Olipa ihosi kuiva, rasvoittuva, normaali tai sekaiho, se voi olla myös herkkä. Oikealla hoidolla vältät ongelmat ja pidät ihon hyvässä kunnossa myös talvella.

Herkkä iho ei ole ihotyyppi vaan ominaisuus. Se ei myöskään ole sama kuin allergia. Olipa ihosi kuiva, rasvoittuva, normaali tai sekaiho, se voi olla myös herkkä. Herkistynyt hipiä on nirso kosmetiikan suhteen ja näyttää sen myös näpyin ja pienin pintarypyin.
Ohimenevä herkkänahkaisuus voi johtua säästä, iästä, hormonitoiminnasta, lääkityksestä tai ruokavaliosta. Myös stressi, liiallinen auringonotto sekä vääränlainen ihonhoito tai kosmetiikan käyttö herkistävät.

Pysyvästi herkkäihoisella on usein jokin sairaus, kuten kuivuutta ja kutinaa aiheuttava atopia. Myös couperosa, allerginen kosketusekseema, ruusufinni, seborrooinen ekseema (tali-ihottuma) tai suun ympärysihottuma voivat olla herkän ihon taustalla. Oireiden jatkuessa kannattaa hakeutua lääkäriin.

HOIDA HELLÄSTI JA SÄÄNNÖLLISESTI
Rasvaiselle ja punoittavalle iholle sopivat tuotteet, jotka taltuttavat punoitusta ja rasvaisuutta.
Kuivuudesta kärsivä valitsee reilusti kosteuttavia tuotteita. Joku saa avun hajusteettomasta, toinen luonnonkosmetiikasta.
Oli ihotyyppi mikä tahansa, kasvot ja vartalo pitäisi rasvata kerran päivässä kosteustasapainon ylläpitämiseksi. Herkkäihoisenkin tulee puhdistaa kasvot aamuin illoin, sillä tali, hiki ja meikki eivät irtoa huokosista pelkällä huuhtaisulla.
Pehmeitä puhdistajia ovat puhdistusmaito, -vaahto tai -geeli, joita käytetään saippuan tavoin. Jos vesikin ärsyttää, voi valita tuotteen, joka lähtee pumpulilla tai kasvopaperilla pyyhkien.

4 VIRHETTÄ HERKÄN IHON HOIDOSSA

1) Liika puhdistaminen
Suomalaiset ovat saunapuhdasta sakkia, joka jynssää ja kuuraa huolella. Muista kuitenkin, että ihoa suojaava rasvakerros lähtee pois, kun sitä puunataan liian voimakkailla tuotteilla. Saunaan mennessä kasvot voi suojata herkän ihon naamiolla.

2) Liiallinen kuorinta
Suomalaiset ovat innokkaita ihon kuorijoita. Kuoriessa lähtee toki kuollutta pintasolukkoa, mutta iho uusiutuu itsestäänkin noin kerran kuukaudessa. Säännöllistä kuorintaa suositellaan vain karhealle ja rasvaiselle iholle, jossa on mustapäitä.

3) Väärät tuotteet
Varsinkaan anti age -tuotteita ei kannata käyttää liian nuorena. Tällöin maksaa turhaan aineesta, jota iho ei pysty käyttämään hyväkseen. Lisäksi voimakkaat ihoa korjaavat aineet voivat ärsyttää nuorta ihoa. Liian täyteläiset kuivan ihon voiteet taas tekevät näppylää ja finniä normaalille ja rasvoittuvalle iholle iästä riippumatta.

4) Liiallinen hoito
Kiristävä iho ei tule pehmeämmäksi, jos sitä voitelee kuusi kertaa päivässä – päinvastoin. Liiallinen hoitaminen aiheuttaa näppylöitä, pintaryppyjä ja ihon veltostumista.

LUE LISÄÄ:
Tunnista kutinan syy ja rauhoita iho

Sopiiko herkkäihoiselle alkoholia sisältävä kosmetiikka?

Miten ihokarvoista pääsee eroon ilman ärsytystä?

  1. Poskilla ja nenänpielessä voi olla laajentuneita ihohuokosia
  2. Pintä ärtyy, punoittaa ja kuivuu helposti
  3. Ihoa kutittaa, kiristää tai ajoittain jopa kirvelee
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.