoniolamiinia tai sinkkipyritionia sisältävät apteekkien lääkesampoot.
Jos hilsettä on runsaasti tai se on rasvaista, kannattaa käyttää erityistä hilsesampoota. Lievässä ja kuivassa hilseilyssä käy laimennettuna tavallinenkin sampoo. Pesun jälkeen hiukset on hyvä huuhdella huolellisesti.
Apteekin hydrokortisonilinimentti tai glyserolia sisältävä käsihuuhde saattavat myös auttaa. Jos näistä ei ole apua, ihotautilääkäri voi antaa kortisonikuurin tai sisäisen hiivalääkekuurin.

MILLOIN LÄÄKÄRIIN: Jos kutina ja ärsytys eivät lopu itsehoidosta huolimatta, kannattaa käydä lääkärissä.

Lue lisää Miten eroon hilseestä?

Asiantuntijat: ihotautien erikoislääkäri Alexander Salava, kampaamoyrittäjä Tanja Ahonen

"Epäilen että minulla on päässä taliköhnä. Onko se helposti todettavissa ja vaatiiko se lääkärin diagnoosin. Mikä on paras hoito siihen?"

Lue asiantuntijan vastaus täältä

ettei vaan olisi kyse ruokavaliosta? Pääsin yrteillä eroon huonosta/liiasta hiivasta ja päänahasta poistui hilse samantien, mystistä, ei tarvinnut lääkettä tai jotain tiettyä pesuainetta tähänkään ongelmaan. Olin muutaman viikon ruokavaliolla, jonka jälkeen söin sopivia probiootteja. Suoliston turvotus loppui sitten siihen ja päänahka pysyy siistinä:) Ruokavalio tosin muuttui lopullisesti mutta ei haitannut. Ihmisen ilmiasu on mm. suora seuraus suoliston kunnosta.

  • ylös 94
  • alas 79

Kannattaa tsekata shampoo ja hoitoaine: itselläni karmeaa päänahan kutinaa aiheutti mm. Tigin tuotteissa käytetty säilöntäaine methylisothiazolinone. Tätä tai tämän versioita on myös monissa saippuoissa ja mm. Fairyssa. Aiheutti itselleni myös todella pahaa käsien kutinaa ja haavautumista, ja ihottuma lehahteli niin epämääräisesti että aiheuttaja oli vaikea löytää. Nyt kun välttelen ko. aineita, ei ole mitään kutinoita. 

  • ylös 76
  • alas 41
Sisältö jatkuu mainoksen alla