Kuvat
Shutterstock

Parisuhteeseen tullaan aina entisten elämänkokemusten kanssa. Petetty ja jätetty voi osoittautua vaikeaksi kumppaniksi, vaikka kuinka rakastaisi. Voiko sitoutumiskammoista ymmärtää?

Olen alle kolmekymppinen koulutettu nainen ja tapasin nelikymppisen eronneen miehen, jolla on lapsia. Erosta on 5 vuotta. Ex-vaimo oli pettänyt ja lähtenyt toisen matkaan. Kävimme yhdessä ulkomaanreissulla ja vietimme aikaa myös hänen ystäviensä kanssa. Hän piti minusta, ja puhuimme avoimesti elämästä, sen arvoista ja ihmissuhteista. Kerroin tunteistani parin kuukauden kuluttua, mutta hän sanoi ettei pysty suhteeseen, koska on yhä rikki. Petyin pahasti, sillä haaveilin jo perheestä. Nykyään emme ole olleet yhteydessä satunnaisia yöelämässä törmäilyjä lukuun ottamatta, mutta ikävöin häntä. NAINEN YMMÄLLÄÄN

Asiantuntija vastaa:

SEN OIKEAN löytäminen lienee yksi vaikeimmista elämänhaasteista. Jos ja kun onnistuu löytämään omasta mielestään oikean kumppanin, on toivottavaa, että saa vastaihastumista. Ja että molempien elämäntilanne ja lähipiiri tukevat parinmuodostumista.

Sen jälkeen ei tarvitakaan kuin tahtoa ja osaamista vastata parisuhteen haasteisiin, joita väistämättä tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

SINÄ OLET elämänvaiheessa, jossa vakituisen suhteen ja perheen perustaminen ovat keskeisiä elämänkysymyksiä. Ikävä kuulla,

Sisältö jatkuu mainoksen alla

että hyvin alkanut romanssi ei jatkunut kohdallasi pidempään.

Hienoa, että toit esiin omat tunteesi ja odotuksesi. Ei ihme, että petyit, kun mies ei pystynyt vastamaan niihin vaan vetosi elämäntilanteeseensa.

Erosta toipuminen on hyvin yksilöllistä.

Jos on itse ollut sitoutunut ja tulee petetyksi, on luonnollista kokea epävarmuutta uusissa suhteissa. Suhteet eron jälkeen toimivat usein laastareina itsensä uudelleen kokoamisessa.

Tästä huolimatta me kaikki haluamme olla haluttavia ja kiinnostavia. Samaan aikaan pelkäämme, ettei meitä rakasteta ja että tulemme hylätyiksi.

KERROT, että olette edelleen törmäilyväleissä ja kaipaat häntä. Se on toki luonnollista.

Nyt sinun pitää vain pohtia,voisiko teistä vielä tulla pari ja jopa perhe. Miehellä on jo lapsia. Jos hän ei pystynyt sitoutumaan uuteen suhteeseen, mikä on hänen halunsa perustaa uusi perhe? Ehkä juuri se on hänelle kynnyskysymys.

Tämä jättää sinulle kolme vaihtoehtoa:

  1.  voit nauttia hänen kanssaan kevytsuhteesta ilman sitoutumista,
  2.  pyrit tapaamaan hänet vielä kerran, käyt läpi kaikki odotuksesi ja toiveesi hänen suhteensa tai
  3.  teet yksin surutyötä suhteen menetyksestä ja palaat pikkuhiljaa takaisin lähtötilanteeseesi ehkä hiukan kypsempänä.

Sinulla on vielä aikaa etsiä itsellesi kumppani, jolle olet se tärkein ja joka on valmis seisomaan rinnallasi.

Ehkä erokirjojen sijaan voisit lukea todellisista suomalaisista rakkaustarinoista ja niiden vaikeuksista. Itselleni läheinen on ollut kirjailijapari Anni Swan ja Otto Manninen, joiden seurusteluvaiheessa riitti dramatiikkaa. Pari eli lopulta yhdessä kuolemaansa asti. Heidän kirjeenvaihtoaan on kirjoissa Silkinhienot siteet (2000) ja Suurin on rakkaus (1997).

Elokuvapuolella sitoutumiskysymyksiä käsitellään etenkin komedioissa Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994) ja Bridget Jonesin päiväkirjat (osat 1–3). Ennakkoasetelmalta toisilleen huonosti sopiva pari löytyy komediasta Mahdoton yhtälö (2019). Vakavampi uusi parisuhdedraama Marriage Story (2019) löytyy Netflixistä.

NÄIN ETEENPÄIN

➤ KIRJOITA miesystävällesi kirje (ei lähetettäväksi), jossa tuot esiin ajatuksia ja tunteitasi.

➤ POHDI tilannettasi ystäviesi tai ammattilaisen kanssa.

➤ TEE tarkka kuvaus unelmasuhteesta, jossa sinä haluaisit olla.

➤ ANNA itsellesi aikaa ja nauti elämästäsi, vaikka siinä on nyt kriisivaihe.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla