Kirjailija, kuvataiteilija Rosa Liksom, 61, venyttelee säännöllisesti työpäivän aikana ja pistää välillä tanssiksi. Jokapäiväinen liikunta on taiteilijalle keino pitää pää ja kroppa kunnossa. 

Rosa Liksom on löytänyt päiviinsä rytmin ja tavat, joilla hän pitää huolta jaksamisestaan.  

– Kirjoitan seisten, ja kun jossain vaiheessa päivää luen sanomalehden, teen sen kyykyssä. Neljänkymmenen minuutin välein pidän venyttelytauon. Välillä laitan saamelaisräppiä soimaan ja annan mennä, rakastan tanssimista.

Mieluinen liikuntalaji Rosalle on myös taiji. Hidas ja ja vauhdikas täydentävät hänen mielestään toisiaan loistavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 – Liikun joka päivä jotenkin. Keskityn siihen, että pidän pääni ja kroppani toimintakykyisenä. Tässä iässä on pakko. Ennen kolmeakymmentä en niin piitannut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Metsässä voin olla vaan"

Rosa liikkuu polkupyörällä ympäri vuoden, ja pidemmät matkat hän taittaa useimmiten junalla.

– Vastamelukuulokkeet päässä saan keskittyä omiin ajatuksiini.

Vapaa-ajallaan Rosa painelee mielellään metsään. Vaeltaminen tutussa porukassa on ollut hänen rakas harrastuksensa jo kymmeniä vuosia. Yöt sujuvat laavussa, talvellakin.

– Metsässä ei tarvitse analysoida mitään, voin olla vaan. Suosikkikohteeni on Nuuksio. Se on lähellä ja niin iso, että halutessaan saa olla omissa oloissaan. Retkeilyporukkamme muodostui jo silloin, kun lapset olivat vauvoina mukana. Nyt he jatkavat samaa perinnettä omissa perheissään.

On Rosallakin pientä kremppaa.

– Tenniskyynärpää vaivaa, mutta se ei johdu kirjoittamisesta vaan lukemisesta. Luen kirjaa aina maaten sängyssä ja siinä asennossa kädet väsyvät. Pitäisi hankkia sänkyyn joku lukemista helpottava tuki.

Lue lisää Rosa Liksomin terveystunnustuksia Hyvä terveys -lehden numerosta 14/2019!

Sisältö jatkuu mainoksen alla