Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Kuva: Anna Huovinen

Näyttelijä Milka Alroth, 54, luuli pitkään pärjäävänsä muutaman tunnin yöunilla. Oli järkytys tajuta, ettei hän ollutkaan vähäuninen vaan kärsi yli kahden vuosikymmenen univajeesta.

Teatterikoulussa Milka Alroth nukkui vain parin kolmen tunnin yöunia, se tuntui riittävän ja jäi jotenkin päälle.

– Nelikymppisenäkin nukuin vain neljästä kuuteen tuntia yössä. En enää ymmärtänyt, mikä on normaalia ja mikä ei. Join kahvia, totuin olotilaani ja luulin, että en tarvitse enempää unta.

Raja tuli vastaan 47-vuotiaana. Milka oli niin väsynyt, että jotain piti tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Menin ystäväni suosittelemalle hierojalle, joka kertoi, että kehoni oli kivikova kaulasta alkaen. Hieronta laittoi kroppani rullaamaan. Sen jälkeen oli pakko mennä kotiin nukkumaan — 16 tunniksi putkeen. Se oli voimakas kehollinen kokemus jännityksen laukeamisesta. Aloin ymmärtää, että en ollutkaan vähäuninen, vaan kärsinyt univajeesta yli 25 vuotta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Käytän kaikki keinot parempaan uneen”

Kokemuksensa jälkeen Milka on pikkuhiljaa opetellut uusia tapoja nukkua enemmän. Nykyisin hän tunnistaa, jos on nukkunut liian vähän.

Hyväksi havaittuja apukeinoja parempaan ja laadukkaampaan uneen ovat muun muassa pimennysverhot, hapankirsikkamehun nauttiminen, ilmankostutin ja painopeitto.

– Piikkityyny auttaa, jos tunnen oloni nukkumaan mennessä levottomaksi. Laitan sen pään alle ja nukahdan siihen, tai seison sen päällä paljain jaloin hampaiden pesun ajan. Se rauhoittaa hermostoa.

Lue lisää Milka Alrothin hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 4/2021!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla