Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Säännöllinen rasvaus pitää jalat pehmeinä. Pienistä vaivoista pääset kotihoidolla.

MIKSI JA MITEN JALKOJA PITÄISI RASVATA?

Rasvaus pitää ihon joustavana. Mitä kuivempi ja karheampi iho on, sen rasvaisempi voide tarvitaan.

Voidetta laitetaan sen verran, kuin iho sitä imee. Varvasvälejä ei voidella, koska liiallinen kosteus rikkoo ohuen ihon, jolloin tulehdusriski kasvaa.

SAAKO KOVETTUMIA RASPATA?

Ensisijainen hoito on kosteutus rasvaisella voiteella. Raspien käytöstä tulee luopua ja vaihtaa ne rasvapurkkiin.

Kivulias ja vaikea kovettuma kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

MITEN HOIDAN IHON HALKEAMAT?

Halkeilevaa ihoa voi pehmentää voiteella, jossa on ureaa tai karbamidia.

Sukan sisällä voi käyttää kantakuppia pehmusteena . Oikeankokoiset kengät ja sukat vähentävät jalkapohjiin kohdistuvaa

tärähdystä ja painetta edistäen halkeaman paranemista.

MITEN KÄNSÄT HOIDETAAN?

Känsä on kiilamainen ja nappulalta tuntuva ihopaksunnos. Känsä tuntuu kivuliaalta, jos sitä painaa suoraan alla olevaa luuta vasten.

Ensihoito on puristavien ja hankaavien kenkien käytön lopettaminen. Matala korko vähentää päkiä- ja varvaskuormitusta.

Paikallishoitona voi käyttää liimattavia tai puettavia ihosuojia, varvassuojaa, varvasoikaisijaa, jalkavoimistelua sekä tukipohjallisia.

Jos känsän pistävä kipu ei lakkaa tai känsä tulee aina uudelleen, syynä voi olla jalkaterän virheasento tai rakenne.


MITEN VÄLTTYÄ SYYLILTÄ?

Syylä on papilloomaviruksen aiheuttama hyvänlaatuinen ihokasvain, jolta suojaavat ehjä, joustava iho, hyvä yleiskunto ja suojatossut. Tosin syylä tulee jos on tullakseen ja paranee välillä nopeasti, välillä vasta pitkän ajan kuluttua.

Apteekeissa on syylänhoitotuotteita, joita voi kokeilla.

MITEN HIERTYMISTA JA RAKOISTA PÄÄSEE?

Rakko syntyy kitkan ja hankauksen seurauksena. Se on hyvä suojata esimerkiksi hydrokolloidilaastarilla. Ison rakon voi puhkaista sivulta. Iho painetaan

päälle ja rakko tyhjenee. Laastarisuojaa pidetään kunnes uusi iho ennättää muodostua.

Hyvin rasvattuun ihoon ei synny rakkoja niin herkästi kuin kuivaan.

Oikean kokoiset, hyvin istuvat kengät ja hyvät sukat ehkäisevät hiertymien ja rakkojen syntymistä. Rankkoihin liikunta- ja urheilusuorituksiin voi

pukea kahdet sukat päällekkäin.

Asiantuntija: Minna Stolt, TtT, yliopisto-opettaja, jalkaterapeutti (AMK), Turun yliopisto.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ethän ahmi aurinko? Jokaisella meistä on oma aurinkokiintiö. Jos se ylittyy, ihosyövän vaara kasvaa.

Iho muistaa kaiken säteilyn, mitä se on pinnalleen saanut – ja jokaisen palamisen. Kun aurinkokiintiö on täynnä, iho alkaa oireilla ja sairastaa. Melanooma on pelätyin seuraus, mutta syöpiä on muitakin.

Okasolusyöpä ja tyvisolusyöpä eli basaliooma löytyvät useimmiten vanhempien ihmisten kasvoista ja muista kohdissa, jotka altistuvat auringolle.

Molempien syöpien ennuste on onneksi yleensä hyvä. Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste. Iho voi olla oireeton tai siihen voi kehittyä punoittava, karhea läiskä. Hoitamattomana aurinkokeratoosi voi muuttua okasolusyöväksi.

Vaarallisin ihosyövistä on melanooma, sillä se leviää nopeasti ja lähettää etäpesäkkeitä. Melanoomaa on kaikenikäisillä, myös nuorilla. Melanooma voi alkaa ihomuutoksena tai uutena luomena. Mitä varhemmin melanooma todetaan, sen parempi on taudin ennuste.

Riskiä sairastua lisäävät vaalea, helposti palava iho, perinnöllisyys, runsasluomisuus tai pisamaisuus sekä ihon toistuva palaminen auringossa.

Naisilla melanooma löytyy yleensä käsivarsista, sääristä ja vartalosta, miehillä vartalosta. Melanooma voi tosin olla myös kynnen alla, kynsivallissa, limakalvoilla tai silmässä. Myös silmien suojaaminen auringolta onkin tärkeää.

SUOJAA KUNNOLLA

Aurinkosuojaus voisi estää 95 prosenttia nykyisistä ihosyövistä Syöpäjärjestöjen mukaan. Vanhat konstit eli varjo, vaatteet ja riittävän tehokkaat aurinkosuojatuotteet ovat edelleen parhaat keinot suojautua.

Yleisin helmasynti on käyttää aurinkovoidetta liian vähän. Riittävä määrä kasvoille on ruokalusikallinen ja vartalolle kourallinen parin tunnein välein ja aina uinnin tai ihonhankaamisen jälkeen. Lisäsuoja on tarpeen aamusta iltaan läpi kesän. Vaikka ruskettuminen lisää hieman ihon omaa suojaa, sen aikaansaama suojakerroin on vain neljä.

TARKASTA LUOMET

Jokaisen on hyvä tarkkailla säännöllisesti ihoaan, koska suurin osa ihosyövistä syntyy kohtaan, jossa ei aiemmin ole ollut luomea. Myös jos luomi muuttuu, kasvaa nopeasti, vuotaa verta tai haavautuu, ihoa kannattaa näyttää lääkärille.

Hyvä seurantakonsti on ottaa ihosta kuva vuosittain. Näin muutosten arviointi ei jää muistin varaan. Yksinasujan kannattaa pyytää kaverilta apua, jotta myös selän aluetta tulee seurattua.

Syöpäyhdistyksillä on keväisin ja syksyisin luomitempauksia, joissa voi käydä ilmaisessa tai edullisessa luomitarkastuksessa. Samalla saa myös hyvät tarkkailuohjeet. Yksityisillä lääkäriasemilla sairaanhoitajat tekevät koko kehon luomitarkastuksia. Ne maksavat 20–30 euroa.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulta on parin kuukauden ajan lähtenyt hiuksia päivittäin aika reilusti, ja kasvojen pesun yhteydessä myös ripsiä ja kulmakarvojakin lähtee muutamia. Kannattaako käydä lääkärissä?

Kuvaamasi oireet - nopeasti alkanut hiustenlähtö, johon liittyy ripsien, kulmakarvojen ja mahdollisesti myös muiden ihokarvojen lähtemistä, sopii parhaiten pälvikaljuun (alopecia areata universalis).

Pälvikalju on autoimmuunisairaus, jonka taustalla voi olla kilpirauhasen toimintahäiriöt tai muita autoimmuunisairauksia, joten sinun kannattaa varata aika yleislääkärille jatkoselvittelyjä varten.

Taudinkulku on arvaamaton. Pitkään kestäneen ja laaja-alaisen pälvikaljun korjautumisen ennuste ei ole kovin hyvä. Oireet voivat kuitenkin korjautua itsestään 1-3 vuodessa.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.