Istumisen tauottaminen pelastaa paitsi lihasjumeilta myös vatsavaivoilta. Oikein ajoitettu ja oikeanlainen liikunta panee laiskaan suolistoon vauhtia ja suojaa kivuilta. Millainen liike tepsii parhaiten?

PASSIIVINEN elintapamme ei anna suolistolle mahdollisuutta tehdä työtään kunnolla eli liikuttaa ravintoa ja suolistokaasuja.

Istuminen ja seisominen ovat suolistolle hankalimmat asennot.

Nautinnollisia suolistolle ovat makuulla olo ja kävely.

 Erityisesti ruokailun jälkeen on hyvä idea lähteä pienelle kävelylenkille, jotta ruoansulatus aktivoituu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillisin ärtyvästä suolesta kärsivä henkilö on perusterve, stressaantunut  istumatyötä tekevä nainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan raskasta fyysistä työtä tekeviä, kuten rakennusmiehiä, ei vastaanotoille juurikaan ilmesty.

Lisäksi naiset suosivat miehiä useammin kuitupitoista kasvisruokavaliota. Vaikka se onkin suolistolle hyväksi, suolistokaasut lisääntyvät tuntuvasti.

Mitä on suolistoliikunta?

MIKÄ TAHANSA liikunta sopii, mutta jotkut liikkeet ovat vielä toisia enemmän ”suolistoliikuntaa”.

Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen valaisee, että suolisto rakastaa erilaisia hölskytyksiä, venytyksiä, hyppyjä, kiertoja ja tasapainoiluja. Niillä voi saada laiskankin suoliston hommiin.

Lisäksi vatsa-alueen ja alaselän lihaksia vahvistamalla pystytään avustamaan suoliston liikkuvuutta ja lievittämään kaasujen turvotusta. Tähän parhaita ovat erilaiset vatsalihasliikkeet ja jooga.

Sykettä nostava liikunta taas auttaa suoliston mikrobistoa kukoistamaan.

Experimental Physiology -lehdessä viime vuonna julkaistu tutkimus kertoo, että niillä, joilla sydän ja keuhkot olivat keskimääräistä paremmassa kunnossa, oli myös monimuotoisempi bakteerikanta suolistossaan verrattuna heikkokuntoisiin.

Ja mitä monipuolisemmin bakteereita, sitä vähemmän sairastamista.

Asiantuntijat: Markku Hillilä, sisätautien ja gastroenterologian, erikoislääkäri, Aava. Leena Putkonen, ravitsemusterapeutti. Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla