Olipa ihosi kuiva, rasvoittuva, normaali tai sekaiho, se voi olla myös herkkä. Oikealla hoidolla vältät ongelmat ja pidät ihon hyvässä kunnossa myös talvella.

Herkkä iho ei ole ihotyyppi vaan ominaisuus. Se ei myöskään ole sama kuin allergia. Olipa ihosi kuiva, rasvoittuva, normaali tai sekaiho, se voi olla myös herkkä. Herkistynyt hipiä on nirso kosmetiikan suhteen ja näyttää sen myös näpyin ja pienin pintarypyin.
Ohimenevä herkkänahkaisuus voi johtua säästä, iästä, hormonitoiminnasta, lääkityksestä tai ruokavaliosta. Myös stressi, liiallinen auringonotto sekä vääränlainen ihonhoito tai kosmetiikan käyttö herkistävät.

Pysyvästi herkkäihoisella on usein jokin sairaus, kuten kuivuutta ja kutinaa aiheuttava atopia. Myös couperosa, allerginen kosketusekseema, ruusufinni, seborrooinen ekseema (tali-ihottuma) tai suun ympärysihottuma voivat olla herkän ihon taustalla. Oireiden jatkuessa kannattaa hakeutua lääkäriin.

HOIDA HELLÄSTI JA SÄÄNNÖLLISESTI
Rasvaiselle ja punoittavalle iholle sopivat tuotteet, jotka taltuttavat punoitusta ja rasvaisuutta.
Kuivuudesta kärsivä valitsee reilusti kosteuttavia tuotteita. Joku saa avun hajusteettomasta, toinen luonnonkosmetiikasta.
Oli ihotyyppi mikä tahansa, kasvot ja vartalo pitäisi rasvata kerran päivässä kosteustasapainon ylläpitämiseksi. Herkkäihoisenkin tulee puhdistaa kasvot aamuin illoin, sillä tali, hiki ja meikki eivät irtoa huokosista pelkällä huuhtaisulla.
Pehmeitä puhdistajia ovat puhdistusmaito, -vaahto tai -geeli, joita käytetään saippuan tavoin. Jos vesikin ärsyttää, voi valita tuotteen, joka lähtee pumpulilla tai kasvopaperilla pyyhkien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4 VIRHETTÄ HERKÄN IHON HOIDOSSA

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1) Liika puhdistaminen
Suomalaiset ovat saunapuhdasta sakkia, joka jynssää ja kuuraa huolella. Muista kuitenkin, että ihoa suojaava rasvakerros lähtee pois, kun sitä puunataan liian voimakkailla tuotteilla. Saunaan mennessä kasvot voi suojata herkän ihon naamiolla.

2) Liiallinen kuorinta
Suomalaiset ovat innokkaita ihon kuorijoita. Kuoriessa lähtee toki kuollutta pintasolukkoa, mutta iho uusiutuu itsestäänkin noin kerran kuukaudessa. Säännöllistä kuorintaa suositellaan vain karhealle ja rasvaiselle iholle, jossa on mustapäitä.

3) Väärät tuotteet
Varsinkaan anti age -tuotteita ei kannata käyttää liian nuorena. Tällöin maksaa turhaan aineesta, jota iho ei pysty käyttämään hyväkseen. Lisäksi voimakkaat ihoa korjaavat aineet voivat ärsyttää nuorta ihoa. Liian täyteläiset kuivan ihon voiteet taas tekevät näppylää ja finniä normaalille ja rasvoittuvalle iholle iästä riippumatta.

4) Liiallinen hoito
Kiristävä iho ei tule pehmeämmäksi, jos sitä voitelee kuusi kertaa päivässä – päinvastoin. Liiallinen hoitaminen aiheuttaa näppylöitä, pintaryppyjä ja ihon veltostumista.

LUE LISÄÄ:
Tunnista kutinan syy ja rauhoita iho

Sopiiko herkkäihoiselle alkoholia sisältävä kosmetiikka?

Miten ihokarvoista pääsee eroon ilman ärsytystä?

  1. Poskilla ja nenänpielessä voi olla laajentuneita ihohuokosia
  2. Pintä ärtyy, punoittaa ja kuivuu helposti
  3. Ihoa kutittaa, kiristää tai ajoittain jopa kirvelee
Sisältö jatkuu mainoksen alla