alkoholi, pelot, paniikkikohtaus
Kuva Shutterstock

Kun ahdistaa, moni helpottaa oloaan tarttumalla pulloon tai lasiin. Ei kannattaisi.

Pelkojen lääkitseminen alkoholilla voi alussa tuntua hyvältä vaihtoehdolta, mutta pitemmän päälle se lisää ahdistusta.

Psykoterapian erikoispsykologi Risto Valjakan mielestä on turha yrittää opetella hienoja mielenhallinnan keinoja, jos samalla kittaa kahvia kannukaupalla, polttaa tupakkaa ketjussa ja juo päivittäin.

On turha yrittää opetella hienoja mielenhallinnan keinoja, jos samalla kittaa kahvia kannukaupalla, polttaa tupakkaa ketjussa ja juo päivittäin.

– Kemiallisen rasituksen alaisena kehon normaalit reaktiot muistuttavat ahdistuskohtauksissa tulevia reaktioita, ja nämä tuntemukset menevät helposti sekaisin.

– Alkoholi tuhoaa hetkellisesti aivojen serotoniinivarannot eli toimii täsmälleen päinvastoin kuin esimerkiksi masennus- ja ahdistuslääkkeet. Siksi morkkis ja siihen kuuluva ahdistus voi syntyä seuraavana päivänä, vaikka ei olisi erityisesti töppöillytkään, Valjakka sanoo.

Tavallisia mutta huonoja keinoja ahdistuksen torjumiseksi ovat myös päämäärätön tietokoneen käyttö, liioiteltu järjestyksen ylläpitäminen tai pienten asioitten jatkuva säätäminen. Itsensä vahingoittaminen, ylensyönti, työnarkomania, pakonomainen liikunta, ostelu, seksuaalisten jännittävien kokemusten etsintä… Keinoja riittää kyllä.

Olo vahvistuu, kun

  •  luovut nikotiinista, kofeiinista ja alkoholista
  •  liikut säännöllisesti ainakin kolme kertaa viikossa hengästykseen asti.
  •  pyrit säännölliseen vuorokausirytmiin.
  •  syöt terveellisesti.
Aikuisena on samat pelot ja höpsötykset kuin nuorempana, vaikka ulkokuori on muuttunut, sanoo Minttu Mustakallio..
Aikuisena on samat pelot ja höpsötykset kuin nuorempana, vaikka ulkokuori on muuttunut, sanoo Minttu Mustakallio..

Minttu Mustakallion mielestä ei tarvitse yrittää selviytyä sankarillisesti. On ihan ok sanoa, että joku asia kummastuttaa tai pelottaa. 

Näyttelijä Minttu Mustakallio, 44, ajatteli lapsena, että aikuisilla on homma hallinnassa. Mutta ei se niin menekään.

– Aikuisena on samat pelot ja höpsötykset kuin nuorempana, vaikka ulkokuori on muuttunut, sanoo Minttu. 

– Olen itsekin yhä järjetön pähkäilijä, vaikka joidenkin valintojen tekeminen on elämänkokemuksen myötä helpottunut.

Nytkin olisi osattava päättää, minne seuraavaksi matkustaisi. Ostaisiko jo lennot? Pitäisikö lähteä matkalla perheen kanssa vai ystävien vai miettiä vielä vähän...

– Luulen, että olen hidas. Toisaalta, ehkä olenkin vain tarkka, ja eikö se ole hyvä asia?

Pärjäämisen vaatimus ahdistaa

Minttu arvelee, että hänellä on aika vahva itsetunto. Ei ole ollut tarvetta pähkäillä sellaisia asioita kuin naiseus tai kroppakaan. Paitsi hetken teininä.

– Jalkani olivat kamalan laihat! Keksin lainata talvella kasvuveljeni Japun paksuja, pitkiä kalsareita. Kun ne olivat farkkujen alla, jalat eivät näyttäneet tikuilta, Minttu kertoo

Hän lähtee siitä, ettei elämässä kaikessa tarvitse yrittää kiihdyttää tai vastata koveneviin vaatimuksiin. Pärjäämisen vaatimukset ovat sekä naisille että miehille raskaita.

– Pitäisi olla myyvempi ja tauotta esillä somessa ja mediassa. Sellainen ahdistaa.

– Vedän oven kiinni ja sammutan kännykän, kun haluan keskittyä vain tärkeimpiin asioihin. Tärkeintä on voida elää niin kuin parhaaksi näkee ja olla rehellinen itselleen.

Minttu on hyväksynyt, että hitaus kuuluu hänen tapoihinsa. Ja senkin, että välillä on paras sanoa rohkeasti, ettei ymmärrä tai tiedä, mitä pitäisi tehdä.

– Silloin voi kysyä, mikä tässä onkaan meneillään? Entä mitä minulta odotetaan, Minttu sanoo.

 

Katso myös video, jossa Minttu kertoo, miten selviytyy vaikeista tilanteista?

 

Lue lisää Mintun hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 3/2018. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.
 

Ekstreme-liikkuja Mikko Peltola on intohimoinen kalastaja. Ruuanlaiton pitää kuitenkin olla simppeliä. Peltsin ahvenfileistä tulee tummia ja rapeita.

Merellä hauenkalastuksen lumoihin joutunut toimittaja Mikko Peltolalla on muutama suosikkiresepti kaloille.

–Kokkaamisen pitää olla helppoa, joten yleensä se on myös kohtalaisen askeettista. Reseptini ovat sen mukaisia, sanoo Peltsi.

Ahvenet, joiden saalistaminen on helpompaa kuin haukien ja onnistuu ihan marketin kalatiskiltäkin, kuuluvat Peltolan suosikkeihin.

Mutta yllätys, niitä ei Peltolan käsissä kieritellä munaa, korppujauhoja ja voita -perinteen mukaisesti. Ruiskorppujauho tekee niistä rapeita ja säilyttää kalan oman maun.

–Jotkut pitävät tärkeänä juuri voin makua. En itse tee asiasta numeroa. Tärkeintä on tuoreus.

Perunamuusin tai keitetyt perunat Peltola korvaan välillä osittain tai jopa kokonaan höyrytetyillä porkkanoilla ja lanttulohkoilla.

 

Peltsin tummat ahvenet

  • Ahvenfileitä
  • Ruiskorppujauhoja
  • Kasvisrasvasekoitetta, voita tai paistamiseen sopivaa öljyä
  • Porkkanoita, lanttua ja perunoita

Kierittele ahvenfileet ruiskorppujauhoissa ja paista pannulla rasvassa tai öljyssä pinnaltaan rapeiksi. Syö saman tien yhdessä keitettyjen kasvisten tai perunoiden kanssa.

Lue lisää Mikko Peltolan hyvän olon tekijöistä: Hyvä terveys 3/2018. Lehti on maksutta tilaajien luettavissa digilehdet.fi-palvelussa.