Olipa ihosi kuiva, rasvoittuva, normaali tai sekaiho, se voi olla myös herkkä. Oikealla hoidolla vältät ongelmat ja pidät ihon hyvässä kunnossa myös talvella.

Herkkä iho ei ole ihotyyppi vaan ominaisuus. Se ei myöskään ole sama kuin allergia. Olipa ihosi kuiva, rasvoittuva, normaali tai sekaiho, se voi olla myös herkkä. Herkistynyt hipiä on nirso kosmetiikan suhteen ja näyttää sen myös näpyin ja pienin pintarypyin.
Ohimenevä herkkänahkaisuus voi johtua säästä, iästä, hormonitoiminnasta, lääkityksestä tai ruokavaliosta. Myös stressi, liiallinen auringonotto sekä vääränlainen ihonhoito tai kosmetiikan käyttö herkistävät.

Pysyvästi herkkäihoisella on usein jokin sairaus, kuten kuivuutta ja kutinaa aiheuttava atopia. Myös couperosa, allerginen kosketusekseema, ruusufinni, seborrooinen ekseema (tali-ihottuma) tai suun ympärysihottuma voivat olla herkän ihon taustalla. Oireiden jatkuessa kannattaa hakeutua lääkäriin.

HOIDA HELLÄSTI JA SÄÄNNÖLLISESTI
Rasvaiselle ja punoittavalle iholle sopivat tuotteet, jotka taltuttavat punoitusta ja rasvaisuutta.
Kuivuudesta kärsivä valitsee reilusti kosteuttavia tuotteita. Joku saa avun hajusteettomasta, toinen luonnonkosmetiikasta.
Oli ihotyyppi mikä tahansa, kasvot ja vartalo pitäisi rasvata kerran päivässä kosteustasapainon ylläpitämiseksi. Herkkäihoisenkin tulee puhdistaa kasvot aamuin illoin, sillä tali, hiki ja meikki eivät irtoa huokosista pelkällä huuhtaisulla.
Pehmeitä puhdistajia ovat puhdistusmaito, -vaahto tai -geeli, joita käytetään saippuan tavoin. Jos vesikin ärsyttää, voi valita tuotteen, joka lähtee pumpulilla tai kasvopaperilla pyyhkien.

4 VIRHETTÄ HERKÄN IHON HOIDOSSA

1) Liika puhdistaminen
Suomalaiset ovat saunapuhdasta sakkia, joka jynssää ja kuuraa huolella. Muista kuitenkin, että ihoa suojaava rasvakerros lähtee pois, kun sitä puunataan liian voimakkailla tuotteilla. Saunaan mennessä kasvot voi suojata herkän ihon naamiolla.

2) Liiallinen kuorinta
Suomalaiset ovat innokkaita ihon kuorijoita. Kuoriessa lähtee toki kuollutta pintasolukkoa, mutta iho uusiutuu itsestäänkin noin kerran kuukaudessa. Säännöllistä kuorintaa suositellaan vain karhealle ja rasvaiselle iholle, jossa on mustapäitä.

3) Väärät tuotteet
Varsinkaan anti age -tuotteita ei kannata käyttää liian nuorena. Tällöin maksaa turhaan aineesta, jota iho ei pysty käyttämään hyväkseen. Lisäksi voimakkaat ihoa korjaavat aineet voivat ärsyttää nuorta ihoa. Liian täyteläiset kuivan ihon voiteet taas tekevät näppylää ja finniä normaalille ja rasvoittuvalle iholle iästä riippumatta.

4) Liiallinen hoito
Kiristävä iho ei tule pehmeämmäksi, jos sitä voitelee kuusi kertaa päivässä – päinvastoin. Liiallinen hoitaminen aiheuttaa näppylöitä, pintaryppyjä ja ihon veltostumista.

LUE LISÄÄ:
Tunnista kutinan syy ja rauhoita iho

Sopiiko herkkäihoiselle alkoholia sisältävä kosmetiikka?

Miten ihokarvoista pääsee eroon ilman ärsytystä?

  1. Poskilla ja nenänpielessä voi olla laajentuneita ihohuokosia
  2. Pintä ärtyy, punoittaa ja kuivuu helposti
  3. Ihoa kutittaa, kiristää tai ajoittain jopa kirvelee
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.