Uudentyyppiset diabeteslääkkeet hillitsevät ruokahalua ja tekevät kylläiseksi vähemmällä ruoalla. Onko niistä apua laihdutuksessa?

Laihduttavatko pistettävät suolistohormonilääkkeet tyypin 2 diabeetikkoa?

Kyllä ne yleensä laihduttavat. Suomessa on markkinoilla kahdesti päivässä pistettävä eksenatidi (Byetta), kerran päivässä pistettävä liraglutidi (Victoza) ja liksisenatidi (Lyxumia) sekä kerran viikossa pistettävä pitkävaikutteinen eksenatidi (Bydureon).

Mihin vaikutus perustuu?

Lääkkeet vaikuttavat näläntunteeseen ja hillitsevät ruokahalua, toisin sanoen pienempi annos tekee kylläiseksi. Laihtumista edistää lisäksi myös se, että vatsalaukun tyhjeneminen hidastuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuinka paljon ja keitä lääkkeet laihduttavat?

Paino putoaa keskimäärin kolme kiloa puolessa vuodessa. Osalla paino putoaa jopa kahdeksan kiloa puolessa vuodessa. Vaikutus painoon jatkuu pitempään, ja runsaan kolmen vuoden aikana parhaiten pärjäävä neljännes laihtuu toistakymmentä kiloa.

Kaikki ylipainoiset tyypin 2 diabeetikot eivät onnistu laihtumaan suolistohormonilääkkeillä. Vielä ei tiedetä, mistä se johtuu. Annoksella saattaa olla vaikutusta.

Voiko näitä lääkkeitä määrätä laihdutuslääkkeiksi?

Nyt markkinoilla olevat lääkkeet on tarkoitettu nimenomaan tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Niiden tehoa tutkitaan myös muilla kuin diabeetikoilla, ja tulokset ovat varsin lupaavia.

Lääkäreillä on mahdollisuus kirjoittaa lääkkeitä myös muuhun kuin varsinaiseen käyttötarkoitukseen, mutta se on silloin lääkärin vastuulla. Suolistohormonilääkkeitä voi siis määrätä laihdutuksen tueksi.

Kuinka kalliiksi käyttö tulee?

Lääkkeille on mahdollista saada peruskorvattavuus, jos tyypin 2 diabetesta sairastava ei saavuta hyvää hoitotulosta kahdella tablettilääkkeellä ja hänen painoindeksinsä on yli 35. Vuorokausihinta vaihtelee muutamasta eurosta kymmeneen euroon valmisteen, annoksen ja korvattavuuden mukaan.

Voiko pistoslääkkeillä korvata muun diabeteslääkityksen?

Diabetekseen määrätystä metformiinista ei kannata luopua. Pistoslääkkeet sopivat erinomaisesti tyypin 2 diabeteksen hoitoon ylipainoisilla ja lihavilla heti metformiinin jälkeen. Ne voivat siirtää insuliinihoidon aloituksen vuosilla eteenpäin.

Sopivatko suolistohormonilääkkeet kaikille?

Valtaosalle tyypin 2 diabeetikoista ne sopivat. Varsinkin hoidon alussa saattaa tulla vatsakipua ja pahoinvointia. Näitä lääkkeitä pidetään varsin turvallisina, eikä vakavia haittoja tiedetä. Samaan hengenvetoon on pakko todeta, että pitkäaikaiskokemukset käytöstä puuttuvat. Hoitava lääkäri arvioi yksilökohtaisesti, sopiiko lääke potilaalle.

Tulevatko kilot takaisin, kun lopettaa pistoslääkkeen käytön?

Tähän ei ole varmaa vastausta. Optimistisesti voisi ajatella, että ihminen oppii syömään pienempiä aterioita lääkityksen aikana. Jos elintapamuutokset jäävät pysyviksi, laihdutetut kilot eivät välttämättä tule takaisin, mutta tutkimustulosten mukaan kilot yleensä tulevat takasin kun lopettaa lääkityksen.

ASIANTUNTIJANA Johan Eriksson, yleislääketieteen professori Helsingin yliopistosta.

Lue lisää
Lihottaako lääke?
Totta ja tarua laihduttamisesta
Korkea verensokeri on hyvä syy elintaparemonttiin

Kenelle vhh sopii, kenelle ei... pari vuotta sitten kokeilimme noin kolme kuukautta vhh-dieettia. Kummankaan paino ei pudonnut grammaakaan. Laihtumisen sijaan yhtenä päivänä minulle tuli todella huono olo. Sydän hakkasi, verenpaine nousi ja naama punoitti ja vapisutti. Ensiavuksi nappasin leipää ja kas mokomaa, olo tasaantui.

Siihen loppui meidän vhh:mme!

  • ylös 26
  • alas 18

Paraneeko anorektikko lääkkeellä, joka lisää ruokahalua?

 

EI

 

Nämä lääkeet ovat pelkkä laastari ja järjetön hyväuskosten rahastusta.

 

Diabetes ei ehkä olekaan pysyvä ja parantumaton sairaus, kuten meille on opetettu. Diabetesta voidaan verrata humalassa olemiseen. Siitä paranee, kunhan lopettaa joumisen ja pää selviää. Samalla tavalla diabetes voidaan ”parantaa” vähähiilihydrattisella (vhh)ruokavaliolla, kuntoliikunnalla, ravintolisillä ja suolistoleikkauksella (gastric by- pass surgery). Et voi tulla humalaan, jollet juo liikaa. Samoin et voi saada tyypin 2 diabetesta ellet syö väärin ja liikaa. Valitettavasti useimmat tyypin 2 diabeetikot haluavat lääkäriltään suun kautta tai pistoksena otettavan lääkkeen, jonka he uskovat korjaavan veren sokerihäiriön ja laihduttavan heitä (kuitenkin yleensä alle 5 %), jolloin he voivat jatkaa entisiä ruoka-, juoma. ja liikuntatapojaan (liikunnan puutetta). Diabeteslääkitys on kaltevalla pinnalla.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2717

 

Hiilihydraattien määrää on syytä miettiä ja karsia myös päiväkoti- ja kouluruokailussa, diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa.

 

Tutkimuksen laatijat esittävät 12 keskeistä teesiä:

 

1. Kohonnut verensokeri kertoo diabeteksen huonosta hoitotasapainosta

2. Lihavuus johtuu kohonneesta hiilihydraattikuormasta

3. Hiilihydraattien rajoittamisesta on aina hyötyä huolimatta siitä, mitä painolle tapahtuu

4. Hiilihydraattien rajoittaminen antaa parhaan laihdutustuloksen

5. Hiilihydraattien rajoittaminen antaa usein parhaat tulokset riskimarkkereissa

6. Hiilihydraatit on yleensä paras korvata valkuaisaineilla (proteiineilla)

7. Eläinrasvan (voi, kerma, läski) lisäys ei lisää sydän- ja verisuonitautiriskiä

8. Hiilihydraatit vaikuttavat rasvaa enemmän triglyseridipitoisuuden suurentumiseen seerumissa (triglyseridit ovat sydäntautien riskitekijä, joka pitäisi saada hallintaan)

9. Hiilihydraattien rajoittaminen on hyvä keino vähentää triglyseridejä ja kohottaa hyvää HDL:ää, joka samalla vähentää sv-tautiriskiä

10. Sokerihemoglobiini (HbA1c eli ns. pitkä sokeri) on diabeteskomplikaatioiden paras riskimarkkeri

11. Vhh-dieetti vähentää potilaan lääkkeiden tarvetta ja voi jopa poistaa sen

12. Verensokerin alentaminen vhh-dieetillä ei aiheuta mitään vaarallisia sivuvaikutuksia (kuten lääkkeet).

 

..Artikkeli on perusteellisin tähän mennessä julkaistu tieteellinen kirjoitus vhh-ruokavalion merkityksestä diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa. Jokaisen lääkärin ja muun terveydenhuollon ammattihenkilön ja diabeteksesta kiinnostuneen maallikon tulisi perehtyä siihen ja ottaa opiksi.

 

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2653

 

Vesa Matti Loiri uskotteli pitkään laihtuneensa Victoza -lääkkeellä, kunnes sitten paljastui, että laihtuminen johtui suoliston ohitusleikkauksesta. Mikä näitä ihmisiä vaivaa? Miksi ei voi olla rehellinen? Julkisuuden henkilöinä heillä on suuri vaikutus ihmisiin niin hyvässä kuin pahassa.

  • ylös 26
  • alas 44
Sisältö jatkuu mainoksen alla