Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kysyn neuvoa nukahtamislääkkeestä. Pojallani oli psykoosi vajaa kaksi vuotta sitten, jolloin hän käytti mm. Abilify-psykoosinestolääkettä vähän yli vuoden ajan. Poikani lopetti lääkityksen viime keväänä, koska hän voi aika hyvin. Syksyllä hänellä oli unihäiriöitä mm. yövalvomisen vuoksi. Psykiatri kirjoitti ketiapiinia (Ketipinor) 25–50 mg nukahtamiseen. Muutamassa kuukaudessa huomasimme, että poikamme muuttui kylmemmäksi meitä vanhempia kohtaan ja ärsyyntyi erittäin helposti. Hän on myös hyvin tokkurainen herätessään. Voitteko suositella nuorelle aikuiselle jotain nukahtamislääkettä tai hyvää luontaislääkettä, joka ei aiheuttaisi tokkuraa, aggressiivisuutta eikä riippuvuutta lääkkeeseen?

Oikean lääkityksen löytäminen unettomuuden hoitoon on erityisen haastavaa sen vuoksi, että pojallasi on pari vuotta sitten ollut psykoosijakso. Unettomuus voi tällöin olla myös alkavan uuden psykoosijakson esioire. Silloin tavanomaiset nukahduslääkkeet, melatoniini tai luonnonlääkkeet eivät yleensä ole riittävän tehokkaita.

Lisäksi nukahduslääkkeiden säännölliseen käyttöön liittyy sen lopettamista hankaloittavia vierotusoireita, kuten esimerkiksi pari viikkoa kestävä unettomuus. Tällainen vain lopetusoireina ilmenevä lääkeriippuvuus tulee kuitenkin erottaa lääkkeiden päihteellisestä käytöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ketiapiini kehitettiin alun perin psykoosilääkkeeksi, mutta sen käyttö pelkän unettomuuden hoidossa on lisääntynyt. Periaatteessa lääkärin ajatus ketiapiinin käytöstä poikasi unettomuuden hoidossa on asiallinen, koska pojallasi on ollut aikaisemmin psykoosivaihe. Ketiapiini aiheuttaa kuitenkin toisille potilaille pienissäkin annoksissa kiusallista aamutokkuraisuutta tai puheen puuroutumista. Tällöin on vain yhdessä lääkärin kanssa etsittävä joku toinen lääke.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sedatiivisia masennuslääkkeitä käytetään paljon unettomuuden hoidossa, mutta ne saattavat joillakin potilailla lisätä psykoosialt­tiutta. Poikasi psykoosialttiuden vuoksi voi myös olla viisasta käyttää Abilify-psykoosilääkettä samalla, kun etsitään sopivaa lääkettä unettomuuden hoitoon.

Vastauksestani varmasti välittyy unettomuuden lääkehoidon vaikeus. Siksi se onnistuu parhaiten vain tiiviissä yhteistyössä hoitavan ja potilaan kokemuksia kuuntelevan lääkärin kanssa.
 

 

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Jan

Akupuktio auttoi hyvin nukkumiseen.älkää menkö psykiatrin luokse .tämä kiinan ammattilainen oli mukava ja nyt huolet pois ja nukuttaa .

Edellinen ..

Lisään vielä että on olemassa keinoja stressaantuneen/ahdistuneen mielen hoitoon ja ne eivät ole pillereitä joita lääkärit määrää. Jos on herkkä luonne niin kannattaa kokeilla kaikkea muutakin millä saa mielen rauhoittumaan. Esim liikunta, rauhallinen paikka luonnon keskellä, ymmärryksen mielen toimintaan esim kirjoja lukemalla, hengitysharjoitukset joka päivä, hyvä kuuntelija rinnalle. Näillä keinoilla on ollut vaikutusta ainakin itselläni ja ovat käytössä jatkuvasti. Toivoisin että joku päivä myös lääkäreillä olisi ymmärrystä ja tahtoa kertoa potilaille eri vaihtoehdoista, lääkkeiden rinnalle tai tilalle. Näitäkin vaihtoehtoja on kyllä tutkittu riittävästi että voi ohjeita antaa ja vahvasti suositella. Pitkittäminen tiedon jakamiselle lisää oireiden kroonistumista joten mahdollisimman ajoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla