Löytyykö kotikunnastasi kuntoportaat? Porraskävely on hyvin yksinkertainen ja tehokas tapa parantaa hapenottokykyä.

Porraskävelystä on tullut suosittu kuntoilulaji. Treenaamiseen sopivia portaita löytyy kymmenistä kaupungeista ja lisää rakennetaan.

– Porrasaskellus nostaa tehokkaasti kestävyyskuntoa ja siis hapenottokykyä. Kun pitää nousutahdin rauhallisena ja antaa sykkeen kohota vain sen verran, että pystyy puhumaan koko ajan, treeni kohdistuu arjen toiminnan kannalta tärkeään peruskestävyyteen, sanoo fysioterapeutti Minna Ojajärvi.

Aloittelijalle Ojajärvi suosittelee portaiden nousua kävellen. Jos ei ole harrastanut liikuntaa säännöllisesti, kävelykin voi tuntua alussa raskaalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pitkien portaiden välille on yleensä rakennettu tasoja, joille voi pysähtyä välillä vaikka venyttelemään. Alas tullessa hengitys tasaantuu. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, miten portaat laskeutuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Astu myös alas tullessa portaalle koko jalkapohjalla, ei vain päkiällä. Laskeudu alas hieman hidastaen, jolloin reiden lihakset aktivoituvat. Samalla saa kehonhallinnallista lisätreeniä. Voit aloittaa yhdellä viikoittaisella askelluskerralla ja vaikka vain vartin mittaisella treenillä. Pyri pidentämään aikaa vähitellen puoleen tuntiin.

Kun porraskävelystä on tullut viikoittainen rutiini ja treeni sujuu, kokeile mennä välillä kaksi porrasta kerralla. Muutaman askelen jälkeen palaa taas yksittäisten portaiden askeltamiseen. Kun hengitys on tasaantunut, nouse taas hetken ajan kaksi porrasta kerralla

Sisältö jatkuu mainoksen alla