naurujooga, huumori, rentoutuminen
Kuva Shutterstock

Nauraminen parantaa, kun saa nauraa kunnolla porukassa. Naurujoogakouluttaja Essi Tolonen toivoo aikuistenkin löytävän lapsekkaan luottavaisen hörötyksen.

Ajatus tyhjännauramisesta aiheuttaa vastustusta, tietää naurujooga- ja ilmaisukouluttaja Essi Tolonen. Hän on ohjannut toistakymmentä vuotta naurujoogaryhmiä ja käynyt rentouttamassa ryhmiä työpaikoilla Helsingistä Ivaloon.

Naurusessio alkaa houkuttelemalla. Anna itsellesi lupa ajatella, että olisi kiva nauraa. Jos myös kaveri vieressä tunnustaa, että nauru tulisi tarpeeseen, ollaan jo vauhdissa.

Olennaista on, että kaikilla on turvallinen tunnelma: täällä saa nauraa ilman syytä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvien hörähdysten perässä

Tolonen muistuttaa, että jokainen meistä on kokenut ensimmäisen hyvän hörähdyksen 1-4 kuukauden ikäisenä. Kohtaaminen äidin tai muun läheisen kanssa on ollut ainutlaatuinen, täynnä luottamusta ja toiveikkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samantapaista kokonaisvaltaista, syvää kokemusta tavoittelemme myöhemminkin toisen kohdatessamme.

– Se on sydänten kohtaamista. Hyvä tunne purkaa mielen ja kehon jännityksiä ja pulpahtaa esiin nauruna. Siihen ei tarvita sanoja eikä ajattelua, niin kuin tarvitaan vaikka komedialle nauramiseen, sanoo Tolonen.

Vapaassa, lapsekkaassa naurussa mieli ja opitut ajatuskuviot eivät haro vastaan.

–Naurujoogassa kokeillaan, kuinka sisäisen lapsen nauru pääsee ulos. Sitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa lapsellisuuteen, sanoo Tolonen.

Jos hyvin käy, saattaa porukassa naurattaa toista tuntia. Tolosen mukaan naurulihaksia voi treenata ja nauru raikaakin lähes aina. Lähtökohta on, että vuorovaikutus lähtee itsestä ja että hymy ja nauru tarttuvat helposti.

Mielihyvää jää huomiseksikin

Koska nauramisen tiedetään vapauttavan mielihyvähormoneja, pitkään nauramisen vaikutukset saattavat tuntua vielä seuraavana päivänä. Tästä Tolonen kertoo saaneensa kiittävää palautetta potilailta sairaalakäynneillä.

Työpaikkoilla naurusessioiden seurauksiin ovat kuuluneet seuraavan päivän yllättävät ilonilmaukset ja hymyt jo aamulla vaatenaulakolla. Yhteisestä rätkätyksestä voi kummuta hyvät tirskunnat pitkään.

– Jokainen kaipaa hymyä. Se kertoo, että toinen suhtautuu sinuun ystävällisesti. Hänen seurassaan olet turvassa. Onkin outoa, että hymyn antaminen toiselle voi olla todella vaikeaa.

– Mutta kun suomalaisille antaa luvan, niin heistä irtoaa vahvaa räkättämistä ja kikattamista, Tolonen tietää.

Lue lisää naurun hyvää tekevistä vaikutuksista: Hyvä terveys 14/2016.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla