Eikö parisuhteessa ole enää innostavia asioita? Toisen mielipiteet tietää jo etukäteen, ja seksi on aina samanlaista. Ettei sinua vaivaisi parisuhdelaiskuus?

Toisen naama väsyttää ja kumpikin möllöttää tabletin kanssa omissa nurkissaan, siinä ei kipinä syty. Suhde voi tuntua tyhjiin ammennetulta, jos arki on liian tylsää.

Perheneuvoja Jukka Salomäki käyttää tällaisesta tilanteesta käsitettä ”parisuhdelaiskuus”.

Tarvitaan myös uutta ilmaa

Tyytymättömyys tai tunteiden katoaminen ei ole aina huono enne. Se voi myös olla kutsu kasvuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tuolloin ihminen ikään kuin herää miettimään, mitä minä jatkossa tahdon elämältäni. Haluanko elää samaa rataa? Mihin nämä vuodet ovat menneet? Elämän kulku pakottaa myös muuttumaan. Ihmisen on kasvettava, tultava enemmän omaksi itsekseen, Salomäki pohtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voiko rakkaus oikeasti loppua?

Entä jos rakkaus loppuu? Keneltä se loppuu? Ja mitä rakkaus loppujen lopuksi on – tunne vai tahtotila?

Rakkautta ja sen kestävyyttä voi tarkastella monelta pohjalta. Koska rakkaus on ainakin osaksi tunne, se noudattaa tunne-elämän lakeja. Ne ovat pohjimmiltaan hyvin yksinkertaiset ja selkeät: Tunteet pysyvät elossa, kun ne saavat virrata vapaasti.

Niitä pitää kuunnella, niitä pitää kohdata ja niitä pitää jakaa.

Jos mikään ei tunnu miltään, kannattaa kysyä itseltään ja puolisoltaan, onko tunteiden virtaa tyrehdytetty.

Onko puhumattomista asioista tai pettymyksistä tullut pato? Koska on viimeksi kohdattu ja tunteita on jaettu?

Puhumalla voi kaivaa tunteita

Joskus tarvitaan aikaa, että voi oivaltaa, minne tunteet ovat hautautuneet tai mitä on jäänyt kuulematta.

Se tarkoittaa aitoa kohtaamista ja kuulluksi tulemista – mieluiten omassa parisuhteessa.

– Naiset puhuvat usein ystäviensä kanssa parisuhteen ongelmista. Tärkeintä olisi keskustella oman puolison kanssa, perheneuvoja Saija Falck painottaa.

Hän kumoaisi myytin suomalaisen miehen puhumattomuudesta.

– Monet miehet puhuvat, ja nuori miessukupolvi näyttää jo kasvaneen keskustelun kulttuuriin. Ja sitä paitsi puhumista voi opetella. Terapiassa puolisot saattavat puhua kuukauden aikana enemmän kuin vuosikausiin.

Katosiko seksi vai halu?

Rakkauden loppua vauhdittavat ilmiöt, joissa kohtaamista ei tapahdu: puhumattomuus, itsen tai toisen ohittaminen, mitätöinti, henkinen, fyysinen tai hengellinen väkivalta, ylianalysointi ja uskottomuus.

– Myös toisen puolison ehdottomuus voi estää rakkautta. Tuolloin ei anna toisen kasvaa omaksi itsekseen vaan ikään kuin tietää, miten toisen pitää elää. Joskus on vaikeaa sietää sitä, ettei toinen olekaan sellainen kuin minä tahdon, Saija Falck sanoo.

– Voi myös käydä niin että toinen kasvaa kohti avoimuutta ja puhumista, mutta toinen jähmettyy paikalleen ja pysyy poterossaan.

Moni mies saa yhteyden tunnemaailmaansa suorimmin rakastelun kautta, joten läheisyyden puuttuminen etäännyttää miestä omista tunteistaan.

Toisaalta seksuaaliset halut saattavat kadota, jos kokee itsensä mitätöidyksi ja ohitetuksi.

– Kosketus ylläpitää rakkautta.Kosketuksen kieltä kannattaa varjella. Kosketuksen avulla voi myös etsiä kadonnutta yhteyttä, Falck rohkaisee.

– Jos suhteessa on läheisyyttä, samantapaiset seksuaaliset tarpeet ja yhteinen huumorintaju, niin paljon on jäljellä, Salomäki sanoo.

Asiantuntijat: Saija Falck, perheneuvoja, ja Jukka Salomäki perheneuvoja, Kirkon perheasiain neuvottelukeskus.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla