Uudentyyppiset diabeteslääkkeet hillitsevät ruokahalua ja tekevät kylläiseksi vähemmällä ruoalla. Onko niistä apua laihdutuksessa?

Laihduttavatko pistettävät suolistohormonilääkkeet tyypin 2 diabeetikkoa?

Kyllä ne yleensä laihduttavat. Suomessa on markkinoilla kahdesti päivässä pistettävä eksenatidi (Byetta), kerran päivässä pistettävä liraglutidi (Victoza) ja liksisenatidi (Lyxumia) sekä kerran viikossa pistettävä pitkävaikutteinen eksenatidi (Bydureon).

Mihin vaikutus perustuu?

Lääkkeet vaikuttavat näläntunteeseen ja hillitsevät ruokahalua, toisin sanoen pienempi annos tekee kylläiseksi. Laihtumista edistää lisäksi myös se, että vatsalaukun tyhjeneminen hidastuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuinka paljon ja keitä lääkkeet laihduttavat?

Paino putoaa keskimäärin kolme kiloa puolessa vuodessa. Osalla paino putoaa jopa kahdeksan kiloa puolessa vuodessa. Vaikutus painoon jatkuu pitempään, ja runsaan kolmen vuoden aikana parhaiten pärjäävä neljännes laihtuu toistakymmentä kiloa.

Kaikki ylipainoiset tyypin 2 diabeetikot eivät onnistu laihtumaan suolistohormonilääkkeillä. Vielä ei tiedetä, mistä se johtuu. Annoksella saattaa olla vaikutusta.

Voiko näitä lääkkeitä määrätä laihdutuslääkkeiksi?

Nyt markkinoilla olevat lääkkeet on tarkoitettu nimenomaan tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Niiden tehoa tutkitaan myös muilla kuin diabeetikoilla, ja tulokset ovat varsin lupaavia.

Lääkäreillä on mahdollisuus kirjoittaa lääkkeitä myös muuhun kuin varsinaiseen käyttötarkoitukseen, mutta se on silloin lääkärin vastuulla. Suolistohormonilääkkeitä voi siis määrätä laihdutuksen tueksi.

Kuinka kalliiksi käyttö tulee?

Lääkkeille on mahdollista saada peruskorvattavuus, jos tyypin 2 diabetesta sairastava ei saavuta hyvää hoitotulosta kahdella tablettilääkkeellä ja hänen painoindeksinsä on yli 35. Vuorokausihinta vaihtelee muutamasta eurosta kymmeneen euroon valmisteen, annoksen ja korvattavuuden mukaan.

Voiko pistoslääkkeillä korvata muun diabeteslääkityksen?

Diabetekseen määrätystä metformiinista ei kannata luopua. Pistoslääkkeet sopivat erinomaisesti tyypin 2 diabeteksen hoitoon ylipainoisilla ja lihavilla heti metformiinin jälkeen. Ne voivat siirtää insuliinihoidon aloituksen vuosilla eteenpäin.

Sopivatko suolistohormonilääkkeet kaikille?

Valtaosalle tyypin 2 diabeetikoista ne sopivat. Varsinkin hoidon alussa saattaa tulla vatsakipua ja pahoinvointia. Näitä lääkkeitä pidetään varsin turvallisina, eikä vakavia haittoja tiedetä. Samaan hengenvetoon on pakko todeta, että pitkäaikaiskokemukset käytöstä puuttuvat. Hoitava lääkäri arvioi yksilökohtaisesti, sopiiko lääke potilaalle.

Tulevatko kilot takaisin, kun lopettaa pistoslääkkeen käytön?

Tähän ei ole varmaa vastausta. Optimistisesti voisi ajatella, että ihminen oppii syömään pienempiä aterioita lääkityksen aikana. Jos elintapamuutokset jäävät pysyviksi, laihdutetut kilot eivät välttämättä tule takaisin, mutta tutkimustulosten mukaan kilot yleensä tulevat takasin kun lopettaa lääkityksen.

ASIANTUNTIJANA Johan Eriksson, yleislääketieteen professori Helsingin yliopistosta.

Lue lisää
Lihottaako lääke?
Totta ja tarua laihduttamisesta
Korkea verensokeri on hyvä syy elintaparemonttiin

Kenelle vhh sopii, kenelle ei... pari vuotta sitten kokeilimme noin kolme kuukautta vhh-dieettia. Kummankaan paino ei pudonnut grammaakaan. Laihtumisen sijaan yhtenä päivänä minulle tuli todella huono olo. Sydän hakkasi, verenpaine nousi ja naama punoitti ja vapisutti. Ensiavuksi nappasin leipää ja kas mokomaa, olo tasaantui.

Siihen loppui meidän vhh:mme!

  • ylös 26
  • alas 20
Kunnes itse sairastut

Vierailija kirjoitti:
 Diabetes ei ehkä olekaan pysyvä ja parantumaton sairaus, kuten meille on opetettu. Diabetesta voidaan verrata humalassa olemiseen. Siitä paranee, kunhan lopettaa joumisen ja pää selviää.

Hienoa, että kerroit tämän totuuden meille, olethan nähtävästi vähintään endokrinologian erikoislääkäri ? Aha, etkö ole ? 

Viisikymppisestä lähtien olen ollut 2-tyypin diabeetikko, ja olen todellakin kiertänyt kaukaa hiilihydraatteja koko ikäni, samoin eläinrasvoja. Käytin jo 30 vuotta sitten pelkästään oliiviöljyä, kun muu kansa vielä lappasi Floraa leivälleen. Ainut vilja, jota syön on täysjyväruis, ja sitäkin vain kaksi viipaletta leipänä aamulla. Olen aina inhonnut vehnäisiä. En ole myöskään koko ikänäni käyttänyt alkoholia tai edes tupakkaa polttanut, joten nekin voi listasta poistaa. Lisäksi vain noin 10 kg ylimääräistä, ja sekään ei ole ihme Hashimoton, sydämmen vajaatoiminnan, astman, reumatismin, sekä jo ikänikin takia. Siitä huolimatta, että liikun ja hoidan kotini, sekä puutarhani vieläkin aivan itse.  Mistä muuten johtuu, että niin usein sairaita syyllistetään ?  Eivät kaikki sairaudet ole "itse hankittuja". 

  • ylös 18
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla