Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos iho tuntuu kireältä ja sääret pölisevät kuivuuttaan, on aika aloittaa tehokas talvivoitelu.

Kuiva ilma sisällä ja ulkona laskee ihon kosteuspitoisuutta. Kuivaihoisen iho voi kuivua täysin korpuksi, rasvoittuva iho muuttuu usein vain pinnastaan kireäksi.

Kosteutta haihtuu sitä enemmän, mitä heikompi ihon oma suojamuuri on.

Heikoimmillaan se on kuivaihoisilla ja atoopikoilla, joiden ihon sarveiskerroksessa ei ole riittävästi haihtumista estäviä rasva-aineita, kuten keramideja, kolesterolia ja rasvahappoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Haalea vesi ei kuivata

Kunnossapidon konstit ovat helppoja. Pesu ja rasvaus riittävät. Oleellista kuitenkin on, miten ja millä ne tekee. Hoitotuotteiden sisällysluetteloja kannattaa nyt tiirata, jotta voiteen tehot riittävät ihon tarpeisiin. Moni pelkää, että vesi kuivattaa ihoa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä ihon rasvat eivät liukene veteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vesi ei siis kuivata ihoa, päinvastoin: pitkä suihku tai kylpy palauttaa ihon kosteustasapainoa normaaliksi.

Kuuma suihku voi tuntua pakkasella ihanalta, mutta valitse mieluummin lämmin tai haalea vesi, joka on iholle hellävaraisempi. Pelkkä vedellä huuhtelu riittää poistamaan iholta kuollutta solukkoa ja hikeä. Jos kaipaat perusteellisempaa pesua, kokeile rasvamaisia aineosia sisältäviä pesugeelejä ja -öljyjä.

Jos iho on natisevan puhdas pesun jälkeen, pesuaine on ollut turhan voimakas.


Sido kosteus ihoon

Kosteusvoide kannattaa levittää hieman kostealla iholle, jolloin voiteen kosteudensitoja-aineet auttavat sitomaan ihon pinnan kosteuden. Iho saa näin lisäkosteutta verrattuna siihen, että kosteus olisi pyyhitty pyyhkeeseen. Hyviä kosteudensitoja-aineita ovat esimerkiksi glyseriini ja karbamidi.

Kosteuttavien ainesosien suosikki on edelleen hyaluronihappo, joka kykenee imemään itseensä jopa tuhat kertaa oman painonsa verran vettä. Jos ihoa kiristelee jo parin tunnin kuluttua kosteutuksesta, tuote on ollut turhan kevyt.

Samat rasvat kesät talvet

Hyvä kikka pitää iho pehmeänä ympäri vuoden on vaihdella kosteuttavia tuotteita vuodenaikojen mukaan.

Jos iho tuntuu kovin kuivalta, rasvaisempi voide kosteuttaa paremmin kuin kevyt lotion. Kesäiholle se on taas useimmiten passeli.

Kuivaa ihoa voi joutua rasvailemaan pari kertaa päivässä, normaalille riittää kerran päivässä tai harvemminkin. Paras voide on se, joka tuntuu hyvältä ja pitää ihon pehmeänä.


Kaipaako iho kuorintaa?

Jos ihonrasvaus tuppaa jäämään kiireessä, rakenna hoitorutiini. Hyvä hetki on esimerkiksi illalla ennen nukkumaanmenoa tai saunaillan päätteeksi.

Ihoa kannattaa myös kuoria kerran viikossa, jotta kuollut ihosolukko poistuu ja ihon pinta pehmenee. Muista kuoria myös polvet, kyynärpäät, kädet ja jalat.

Jos kuorinta unohtuu herkästi, kokeile kosteusvoidetta, joka sisältää kuorivia aineosia.

Jos kestät tuoksuja, sekoita pesuaineeseen tai voiteeseen hieman eteeristä öljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla