Hyvään kuntoon mahdollisimman pienellä panostuksella? Lisäksi pidät verensokerin kurissa, hoidat selkää, kehität tasapainoa...
Eikö mitään uutta auringon alla, saatat ajatella. Mutta kävelyn hyödyt ovat ylivertaiset, eikä kuntoon päästäkseen tarvitse rynniä verenmaku suussa. Terveyden ja peruskunnon ylläpitoon riittää reipas puolen tunnin kävely viitenä päivänä viikossa, vähintään kymmenen minuutin jaksoissa. Jos on liikkunut vähän, aerobisen kunnon kohoaminen tuntuu jo 4–5 viikossa: keuhkojen kapasiteetti kasvaa, sydämen pumppausteho paranee ja lihakset vahvistuvat.
KILOT JA VERENSOKERI KURIIN
Lenkki tasaa verensokeria aterian jälkeen. Kolme vartin kävelyä viikossa säätelee verensokeria tehokkaammin kuin yksi 45 minuutin lenkki. Siksi kävely on loistolaji painonhallintaan ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Jokainen askel kuluttaa energiaa ja tasoittaa ruokahalua.
KUUMAT AALLOT TASOITTUVAT
Kävely voi toimia vaihtoehtona tai ainakin tukena hormonikorvaushoidolle. Kävely vähentää vaihdevuosi-iässä olevien naisten kuumia aaltoja. Myös unenlaatu paranee.
Tulos voi selittyä osittain luonnonvalolla: ulkoilu auttaa kehon sisäistä kelloa löytämään oman rytminsä ja normalisoi hormonitoimintoja, jolloin unen päästä saa helpommin kiinni.
SELKÄÄN JOUSTOA JA LUJUUTTA
Selkä nauttii pumppaavasta liikkeestä, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Kävely vaihtelevassa maastossa voitelee välilevyjä erityisen hyvin.
Kävely ehkäisee myös osteoporoosia, jonka riski kasvaa etenkin naisilla vaihdevuosien jälkeen. Jokainen askel maastossa täräyttää luita lujemmiksi. Auringon D-vitamiini tehostaa vaikutusta entisestään. Suomessa D-vitamiinia voi kerätä ulkoa syyskuuhun saakka.
TASAPAINO KEHITTYY
Välillä kannattaa poiketa asvaltilta poluille. Kun jalka joutuu sopeutumaan vaihtelevaan maastoon, aivoille välittyy enemmän liikeinformaatiota ja tasapaino paranee. Epätasaisella alustalla myös jalkaterien pienet lihakset pääsevät töihin. Hyvä tasapaino ehkäisee kaatumisia ja loukkaantumisia.
Huono suuntavaisto hankaloittaa sekä metsässä että kaupungissa liikkumista. Nykyihmistä auttaa navigaattori mutta se ei paranna hahmotuskykyä. Suuntavaistoa voi onneksi kehittää. Luonnossa kävely on siihen juuri sopiva laji. Patikoija joutuu suhteuttamaan itsensä vaihtelevaan maastoon ja oppii seuraamaan ympäristöään. Samoilu on myös loistavaa läsnäoloharjoittelua, sillä suunnistaessa mieli ei ehdi harhailla.
ASIANTUNTIJA: Katriina Kukkonen-Harjula, LKT, dosentti, terveydenhuollon ja liikuntalääket. erikoislääkäri
Sama juttu, en minäkään pysty pitkiä matkoja kävelemään mutta onneksi on uinti ja mikä parasta niin vesijuoksu.Kevyttä nivelille,ei satu eikä kolota ja selkäsärytkin helpottaa!
uimaan kansalaiset!
Kuulostaa taivaalliselta. Mutta... 😔 Mitähän suositellaan niille, joille normaali kävely ei onnistu? Kun kipu panee kävelemään väärin ja kävely kuormittaa väärällä tavalla koko kehoa virheasentojen tähden? Ja kun kipulääkkeitäkään ei enää pysty syömään? 😔