
Kasvirasvoista on paljon hyötyä terveydelle.
TARVITSEMME RASVAA solujen rakennusaineeksi ja huolehtimaan siitä, että kaikki toimii elimistössämme kuin rasvattu.
Kun kovaa rasvaa korvaa pehmeällä, vaikutus näkyy nopeasti terveydessä. Huonon kolesterolin määrä veressä laskee ja maksan rasvoittuminen vähenee. Uusien tutkimusten mukaan kovan rasvan korvaaminen pehmeällä myös vähentää ikääntymiseen liittyvää lihasmassan menetystä.
Pehmeän kasvirasvan suosiminen pienentää pitkällä aikavälillä sepel valtimotaudin ja 2-tyypin diabeteksen riskiä. Se auttaa myös muistisairauden ja masennuksen ehkäisyssä. Aivot ovat pitkälti rasvaa, ja pehmeät rasvat edesauttavat hermoston hyvää toimintaa ja mielen hyvinvointia.
Pehmeää tarvitaan, kovaa ei
Ravinnosta saatavan rasvan laatu vaikuttaa jokaista solua peittävän solukalvon rakenteeseen. Pehmeä rasva tekee siitä joustavamman. Pehmeää rasvaa tarvitaan myös solujen aineenvaihduntaan sekä hermoston ja puolustusjärjestelmän hyvään toimintaan.
Kova tyydyttynyt rasva, kuten voi ja lihan rasva, ei olisi ollenkaan tarpeen, mutta sitä on vaikea välttää kokonaan. Oikeasti ruoasta tarvitsisi saada vain välttämättömiä rasvahappoja eli linolihappoa ja alfalinoleenihappoa, jotka tunnetaan myös omega-6- ja omega-3-rasvahappoina. Loput tarpeelliset rasvahapot ja muut yhdisteet elimistö osaa valmistaa itsekin. Välttämättömät rasvahapot ovat niiden esiasteita.
Päivittäisestä energiasta 25-40 prosenttia olisi hyvä saada rasvasta. Laadukkaita kasvirasvoja suosiva saa silloin todennäköisesti myös välttämättömiä rasvahappoja riittävästi. Jos enemmän kuin kolmannes syödystä rasvasta on kovaa, pulaa voi tulla varsinkin alfalinoleenihaposta eli omega-kolmosista, joita on merkittäviä määriä vain joissakin kasvirasvoissa.
Näillä pääset jo pitkälle
- Käytä salaatinkastikkeena kasviöljyä tai öljypohjaista kastiketta.
- Laita leivän päälle margariinia, jolla on sydänmerkki. Käytä ruoanlaitossa mieluiten rypsi- tai rapsiöljyä.
- Syö päivittäin 2 rkl erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, mieluiten rouheena.
Asiantuntija Tuija Pusa ravitsemusasiantuntija, Sydänliitto
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.