Omissa nahoissaan ei aina ole helppo olla. Kiusaamisen sijaan kannattaisi kuitenkin ystävystyä kehonsa kanssa, sillä vahva kehonkuva vaikuttaa myönteisesti kaikkeen, mitä teet ja ajattelet.

Lapsi syntyy rakastamaan itseään, mutta harva onnistuu säilyttämään elämänmittaisen rakkaussuhteen itseensä ja kehoonsa. Rakas keho -kirjan tekijä, psykologi Katarina Meskanen kertoo, että monilla on aikuisena vaikeuksia hyväksyä itsensä.

Keho ei koskaan ole riittävän hyvä, vaan aina on jotain paranneltavaa.

– Haasteet näyttäytyvät muun muassa loputtomana laihduttamisena ja uuvuttavana kehon kurittamisena, itsetunto-ongelmina, masennuksena, ahdistuksena ja syömishäiriöinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kehonkuva muokkautuu läpi elämän

Kokemus kehosta vaikuttaa kokemukseen itsestä, joten olisi tärkeää pyrkiä hyväksymään oma keho sellaisena kuin se on. Se ei tarkoita hampaat irvihymyssä itserakkauden vakuuttelemista, vaan sallivaa ja armollista asennetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lempeyden ansiosta ei sorru dieettihuumiin tai kuntorääkkeihin vaan osaa hoitaa ja helliä itseään terveellisellä tavalla.

Kehonkuva ei ole kiveen hakattu pysyvä ominaisuus, vaan dynaaminen ja joustava. Se muovautuu läpi elämän erilaisten elämysten ja havaintojen myötä.

– Toisinaan ollaan plussan puolella ja on helpompaa olla rakastava itseään kohtaan, toisinaan taas pakkanen paukkuu ja hyväksymisen eteen täytyy tehdä enemmän töitä.

Kehon pitäisi kestää elämäsi

Itsetunto on heikoissa kantimissa, jos ulkonäkö ja kehonmuokkaus ovat arvoasteikon kärjessä.

– Ulkokuori ei ole synonyymi kenenkään arvolle. On kaksi eri asiaa, miltä näyttää ja miten hyvä on olla, Meskanen korostaa.

Kiusaamisen sijaan kehonsa kanssa kannattaakin ystävystyä, sillä vahva kehonkuva vaikuttaa myönteisesti lähes kaikkeen: toimintaan, ajatteluun ja asennoitumiseen.

Oma keho, olipa se minkä näköinen ja kokoinen vain, on voimavara.

Voi esimerkiksi pukeutua mielensä mukaan,roh kenee liikkumaan monipuolisesti ja pystyy nauttimaan seksistä.

– Kunnioitus näkyy uskalluksena elää omannäköistä elämää. Silloin kehoa arvostaa ennen kaikkea sen olemassaolon ja toiminnallisuuden takia, ei pelkästään ulkoisten ominaisuuksien vuoksi.

Suhde kehoon paranee iän myötä

Vaikka vanheneminen voi näkyä kilojen kertymisenä ja ihon veltostumisena, tutkimusten mukaan iällä on suotuisa vaikutus kehonkuvaan.

Jokainen kehon pieni muhkura, arpi ja kolo kertoo eletystä elämästä.

– Ikä tuo usein armollisuutta ja hyväksyvyyttä. Ulkoiset ominaisuudet eivät ehkä painotu niin paljon kuin nuorempana eivätkä vaikuta niin vahvasti itsetuntoon, Meskanen kertoo.

Hän vertaa iän mukanaan tuomaa perspektiiviä ja mutkattomuutta pitkään parisuhteeseen.

– Kun on elänyt vuosikymmeniä samassa kehossa, sen tuntee kuin tutun kumppanin. Aina ei ole auvoa, mutta kunnioitus ei horju.

Mieli voi estää kehoa syttymästä

Monella Katarina Meskasen vastaanotolla käyvistä ei riitä aikaa huolehtia kehostaan. Se on muuttunut pään jatkeeksi, joka vain roikkuu menossa mukana.

– Kehosta tulee helposti kaltoinkohtelun tai suorittamisen kohde, jos kehon ja mielen tärkeä yhteys on hukassa.

Liikkuminenkin muuttuu mekaaniseksi, kun unohtaa kuulostella, miltä oikesti tuntuu. Siksi lenkkipolulla tai joogamatolla olisi hyvä olla myös sisäisesti läsnä.

Sama koskee seksiä, joka on parhaimmillaan kehon ja mielen nautintoa. Mutta jos taustalla on traumoja tai ikäviä kokemuksia, ne saattavat puskea esiin esimerkiksi kiihottumisen ongelmina.

– Negatiivinen kehonkuva on seksuaalinen killeri, jonka vuoksi yksi upea elämänalue saattaa kuihtua pois.

Seksuaalisuudessa mieli ja keho ovat vahvasti yhteydessä. Jos toinen ei päästä toista petiin, nautinto jää tyngäksi. Mutkattomampi kehonkuva ei ruoki mielen pelkoja, vaan auttaa kehoa syttymään.

Itsekunnioitusta peliin ja vertailu vähemmäksi

Koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa kehosuhdetta, mutta on hyvä ymmärtää, että ihastus tuskin syttyy salamana, jos on koko ikänsä vihannut kehoaan.

– Joskus on paikallaan tavoitella ensin neutraalia suhdetta, jopa hiljaista kunnioitusta ja arvostusta, Katarina Meskanen neuvoo.

Suhdetta voi vahvistaa esimerkiksi kehoihanteiden läpi näkeminen.

– Jos barbie olisi oikea nainen, häneltä olisi poistettu alimpia kylkiluita ja käsivarsien tai jalkojen lihakset olisi käytetty kehon polttoaineeksi aliravitsemustilan korjaamiseksi, Meskanen huomauttaa.

Asiantuntija: Katarina Meskanen, psykologi, PsyKat.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla