Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen:

Jari Sinkkosen mielestä aikuiset suhtautuvat elämään turhan vakavasti. Arjesta saa enemmän irti, jos uskaltaa välillä heittäytyä kuten lapset.

Milloin olet viimeksi tehnyt jotain ihan vain silkasta ilosta, heittäytynyt spontaanisti hulluttelemaan? Niinpä. Eläytyminen ja tilanteisiin tempautumisen taito on aikuisilta usein hukassa. Sitä kannattaisi kuitenkin treenata, sillä luovuudesta on paljon iloa ja hyötyä.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen mukaan hetkessä elämisen mallin oppii helpoiten lapsilta.

– Lapsi osaa luovalla tavalla katsoa asioita leikin näkökulmasta. Jos vanhempi menee mukaan lapsen anarkiaa ja hullutteluun, löytää elämästä kaikenlaista uutta ja tuoretta. Nyt ymmärretään sekin, että kaikki suuret keksinnöt edellyttävät lapsenomaista luovuutta ja asioiden katsomista ihan toisesta näkökulmasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinkkosen mukaan ajattelun asiakeskeisyys ja suoraviivaisuus ovat luovuuden suurimpia esteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Nykyajan aikuiset ovat niin usein liian konkreettisia, antaa mennä -ajatus on heille vieras. Leikkimieltä todella toivoisin aikuisillekin, että kerta kaikkiaan unohdettaisiin kaikki sosiaaliset koodit ja heittäydyttäisiin pelleilemään lattialle lasten kanssa.

Sinkkosen omien lasten ollessa pieniä hulluttelu oli viisihenkisen perheen arkea.

– Olin aika ylirasittunut ja kuormittunut, mutta kyllä minusta löytyi leikkimieltä. Pieni pulma oli se, että työssäni laseten psykoterapeuttina olin saanut jo pelata lautapelejä ja ryömiä autojen perässä lattialla, ja välillä se tuntui vähän toistamiselta omien lasten kanssa. Mutta pelleilin ja kujeilin, nakkelin autoja ilmaan ja muistin ottaa kiinni, Sinkkonen muistelee.

Lisää Jari Sinkkosen terveystunnustuksia Hyvä terveys 4/2018. Tilaajana voit lukea lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Katso myös video, jossa lastenpsykiatri pohtii sitä, miksi vanhemmuus uuvuttaa?

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla