tunnelukko, trauma
Kuva Shutterstock

Psykologit puhuvat tunnelukoista. Ne ovat lapsuuden traumoja, jotka aktivoivat, kun oikea ärsyke sattuu kohdalle. Silloin tunteemme nousevat pintaan yhtä paljaina ja vahvoina kuin lapsella.

Tunnelukko on lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, ajatella ja käyttäytyä. Kun meissä virittyy lapsuutemme tunnetila, lukitumme tiedostamattamme toimimaan näiden opittujen mallien mukaan. Siksi voimme aivan yllättäen toimia järjettömästi kuin kaksivuotias.

Tunnelukot panevat meidät lapsenkaltaisesti välttelemään, antautumaan ja hyökkäämään mitä omituisemmissa tilanteissa. Nämä keinot ovat aikuisiällä haitallisia ja toimivat itseään vastaan.

Tunnelukot saavat meidät myös uhrautumaan ihmissuhteissamme, koska haluamme välttää syyllisyyttä. Ne saavat meidät alistumaan vaativien ihmisten kanssa, koska pelkäämme ikäviä seurauksia, tai panevat meidät mukautumaan ryhmätilanteissa, jottemme jäisi ulkopuolelle.

Tunnelukkojemme vuoksi murehdimme menneitä liikaa, väheksymme itseämme ja vertaamme itseämme toisiin. Näin elämäämme tulee huolia ja pelkoja, jotka eivät pohjaudu todelliseen vaaraan. Eli juuri tunnelukkojen takia olemme varuillamme emmekä uskalla elää täysillä. Pahimmillaan kontrolloimme myös ympäristöämme, jottei mitään pahaa pääsisi tapahtumaan.

Meillä jokaisella on tunnelukkoja, ja juuri ne estävät meitä tarkastelemasta omia motiivejamme analyyttisesti ja vapautumaan niiden aiheuttamista taakoista.

Vaikka terapeutti näkee usein jo kaukaa ihmisen ongelman, hänen pitäisi osata syöttää se takaisin niin, että ihminen itse näkisi oman toimintansa syy- ja seuraussuhteet

Se, että motiivimme ovat itsekkäät tai piilossa, ei tee meistä pahoja ihmisiä – ihmisiä vain. Itseensä tutustuneen ihmisen kanssa on kuitenkin helpompi tulla toimeen. Siksi omia motiiveja kannattaa pyrkiä tarkastelemaan rehellisesti.

Asiantuntija: psykoterapeutti Tuula Kuittinen, Helsinki.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Muutosväsymyksen keskellä moni laatii varasuunnitelmaa. Sen lisäksi on hyvä miettiä hetki arvojaan.

Kaikkea on liikaa eikä mikään toimi kuten pitäisi. Ainoastaan vanha kunnon imuri suostuu surisemaan ilman uutta päivitystä. Tahdon ulos kaiken muistamisesta! 

Myyn kaiken, muutan Thaimaahan ja opetan sukellusta. Luovun tästä ikuisesta kiireestä ja aikataulujen paineesta. Lähden.  

Sekä unelmia että varasuunnitelmia tarvitaan. Ne voivat kannatella rankkoina aikoina ja tuoda tervetullutta toivoa tulevaisuuteen.

Oleellista onkin kysyä itseltään, millaista elämää haluan elää.  Mikä minulle on tärkeää?  Millaiseksi ihmiseksi haluan tulla?

Omien arvojen pohdinta tarkoittaa sitä, että uhraa aikaat oman elämäsi miettimiselle. Mille asioille oikeasti haluan antaa aikaani? Mistä haluan tulla muistetuksi? Mitä toivon lasteni kertovan itsestäni? Välillä on tärkeää myös miettiä, mikä minua palkitsee. Fiksua on myös listata, mille asioille kuitenkin käytännössä annan aikaa eli elänkö arvojeni mukaista elämää.

Pohdinnasta on se hyöty, että sitä kautta saa suuntamerkit tulevaisuuteen. Parhaimmillaan arvojen miettiminen voi motivoida muutokseen. Jos  huomaan, että suurin osa ajasta kuluu "vähemmän tärkeisiin asioihin" kuten esimerkiksi kodin siivoukseen ja työhön, voinko tehdä asialle jotakin?

Myös omien valintojen seurausta on hyvä pohtia. Jos tosissani uskon, ettei mikään kannata enkä enää opi mitään, mitä siitä seuraa? Jos nyt heitän hanskat tiskiin, olenko myöhemmin tyytyväinen? Haluanko todella jäädä syrjään kaikesta? Haluanko luopua työyhteisöstäni?

Näitä pohtiessa saattaa lopputulos ollakin se, että joskus on fiksumpaa pyytää apua, kysyä neuvoja ja suostua ottamaan apua vastaan. Kenties siitä seuraakin jotain vielä parempaa!

Lue lisää jatkuvaan muutokseen sopeutumisesta HYvä terveys 4/2018. Tilaajna voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen:

Jari Sinkkosen mielestä aikuiset suhtautuvat elämään turhan vakavasti. Arjesta saa enemmän irti, jos uskaltaa välillä heittäytyä kuten lapset.

Milloin olet viimeksi tehnyt jotain ihan vain silkasta ilosta, heittäytynyt spontaanisti hulluttelemaan? Niinpä. Eläytyminen ja tilanteisiin tempautumisen taito on aikuisilta usein hukassa. Sitä kannattaisi kuitenkin treenata, sillä luovuudesta on paljon iloa ja hyötyä.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkosen mukaan hetkessä elämisen mallin oppii helpoiten lapsilta.

– Lapsi osaa luovalla tavalla katsoa asioita leikin näkökulmasta. Jos vanhempi menee mukaan lapsen anarkiaa ja hullutteluun, löytää elämästä kaikenlaista uutta ja tuoretta. Nyt ymmärretään sekin, että kaikki suuret keksinnöt edellyttävät lapsenomaista luovuutta ja asioiden katsomista ihan toisesta näkökulmasta.

Sinkkosen mukaan ajattelun asiakeskeisyys ja suoraviivaisuus ovat luovuuden suurimpia esteitä.

– Nykyajan aikuiset ovat niin usein liian konkreettisia, antaa mennä -ajatus on heille vieras. Leikkimieltä todella toivoisin aikuisillekin, että kerta kaikkiaan unohdettaisiin kaikki sosiaaliset koodit ja heittäydyttäisiin pelleilemään lattialle lasten kanssa.

Sinkkosen omien lasten ollessa pieniä hulluttelu oli viisihenkisen perheen arkea.

– Olin aika ylirasittunut ja kuormittunut, mutta kyllä minusta löytyi leikkimieltä. Pieni pulma oli se, että työssäni laseten psykoterapeuttina olin saanut jo pelata lautapelejä ja ryömiä autojen perässä lattialla, ja välillä se tuntui vähän toistamiselta omien lasten kanssa. Mutta pelleilin ja kujeilin, nakkelin autoja ilmaan ja muistin ottaa kiinni, Sinkkonen muistelee.

Lisää Jari Sinkkosen terveystunnustuksia Hyvä terveys 4/2018. Tilaajana voit lukea lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.