puutarha
Kuva Shutterstock

Kuinka taimikokeiluista saisi ilon lisäksi myös syötävää satoa? Sijoita pohjaton viljelylaatikko maapohjalle, vinkkaa Arno Kasvi.

Puutarhaneuvos Arno Kasvi toivoo, että suomalaiset innostuisivat kasvattamaan satoa pienistäkin viljelmistä. Hän on kirjoittanut puutarha-alan opaskirjoja ja työskennellyt pitkään Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.

Kasvi antaa vinkkinsä aloittelevalle viherpeukalolle.

1. Laatikko avomaalle

Sijoita pohjaton istutuslaatikko maapohjalle, josta on poistettu rikkaruohot. Maapohjan ansiosta kasvien juuret pääsevät työntymään maaperään ja nostamaan ravinteita. Valitse laadukasta multaa, jossa on mukana savea. Savi pitää kosteuden ja ravinteet pidempään. Viljelys pärjää näin paremmin kuin ruukussa tai pohjallisessa laatikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Taimia harkitusti

Aloita helpoilla kasvatettavilla: kesäkurpitsaa, papua, salaattia, sipuleita ja yrttejä, pari tomaatin taintakin. Miniviljelmään voi laittaa kukkiakin. Muista kastella viikoittain ja lannoittaa säännöllisesti. Kaupan salaatti- ja yrttiruukuista saa jakamalla taimia, jotka kasvattavat syötävää pöytään kolmessa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Nauti oppimisesta

Suomen lyhyt kesä asettaa viljelylle vaatimuksia, joihin ei välttämättä löydy neuvoja googlesta. Ensimmäiseksi on opittava huomaamaan, milloin kasvi roikottaa lehtiään eli tarvitsee vettä, mutta myös se, milloin juuret ovat vaarassa mädäntyä. Tavallisin aloittelijan virhe on jättää taimisto harventamatta tai lannoittaa joko liikaa tai ei ollenkaan.

Lisätietoa Arno Kasvin kirjasta Palstalta parempaa. Readme, 2017. 

 

Plusvinkki!

Pienelläkin palstalla voi kokeilla luonnonmukaista kasviensuojelua. Salaattien ja yrttien suojaksi kannattaa istuttaa pari samettikukkaa, joiden tuoksusta tuhohyönteiset eivät pidä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla