Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Lääkäri määrää kroonisesta kivusta kärsivälle masennuslääkettä eikä siksi, että potilas olisi masentunut. Tosin mielialan kohenemisesta ei ole haittaa, sillä sekin auttaa sietämään kipua paremmin.

Psykiatrian erikoislääkäri Ulla Lepola käyttäisi kroonisen kivun hoitamiseen mieluummin masennuslääkettä kuin tulehduskipulääkettä tai keskushermostoon vaikuttavaa kolmiolääkettä.

Vaikka masennuslääkkeillä on haittansa, ne eivät vaaranna suoliston limakalvoja, joten niiden kanssa tarvitse käyttää mahaa suojaavia happosalpaajia.

– Masennuslääkkeet voivat helpottaa kipua nopeammin kuin ne lievittävät masennusta. Potilas huomaan jo muutamassa päivässä, että kipu lievittyy. Masennus korjaantuu yleensä hitaammin, Lepola sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kipu- ja masennuslääkkeitä voi usein käyttää myös samanaikaisesti.

Masennuslääkkeet eivät aiheuta fyysistä riippuvuutta kuten voimakkaat kipulääkkeet voivat tehdä. Siksi lääkityksen purkaminenkin on helpompaa kuin fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta aiheuttavan kolmiolääkkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Masennuslääkettä kannattaa kokeilla kipuun miltei kaikkien muiden paitsi maniaan taipuvaisten.

Uusimmat lääkeaineet, duloksetiini ja venlafaksiini, myös piristävät, joten ne sopivat parhaiten otettavaksi aamuisin.

Vanhimmat masennuslääkkeet, kuten kivun hoitoon eniten käytetty amitriptyliini, saattaa väsyttää.

–Varsinkin vanhemmille ihmisille on hyväksi, jos masennuslääke antaa unta, Ulla Lepola sanoo.

Masennuslääkkeiden teho kivunhoidossa perustuu samaan kuin masennuksenkin hoidossa. Ne estävät kipua vähentävän noradrenaliini-välittäjänaineen poistumista hermosoluista.

Uudemmat lääkkeet vaikuttavat samoin, mutta useampiin kivun välittäjäaineisiin yhtäaikaisesti.

Kokeilemalla löytyy lääkkeistä ne, joista on eniten hyötyä ja vähiten haittoja.

Useimmin masennuslääke kuivaa suuta tai väsyttää. Niitä ei myöskään oteta tilapäisesti vaan käytetään jatkuvasti.

Sopivaa valmistetta voi käyttää vaikka vuosikymmeniä. Näin toimitaan esimerkiksi hoidettaessa fibromyalgiaa. Hermokipuja hoidettaessa masennuslääkkeeseen saatetaan yhdistää myös epilepsialääkkeitä, pregabaliinia tai gabapentiinia, jotka vähentävät myös ahdistusta.

Kun neurologien, kipulääkäreiden ja psykiatrien yhteistyö lisääntyy, lääkehoitoa voidaan kohdentaa tarkemmin. Psykiatrit hoitavat potilaita, joille masennuslääkkeet ovat tuttuja eikä niiden käyttöä kivunhoidossakaan tarvitse perustella.

Jos potilasta harmittaa, että reseptissä lukee mielialalääke, kannattaa lääkärin lisätä käyttöaiheeksi myös kivunhoito.

MIHIN KIPUUN MASENNUSLÄÄKETTÄ?

 • vyöruusu
 • diabeettinen hermokipu
 • jännityspäänsärky
 • migreeni
 • nivelrikkokipu
 • aivohalvauksen jälkikivut
 • syöpäkivut
 • reumakivut
 • fibromyalgia
 • jatkuvat selkäkivut.

Lue lisää kivun hoidon Käypä hoito -suosituksista.

 

Vierailija

Olen syönyt 12 vuotta eri masennuslääkkeitä. On virheellistä väittää, että ne eivät aiheuttaisi fyysistä riippuvuutta tai olisivat turvallisia käyttää vuosikymmeniä. Omakohtaisella kokemuksella voin sanoa, että fyysiset ja psyykkiset vieroitusoireet SSRI- ja SNRI-lääkkeistä voivat kestää kaksikin vuotta yli 10 vuoden käytön jälkeen. SSRI-lääkkeet muuntavat aivojen rakennetta ja normaalia välittäjäainetoimintaa tavoilla joista ei ole tietoa. Ne ovat voimakkaita keskushermostoon vaikuttavia aineita, joiden sivuvaikutukset voivat olla tuhoisia, varsinkin seksuaalisuuden saralla. Suosittelen tutustumaan aiheesta tehtyyn kriittiseen tutkimukseen huolella. Mm. Psykiatrian professori Peter Breggin on tutkinut SSRI-lääkkeiden haitallisia vaikutuksia vuosikymmeniä ja psykofarmakologian professori David Healy on tutkinut aihetta laajasti.

 • ylös 37
 • alas 9
Mäksä99

Onko paljoa vaihtoehtoja jos ihminen kärsii vuosia kivuista jos muut lääkkeet ei auta??siinä voi jokainen miettia mikä olisi itselle oikea ratkaisu kipujen hoitoon(aina voi mennä lenkillä) on vanha ja näsäviisaiden sanonta.Mutta se ei taida auttaa Reuna,syöpä tai muihin kipuihin

Sisältö jatkuu mainoksen alla