Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Onko kevät rakkauden aikaa? Toisen tuoksuko viettelee vai voiko vain päättää rakastua? Lue mitä sanoo tiede.

1. Rakkaus iskee keväisin

Kevään auringonpaiste lisää terveillä ihmisillä huomattavasti serotoniinintuotantoa aivoissa. Olemmekin keväällä alttiimpia rakastumaan, jos tilanne on muuten otollinen ja sopiva henkilö osuu kohdalle.

2. Tuoksuun voi rakastua

Joskus väitetään, että valitsemme kumppanimme tuoksun perusteella. Ihmiset, kuten muutkin eläimet, erittävät kyllä feromoneja, jotka voivat lisätä seksuaalista vetovoimaa. Toisaalta vetovoima toista kohtaan voi syntyä jo etäältä, jolloin emme haista toisen tuoksua.

3. Ei mikään tahdon asia

Tahdonvoimalla ei voi rakastua. Väkisin yrittäminen ei todennäköisesti johda aitoon rakkauteen, vaan näyteltyyn tunteeseen. Elämäntilanne ja aiemmat kokemukset kuitenkin vaikuttavat siihen, annammeko itsellemme luvan rakastua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Rakkaushöyryt tasaantuvat 1,5 vuodessa...

Rakastuminen on tunne, joka saattaa pitää ihmisiä yhdessä vuosikymmeniä. Kehon hormonitoiminta kuitenkin palautuu normaaliksi viimeistään puolitoista vuotta rakastumisesta, kävi parisuhteessa miten tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. ...mutta voivat tuntua vielä 30 vuodenkin jälkeen

Aivokemialliset muutokset voivat sen sijaan säilyä läpi elämän. Kun 10–30 vuotta yhdessä olleille pareille näytettiin rakastetun kumppanin kuvaa, se herätti aivoissa samanlaisia muutoksia kuin vastarakastuneilla.

Asiantuntija: Timo Partonen, tutkimusprofessori, THL.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla