Arja Koriseva opetteli rintasyövän myötä päästämään irti liiasta huolehtimisesta. Riittää, että on, ei tarvitse suorittaa. Yöpöydällä on kuitenkin muistilappu, johon hän listaa tekemättömiä hommia.  

 

Laulaja Arja Koriseva, 53, ei rintasyöpään sairastuttuaan heti oikein tajunnut, että hänelle todella on se!

–Kuulin asiasta puhelimessa lääkäriltä muutama tunti ennen keikkaani Rukalla. Siinä hetkessä auttoi valtavasti, että mukana matkassa oli kaksi hyvää ystävääni. Pystyin huutamaan tuskaani heille ja sain korvaamatonta tukea, kertoo Arja.

Hän ei puhelimessa osannut kysyä lääkäriltä mitään, ja jonkin ajan kuluttua päähän tunkeutui ajatus, että syöpä on varmaankin jo levinnyt kaikkialle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–Aluksi sitä on niin hädissään. Pienetkin kivut tulkitsee helposti merkiksi levinneisyydestä. Myöhemmin tieto sairauden hoitokeinoista ja kaikki läheisiltä saatu tuki saivat minut tajuamaan, ettei tarvitse jaksaa yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sairaus on nyt hoidettu, ja Arja kertoo elävänsä pitkälti samalla tavalla entiseen tapaan.

–Olen kuitenkin matkalla, jolta ei voi palata entiseen. On hyväksyttävä, että ajatus syövän uusimisesta pysyy mukana. Vaikka en päivittäin mieti asiaa tietoisesti, se vaikuttaa taka-alalla. 

Päiväohjelma uusiksi

Sairautta hoidettaessa Arja täytti päivänsä asioilla, joista hän saa voimaa.

–Koti kaipasi jo pientä pintaremonttia, eivätkä pihatyöt lopu koskaan. Minä tarvitsin sisäistä remonttia hoitojen kautta. Viimein oli aikaa myös käsitöille ja askartelulle, joita olen aina rakastanut.

Naapuruston ystävät kutsuivat Arjan askartelu- ja käsityöryhmäänsä. He tiesivät varmaan, että Arja jo opiskeluaikoina neuloi samalla kun luki tenttiin.

–Mietimme kässäryhmässä, että olemme suurin piirtein saman ikäisiä, kaikilla on lapsia ja kaikki ovat työelämässä. Vastaako työ vielä odotuksia vai pitäisikö kokeilla muuta? Olisiko se mahdollista? Tai voisiko opiskella jotain, joka rikastuttaa omaa työtä tai vain kiehtoo mieltä?

Ainakin tiedämme, mitä emme enää halua. 

–Elämästä tulee selkeämpää, kun päästää irti jostain, joka ei ole enää itselle merkityksellistä. 

Eroon listojen vallasta 

Ei aina tarvitse säätää, suunnitella ja saada jotakin aikaiseksi – voikin vain olla.

Yritän vapauttaa itseni ajattelemasta, että päivä on jotenkin parempi, jos olen ensin kirjoittanut ja harjoitellut konserttiohjelmiston, tehnyt kotityöt ja maalannut saunan ja hakannut puut ennen kuin annan aikaa itselleni. 

Työt eivät tekemällä lopu, ja oma aika on loppujen lopuksi todella arvokasta. On tärkeää tehdä asioita, joista nauttii. Niistä saa voimaa myös hetkiin, jolloin on vaikeaa ja tuntuu, ettei jaksa.

Ja silti. Teen yhä listoja tekemättömistä töistä lapuille, jotka panen yöpöydälle odottamaan aamua. Aivan kuin olisi helpompi olla, kun teen vielä sen ja tuon homman, mutta listaanhan tulee jatkuvasti uutta. Alakerran ikkunatkin pitäisi pestä. 

Lue lisää Arja Korisevan Hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 2/2019. Tilaajana voit lukea lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla