Kuva Shutterstock. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Lukekaa iltasatuja tai uskaltautukaa yhdessä johonkin uuteen. Hihitelkää – seksi ei ole vakava juttua.

1. Ole myötätuntoinen

Opettele suhtautumaan myötätuntoisesti tämänhetkiseen tilanteeseesi. Katso elämääsi rehellisesti ja totea realiteetit. Jos on työpaineita tai muuta turbulenssia, totea että nyt on näin. Mieti, millä pienillä asioilla intiimi tunneyhteys pysyisi paremmin yllä. Halaamalla enemmän? Lähettämällä kumppanille tekstiviestin?

Kohteletko itseäsi myötätuntoisesti? Varsinkin naiset voisivat harjoitella lempeyttä suhtautumalla itseensä vähemmän vaativasti. Voisiko itselleen antaa luvan rentoutua ja nauttia jo ennen kuin koti on siivottu, pyykit viikattu ja pakastin sulatettu?

2. Mitä seksi tarkoittaa?

Pohdi, millaisia seksiin liittyviä uskomuksia, totuuksia ja määräyksiä olet omaksunut. Kysy itseltäsi: Mitä seksi tarkoittaa? Kuuluuko siihen aina yhdyntä ja orgasmi? Saako nainen tehdä aloitteen? Onko mies aina valmis? Mieti seuraavaksi: Onko totta, että asia on näin? Mistä ajatukseni ovat peräisin – kenen uskomuksia ne ovat? Voisiko tämä ”totuus” muuttua?

3. Lue iltasatuja

Mistä seksuaalisuuteen, nautintoon tai aistillisuuteen liittyvistä asioista haluaisit tietää lisää?

Mitkä asiat jännittävät tai herättävät uteliaisuuden?

Hihityttääkö tantra? Tai tietoinen rakastelu? Hanki aiheesta kertovia kirjoja ja lue kumppanin kanssa aikuisten iltasatuja. Toinen lepää pää kumppanin sylissä, toinen lukee kirjasta valitsemansa kappaleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Uskalla tuntemattomaan

Opettele sellainen asenne, ettei sinulla ole seksiin liittyen minkäänlaisia odotuksia. Sano esimerkiksi: ”Voin lähteä kanssasi leikkimään, vaikken tiedä kiihotunko”. Olkaa lähekkäin, hengitelkää ja nauttikaa läheisyydestä. Antakaa tilaa tapahtua, mitä tapahtuu. On yhtä ok, ettei mitään tapahdu.

5. Opettele hengittämään

Kokeile hengitysharjoitusta. Sisäänhengityksellä näe mielessäsi, kuinka pallea nousee ja hengitys kulkee vatsan puolta alas sukuelimiin asti. Uloshengitys kulkee selkärankaa pitkin takaisin ylös. Pidä leuat rentoina. Keho rentoutuu ja aistit enemmän. Kiihottuminen edellyttää parasympaattisen hermoston aktivoitumista. Syvät hengitykset herättävät hermoston.

6. Kerro kolme tunnetta

Tunteita ei ole aina helppo tunnistaa. Niitä voi tehdä näkyväksi esimerkiksi istahtamalla kumppanin kanssa perjantaisin töiden jälkeen juttelemaan. Sääntönä on, että kumpikin mainitsee kolme tunnetta, joita on tuntenut viikon aikana ja kertoo näistä tilanteista. Puhuminen ja jakaminen vahvistavat tunneyhteyttä.

Asiantuntija: Leena Hattunen, kliininen seksologi ja psykoterapeutti.

Vierailija

Jos sitä ei siltikään löydy?Tai ei kiinnosta mitään noista yrittää? Olenko tuhoon tuomittu ja ilman kiinnostusta seksiin. Kuukaudet vain vierähtää ja erokin tuli. Vaikka minulle tuotaisiin maailman seksikkäin mies,ei se kiinnostaisi. En koe olevani niin stressaantunutkaan että halut olisivat näin hävinneet.

subaman

Vierailija - klo 21:54 | 12.9.2017

"Jos sitä ei siltikään löydy?Tai ei kiinnosta mitään noista yrittää? Olenko tuhoon tuomittu ja ilman kiinnostusta seksiin. Kuukaudet vain vierähtää ja erokin tuli. Vaikka minulle tuotaisiin maailman seksikkäin mies,ei se kiinnostaisi. En koe olevani niin stressaantunutkaan että halut olisivat näin hävinneet."

>>Omasta puolestani voin jakaa ajatuksia jos niistä olisi apuja... Mutta kannattaa miettiä tunnistatko mitään syitä miksi haluja ei ole. Toki aina niitä ei vain ole, ja joskus tulee kausia että haluttaa vähemmän kuin muulloin. Joskus saattaa tarvita tietynlaista esileikkiä/kiihotusta, pelkkä "seksikkäimmän miehen" näkeminen ei aina riitä yksistään. Sehän on muutakin kuin pelkkää seksiä, tarvitaan kipinää. Ja joskus halut voivat syttyä siitäkin kun vain alkaa tekemään (toki ei pakottamalla, vaan halut voi nousta kun aloittelee jollain mukavalla tavalla). Mutta halut ei oo aina itsestäänselvyys, ei miehellä eikä naisella. Haluttomuus helposti myös "ruokkii itseään" jos sen näkee suurena ongelmana, siitä ei silloin pääse niin helposti edes yli - pitää nähdä ongelman lisäksi myös ratkaisuja ja saada itsensä kokeilemaan niitä. Sit sen huomaa jos se auttaa :)

  • ylös 7
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla