Mies on muuten mukava mutta seksi hänen kanssaan ei sytytä. Mitä nainen voi tehdä, psykologi Mikael Saarinen?

Olen 34-vuotias naimisissa oleva yhden lapsen äiti. Olen uskollinen ja luotettava puoliso, mutta joskus tuntuu että sisälläni on täysin toinen ihminen. Se tulee esiin erotiikkaan ja seksiin liittyvissä asioissa. Mieheni on hyvä ja uskollinen ja paras isä lapselleni, mutta en saa mitään seksistä hänen kanssaan. Hän ei halua mitään rivoa vaan goody-seksiä. Hän koskettaa minua kuin olisin hajoamaisillani, ja se on tylsää. Sillon tämä toinen minäni astuu esiin ja haaveilen, että joku ottaisi minut monta kertaa saman yön aikana. Kun aamu koittaisi, vartalossani olisi ruhjeita ja huuleni olisivat turvoksissa suutelemisesta. Unenikin ovat pelottavia, sillä en näe unia komeista miehistä enkä prinssi uljaista vaan unelmoin demonimaisista olennoista, joille antaudun niin että jopa pornoelokuvat jäävät ö-mappiin. Unissani olen mustelmilla ja pidän siitä. Normaali minäni pelkää tätä rajua toista minää ja käy psykologista sotaa sitä vastaan. Mitä tehdä ja olenko sekaisin?
SEKAISIN SEKSISTÄ

Seksi on kieltämättä yksi ihmisen vahvimmista liikuttajista, kuten tuot hyvin esille. Pelkäät jopa olevasi sekaisin seksistä, joka tulee päivä- ja yöunelmiisi. Se
ei ole ihme, sillä seksiä on nykyään esillä kaikkialla avaat sitten lehden, ikkunan, tv:n tai kännykän. Luonnolliset tarpeemme läheisyyteen ja rakkauteen sekoittuvat ulkoapäin tulevaan ylitarjontaan.

Myös erilaisia seksigallupeja tehdään tiuhaan. Ilta-Sanomien verkkokyselyssä vastaajat toivat esille melko samanlaisia fantasioita kuin sinäkin: seksiä kiinnijäämisen pelossa, dominointia, sitomista ja alistamista. Myös tuore kanadalaistutkimus raportoi, että 30—60 prosenttia naisvastaajista fantasioi alistavasta seksistä tuntemattoman kanssa. Tutkimus toteaa, että naiset kuitenkin harvemmin haluavat elää fantasioitansa todeksi. Et siis tämän tiedon suhteen ole mitenkään poikkeava tai vaarassa ajautua väärille teille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kerrot seksin jakavan sinut ikään kuin kahtia: normaaliin ja rajuun minään. Normaali minäsi elää tavallista perhe-elämää uskollisen ja ihanan miehen kanssa — mutta jää paitsi jotakin. Toivot jotakin rajumpaa ja vähemmän tylsää. Ilmeisesti pelkäät, että miehesi ei innostu tästä vaan tyytyy tavanomaiseen. Ilmeisesti et ole uskaltanut kertoa tästä miehellesi vaan vaikenet. Jokainen salaisuus parisuhteessa rakentaa muuria kumppanien väliin, oli sitten kyse seksistä tai muista tarpeista. Olisikin ensisijaisen tärkeää, että pääsisitte keskustelemaan asiasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensin sinun pitää kuitenkin itse miettiä, mitä odotat keskustelultanne. Aitoa muutosta sängyssä vai jotain muuta? Ehkä kyse on siitä, että tulisit kaikkineen enemmän ymmärretyksi ja kohdatuksi, olisit miehellesi tärkeä ja haluttava ja että arkenne rikastuisi. Näistä asioista voisit jutella myös ystäviesi kanssa. Todennäköisesti monilla on samanlaisia kokemuksia etenkin pikkulapsivaiheessa.

Seuraava askel on keskustelutuokion varaaminen miehesi kanssa. Kun olet vähän tuuletellut sitä, mistä ja miten haluat puhua, on löydettävä oikea aika ja paikka tälle intiimille keskustelulle.

Vaikka noin puolet suomalaisista kertoo paljastaneensa kumppanilleen seksifantasioitaan, saattaa niistä puhuminen yllättää puolisosi. On siis hyvä varautua myös odottamattomiin reaktioihin ja antaa toiselle aikaa ja tilaa. Kumpaakaan teistä ei pidä syyllistää tämän aiheen käsittelystä eikä tavoite ole luoda välillenne etäisyyttä vaan läheisyyttä.

Yksi tapa lähestyä tätä aihetta ovat elokuvat, joita voitte yhdessä katsoa. Aihetta käsitteli jo 50 vuotta sitten Luis Buñuel elokuvassaan Päiväperho (1967), jossa hienostorouva toteutti alistumisfantasioitaan. Tanskalaisen Lars von Trierin uusin kohua herättänyt elokuva Nymphomaniac Vol 1 & 2 (2013) kuvaa rohkeasti seksuaalisuuden etsintää naispäähenkilönsä kautta. Vaikka kyse on miehen elokuvasta, tavoittaa von Trier seksuaalisuudesta monia uusia puolia. Populaarimpi kuvaus alistumisfantasioista on ilmiöksi noussut Fifty Shades of Grey (USA 2015), joka kuitenkin elokuvana jää melko tyhjäksi. Laadukkaampia kuvauksia naisen seksuaalisuuden ristipaineista perhe-elämässä löytyy elokuvista Paljastavat merkinnät (Iso-Britannia 2006) ja Little Children (USA 2006).
Toivottavasti jatkat tämän tärkeän teeman käsittelyä kumppanisi kanssa, ja löydätte sitä kautta lisää luottamusta ja intohimoa välillenne.

 

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla