Uutisankkuri Marjo Reinin salainen ase
Kuva: Piia Arnould
Kuva: Piia Arnould

Uutisankkuri Marjo Rein saa voimaa ulkoilmasta. Jalat pitää saada liikkeelle joka päivä. Juoksua siivittävät itse kuivatut ruisleivän viipaleet.

Ylen uutisista tuttu Marjo Rein, 49, on aktiivinen liikkuja. Hän juoksee, joogaa ja golfaa. Luisteluhiihtokin tuntuu hyvältä – silloin, kun lunta on.

Mitään liikkujalle markkinoitavia voimatuotteita Rein ei ostele:

– Energiapatukoista tai -geeleistä en piittaa. Niitä ei ihminen tarvitse, ei vaikka liikkuisi aktiivisesti.

Omatekoisia ruislastuja

Marjo Rein juoksee noin kymmenen kilometrin lenkkejä kotimaisemissaan Helsingin keskustassa. Ennen juoksulenkkiä hänelle maistuvat kuiva ruisleipä ja lasi maitoa.

– Leikkaan iltaisin ruisleivästä ohuita viipaleita pöydälle kuivamaan ja raksuttelen niitä sellaisenaan seuraavana päivänä. Mitä ohuempia siivuja, sen parempi.

Leivän kuivaamiseen on selvä syy:

– Tuore ruisleipä on makuuni liian kosteaa.

Myös saaristolaisleipä on uutisankkurista ihanaa kuivattuna. Siinä on kuitenkin runsaasti lisättyä sokeria, jota hän pyrkii välttelemään.

Maitoa palautukseen

Lenkin tai joogan jälkeen palautusjuomana maistuu rasvaton maito.

Myös hapotuslaitteella tehty kivennäisvesi on hyvää treenin jälkeen. Mitään makuaineita hän ei veteen lisää.

– Limppareita ei lapsuudenkodissani juotu kuin korkeintaan saunailtoina, enkä ole kaivannut niitä myöhemminkään.

Marjon hyvän olon oivallukset

  • Tämä hetki on arvokas, siitä kannattaa nauttia.
  • Stressi pienenee, kun asiat tekee heti, eikä vasta viime hetkellä.
  • Kiellettyjä herkkuja ei ole, kun määrät pysyvät pieninä.
  • Huonolla fiiliksellä tai kelillä treenin voi jättää väliinkin.
  • Kroppa tarvitsee happea – siihen auttaa työmatkakävely tai juoksulenkki.

Marjo Rein

Ikä 48
Ammatti Uutistenlukija ja toimittaja Ylessä.
Perhe Avopuoliso. Asuvat Helsingin keskustassa.
Harrastukset Juoksu, jooga, golf, hiihto, lukeminen, vapaaehtoistyö.

Kuva Shutterstock

Näin vartalonmuokkaus onnistuu.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan.

Kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.

Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin.

Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten.

Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kuva Shutterstock

Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen.

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.