Kuva Shutterstock. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Lukekaa iltasatuja tai uskaltautukaa yhdessä johonkin uuteen. Hihitelkää – seksi ei ole vakava juttua.

1. Ole myötätuntoinen

Opettele suhtautumaan myötätuntoisesti tämänhetkiseen tilanteeseesi. Katso elämääsi rehellisesti ja totea realiteetit. Jos on työpaineita tai muuta turbulenssia, totea että nyt on näin. Mieti, millä pienillä asioilla intiimi tunneyhteys pysyisi paremmin yllä. Halaamalla enemmän? Lähettämällä kumppanille tekstiviestin?

Kohteletko itseäsi myötätuntoisesti? Varsinkin naiset voisivat harjoitella lempeyttä suhtautumalla itseensä vähemmän vaativasti. Voisiko itselleen antaa luvan rentoutua ja nauttia jo ennen kuin koti on siivottu, pyykit viikattu ja pakastin sulatettu?

2. Mitä seksi tarkoittaa?

Pohdi, millaisia seksiin liittyviä uskomuksia, totuuksia ja määräyksiä olet omaksunut. Kysy itseltäsi: Mitä seksi tarkoittaa? Kuuluuko siihen aina yhdyntä ja orgasmi? Saako nainen tehdä aloitteen? Onko mies aina valmis? Mieti seuraavaksi: Onko totta, että asia on näin? Mistä ajatukseni ovat peräisin – kenen uskomuksia ne ovat? Voisiko tämä ”totuus” muuttua?

3. Lue iltasatuja

Mistä seksuaalisuuteen, nautintoon tai aistillisuuteen liittyvistä asioista haluaisit tietää lisää?

Mitkä asiat jännittävät tai herättävät uteliaisuuden?

Hihityttääkö tantra? Tai tietoinen rakastelu? Hanki aiheesta kertovia kirjoja ja lue kumppanin kanssa aikuisten iltasatuja. Toinen lepää pää kumppanin sylissä, toinen lukee kirjasta valitsemansa kappaleen.

4. Uskalla tuntemattomaan

Opettele sellainen asenne, ettei sinulla ole seksiin liittyen minkäänlaisia odotuksia. Sano esimerkiksi: ”Voin lähteä kanssasi leikkimään, vaikken tiedä kiihotunko”. Olkaa lähekkäin, hengitelkää ja nauttikaa läheisyydestä. Antakaa tilaa tapahtua, mitä tapahtuu. On yhtä ok, ettei mitään tapahdu.

5. Opettele hengittämään

Kokeile hengitysharjoitusta. Sisäänhengityksellä näe mielessäsi, kuinka pallea nousee ja hengitys kulkee vatsan puolta alas sukuelimiin asti. Uloshengitys kulkee selkärankaa pitkin takaisin ylös. Pidä leuat rentoina. Keho rentoutuu ja aistit enemmän. Kiihottuminen edellyttää parasympaattisen hermoston aktivoitumista. Syvät hengitykset herättävät hermoston.

6. Kerro kolme tunnetta

Tunteita ei ole aina helppo tunnistaa. Niitä voi tehdä näkyväksi esimerkiksi istahtamalla kumppanin kanssa perjantaisin töiden jälkeen juttelemaan. Sääntönä on, että kumpikin mainitsee kolme tunnetta, joita on tuntenut viikon aikana ja kertoo näistä tilanteista. Puhuminen ja jakaminen vahvistavat tunneyhteyttä.

Asiantuntija: Leena Hattunen, kliininen seksologi ja psykoterapeutti.

subaman

Miten halu löytyy?

Vierailija - klo 21:54 | 12.9.2017 "Jos sitä ei siltikään löydy?Tai ei kiinnosta mitään noista yrittää? Olenko tuhoon tuomittu ja ilman kiinnostusta seksiin. Kuukaudet vain vierähtää ja erokin tuli. Vaikka minulle tuotaisiin maailman seksikkäin mies,ei se kiinnostaisi. En koe olevani niin stressaantunutkaan että halut olisivat näin hävinneet." >>Omasta puolestani voin jakaa ajatuksia jos niistä olisi apuja... Mutta kannattaa miettiä tunnistatko mitään syitä miksi haluja ei ole. Toki aina...
Lue kommentti
Vierailija

Miten halu löytyy?

Jos sitä ei siltikään löydy?Tai ei kiinnosta mitään noista yrittää? Olenko tuhoon tuomittu ja ilman kiinnostusta seksiin. Kuukaudet vain vierähtää ja erokin tuli. Vaikka minulle tuotaisiin maailman seksikkäin mies,ei se kiinnostaisi. En koe olevani niin stressaantunutkaan että halut olisivat näin hävinneet.
Lue kommentti

Sinussa – kuten kaikissa suomalaisissa – on sisua. Se pitää vain kaivaa esiin, muistuttaa sisusta kirjan kirjoittanut Joanna Nylund.

Sisu on päättäväisyyttä, rohkeutta, urheutta ja tahdonvoimaa. Se on asenne, mutta ennen kaikkea toimintaa. Sisu on periksiantamattomuutta, joka kannattaa ottaa käyttöön, kun usko omiin voimavaroihin ja kykyihin meinaa loppua.

Suomalaisesta sisusta kirjan julkaissut Joanna Nylund kertoo, miten valjastat sisun tavoitteidesi saavuttamiseen.

Tilaa oppimiselle

Sisu kannattaa kaivaa esiin, kun tulee vastaan odottamattomia tai suurilta tuntuvia haasteita. Opiskelussa tarvitaan pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä. Ne voimistuvat, kun vaimennat ympäriltäsi kaiken ylimääräisen kohinan.

Suomalainen tapa on löytää oma sisäinen rauha luonnosta – ja muista, ilman puhelinta tai muita häiriötekijöitä. Näin saat aivoihin tilaa uuden oppimiselle.

Pienet tavoitteet liikuntaan

Sisu on sitkeyttä ja periksiantamattomuutta. Se auttaa sinua, kun liikunnan aloittaminen tai tavoitteiden saavuttaminen tökkivät.

Muista, että voima ja sitkeys kasvavat pikku hiljaa, huippukuntoa ei tarvitse saavuttaa heti. Uskalla ottaa pieniä tavoitteita, ensin vaikka vain kotikadun juokseminen päästä päähän.

Oman tavoitteesi voit pitää ainakin alkuun ihan itselläsi, sitä ei tarvitse heti kuuluttaa kaikille sosiaalisessa mediassa. Muista, että liikut itsesi, et kenenkään muun takia.

Työkaverilta vahvistavia sanoja

Suomalaisten vahvuus on rehellinen kommunikaatio. Uskallamme puhua vaikeista asioista niiden omilla nimillä, ei kaunistelluilla kiertoilmaisuilla. Avoin keskustelu kohottaa ilmapiiriä ja näkyy lopulta yrityksen tuloksessa.

Sisu pääsee todella oikeuksiinsa, kun olemme paineen alla. Työporukassa olemme vahvempia kuin yksin: kun oma sisusi on vähissä, toinen voi täydentää oikeilla sanavalinnoilla sisuvarastojasi.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Muutosväsymyksen keskellä moni laatii varasuunnitelmaa. Sen lisäksi on hyvä miettiä hetki arvojaan.

Kaikkea on liikaa eikä mikään toimi kuten pitäisi. Ainoastaan vanha kunnon imuri suostuu surisemaan ilman uutta päivitystä. Tahdon ulos kaiken muistamisesta! 

Myyn kaiken, muutan Thaimaahan ja opetan sukellusta. Luovun tästä ikuisesta kiireestä ja aikataulujen paineesta. Lähden.  

Sekä unelmia että varasuunnitelmia tarvitaan. Ne voivat kannatella rankkoina aikoina ja tuoda tervetullutta toivoa tulevaisuuteen.

Oleellista onkin kysyä itseltään, millaista elämää haluan elää.  Mikä minulle on tärkeää?  Millaiseksi ihmiseksi haluan tulla?

Omien arvojen pohdinta tarkoittaa sitä, että uhraa aikaat oman elämäsi miettimiselle. Mille asioille oikeasti haluan antaa aikaani? Mistä haluan tulla muistetuksi? Mitä toivon lasteni kertovan itsestäni? Välillä on tärkeää myös miettiä, mikä minua palkitsee. Fiksua on myös listata, mille asioille kuitenkin käytännössä annan aikaa eli elänkö arvojeni mukaista elämää.

Pohdinnasta on se hyöty, että sitä kautta saa suuntamerkit tulevaisuuteen. Parhaimmillaan arvojen miettiminen voi motivoida muutokseen. Jos  huomaan, että suurin osa ajasta kuluu "vähemmän tärkeisiin asioihin" kuten esimerkiksi kodin siivoukseen ja työhön, voinko tehdä asialle jotakin?

Myös omien valintojen seurausta on hyvä pohtia. Jos tosissani uskon, ettei mikään kannata enkä enää opi mitään, mitä siitä seuraa? Jos nyt heitän hanskat tiskiin, olenko myöhemmin tyytyväinen? Haluanko todella jäädä syrjään kaikesta? Haluanko luopua työyhteisöstäni?

Näitä pohtiessa saattaa lopputulos ollakin se, että joskus on fiksumpaa pyytää apua, kysyä neuvoja ja suostua ottamaan apua vastaan. Kenties siitä seuraakin jotain vielä parempaa!

Lue lisää jatkuvaan muutokseen sopeutumisesta HYvä terveys 4/2018. Tilaajna voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.