Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Iho on suurimpia elimiämme. Sen kunto vaikuttaa terveyteemme ja itsetuntoomme. Onneksi ihoaan voi hoitaa.

Harva on täydellisen tyytyväinen ihoonsa. Yhdellä kasvot lehahtavat punaiseksi pienestäkin lämpötilan vaihtelusta, toinen saa finniryppäitä vielä aikuisena, kolmas murehtii auringossa muodostuneita maksaläiskiään. Yleisin iho-ongelma on kuitenkin sen kuivuus.

Koneellinen ilmastointi, aurinko ja pakkanen kuivattavat ihoa. Monen suomalaisen ihotyyppi on jo valmiiksikin kuivuuteen taipuvainen. Helpoin ratkaisu siihen on säännöllinen kosteusvoiteen ja kosteuttavan naamion käyttäminen. Riittävä kosteutus voi auttaa jopa ihon liialliseen rasvoittumiseen.

  1. RASVAA KUNNOLLA. Tuet ihon omia suojamekanismeja, kun käytät kosteusvoidetta säännöllisesti. Myös rasvainen iho kaipaa kosteutta.
  2. PUHDISTA HELLÄSTI. Mitä herkempi ihosi on, sitä hellävaraisemmin se tulee puhdistaa, jotta et vaurioita ihon omaa suojavaippaa. Vaikka vesi ei kuivata ihoa, tavallinen saippua voi sen tehdä. Kuivaihoisen kannattaakin välillä käyttää voidetta pesuaineena.
  3. KÄYTÄ AURINKOVOITEITA. UV-säteet vahingoittavat ihoa. Aknelääkkeiden kanssa auringonvalo ei sovi olleenkaan. Psoriaasiin valohoitoa käytetään kuureina.
  4. KARSI SOKERIA. Nopeita hiilihydraatteja sisältävät ruoat pahentavat aknea ja vanhentavat ihoa. Terveellinen, hyviä rasvoja ja kasviksia sisältävä ruokavalio antaa ihollekin rakennusaineita.
  5. LOPETA TUPAKOINTI. Kun verisuonet ääreisverenkierrossa toimivat kunnolla, iho saa tarvitsemansa hapen ja ravinteet. Myös solujen aineenvaihdunnan jätteet kulkeutuvat tehokkaammin pois iholta.
  6. LIIKU JA ULKOILE, niin aineenvaihduntasi toimii vilkkaasti ja ihosolusi uudistuvat.

Asiantuntija: Tapio Rantanen, ihotautien erikoislääkäri, Dextra Koskiklinikka Tampere.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla