Jos ei osaa iloita muiden onnesta, sitä ei ole sopivaa näyttää. Miten hävettävästä kateuden tunteesta pääsee eroon, psykologi Mikael Saarinen?

Ongelmani on kateus toisten ihmisten onnea kohtaan. Kun kuulen esimerkiksi jonkun tuttavani hää- tai vauvauutisista, niin olen toki olevinani onnellinen toisten puolesta, mutta oikeasti tunnen kamalan kateuden piston sydämessäni. Minulla itselläni on kaikki asiat kunnossa, hyvä työ ja ihana perhe, joten kaiken järjen mukaan minulla ei pitäisi olla syytä kateuteen. Tiedän myös oikein hyvin, että toisten onni ei ole itseltäni pois. Silti en osaa olla aidosti onnellinen toisten puolesta, vaikka haluaisinkin. Miten saisin ajatusmaailmani muuttumaan, että voisin oikeasti iloita toisten puolesta? Jatkuva kateuden tunne on raastavaa ja pidemmän päälle rasittavaa, kun täytyy esittämällä esittää ihmisten parissa sellaisia tunteita, joita ei oikeasti ole.
KATEUDESTA VIHREÄ

Meillä suomalaisilla on erityinen suhde kateuteen. Kavahdamme jo koko sanaa ja suurin osa ei uskalla edes myöntää kokeneensa koko tunnetta. Sellainen hyvyys on kuitenkin mahdotonta ihmiselle. Tarinan mukaan amerikkalainen kertoo naapurilleen rehellisesti kateudestaan tämän uutta autoa kohtaan ja päättää tehdä enemmän töitä saadakseen vähintään samanveroisen itse. Suomalainen taas käy yöllä päästämässä ilmat pois naapurin renkaista.

On suorastaan upeaa, että sinä 1) tunnistat kateuden tunteesi ja 2) uskallat rehellisesti ilmaista kadehtivasi. Kun pystyt antamaan tunteelle nimen ja vielä puhumaan (tai kirjoittamaan) siitä muille, olet jo pitkällä tunteiden ymmärtämisessä ja säätelyssä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta mitä kateus oikeastaan on? Mitään kamalaa ja sydäntä särkevää ei ainakaan, niin kuin meitä on opetettu pelkäämään ja häpeämään, vaan ihan normaali tunne. Kateus kumpuaa sosiaalisesta vertaamisesta ja omasta mielestämme alakynteen jäämisestä. Usein tämä vertaaminen ei pohjaa todellisuuteen vaan pikemminkin siihen, mitä ajattelemme kateutemme kohteella olevan: onnea, yltäkylläisyyttä tai viehättävyyttä, jota itse kaipaamme lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kateus voi herättää kilpailuvietin tilanteen korjaamiseksi tai iskeä omaan riittämättömyyteemme ja toimia ahdistuksen lähteenä.

Kirjeesi perusteella kateus häiritsee sinua onneksi vain kokemuksen tasolla. Koet ettet pysty jakamaan riittävästi toisten iloa. Tällöin kyse on ehkä enemmän empatian eli myötäelämisen puutteesta, joka varmaankin on yhteydessä kateuteen, ja siihen usein liittyvään suuttumuksen tunteeseen.

Kaikkien tunteiden kanssa työskentely alkaa tunnistamisen ja ilmaisemisen jälkeen niiden hyväksymisen harjoittelemisesta. Se käy helposti sanomalla itselleen säännöllisesti vaikkapa ”tämä kateuteni” tai ”se on ok”. On tärkeää myös tutkia, mitä kaikkea muuta kateus itsessä herättää: tunteita, ajatuksia ja kehon reaktioita.

Myös ne voi huomioida ja hyväksyä osaksi omaa kokemusmaailmaa.

Me kaikki olemme riittämättömiä ja epätäydellisiä ja tämän kanssa toimeen tuleminen on yksi ihmisenä olemisen keskeinen haaste. Kun voit hyväksyä sen, kokemasi tunteen raastavuus vähenee ja itsetuntosi vahvistuu.

Myötätuntoa toisten iloja kohtaan voit harjoitella syventymällä ensin tilanteisiin, joissa sinä itse olet saanut toisten tukea ja rakkautta. Sen jälkeen voit mielessäsi antaa tätä kokemaasi hyvää ystävillesi. Pikku hiljaa tämä voi tapahtua myös oikeissa tilanteissa. Tunteet ovat hyviä renkejä mutta huonoja isäntiä, ja niitä voi ohjelmoida järjen avulla.

Kateus on teemana lukemattomissa elokuvissa. Hurjin esimerkki lienee klassikko Mitä tapahtuikaan Baby Janelle (USA 1962), joka käsittelee kahden julkkis­sisaren välistä tuhoavaa kateutta. Vielä mustempi kateuden ja myötätunnon puutteen kuvaus on kanadalainen Maps to the Stars (2014), jossa niin ikään ollaan Hollywoodissa. Myös Disney-elokuvat, kuten Lumikki, Tuhkimo, Leijonakuningas ja Toy Story käsittelevät kateuden tunteen vaikutuksia ja siitä
ylipääsemistä.

 

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla