Tiedätkö, milloin sisäinen uutistoimistosi viestittää todellista nälkää, väsymystä, pelkoa... Kehosi raportoi niistä väsymättä, vaikka et sitä tiedostaisikaan. Mitä herkemmällä korvalla kuuntelet itseäsi, sitä paremmin voit.

Yksittäiset kehoaistimukset antavat meille mahdollisuuden kokea nälkää, kylläisyyttä, janoa, kipua, kehon lämpötilaa, rentoutumista, ahdistuneisuutta ja turvallisuutta.

Toisin sanoen aivomme ja mielemme ottavat jatkuvasti vastaan signaaleja ympäri kehoa. Viesteistä rakentuu kartta sisäisestä maailmastamme.

Kehotietoisuuden puute selittää häiriöitä ja riippuvuuksia

Kehoaistimukset luovat kasvualustan kehotietoisuudelle, joka tarkoittaa aktiivista suhdetta niin omaan sisäiseen tilaan kuin ympäröivään todellisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Scientific American kirjoittaa, että heikentynyttä suhdetta kehoomme selittää esimerkiksi teknologian ja lääkkeiden runsas käyttö. Ihmisistä on tullut vähitellen yhä kehnompia ”kehoaistijoita”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kehoaistimusten häiriintyminen kytkeytyy tiiviisti myös autismiin, traumoihin, syömishäiriöön, liikalihavuuteen sekä riippuvuuksiin.

Kehon aistimusten tunnistamisella ontiivis yhteys siihen, miten mieli makaa.

Biological Psychiatry -lehdessä julkaistut tutkimustulokset kertovat, että häiriöt kehotuntemuksissa voivat aiheuttaa tai pahentaa ahdistusta sekä masennusta.

Nälkä, joka ei lähde syömällä

Elämme yltäkylläisyydessä ja monet ovat kadottaneet kyvyn tuntea syömiseen liittyviä luonnollisia tuntemuksia, kertoo ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen. Hän on kirjoittanut teoksen Tunne syöminen.

– Saattaa olla ihmisiä, jotka eivät syö lainkaan oikeaan fysiologiseen nälkäänsä vaan esimerkiksi tunteisiinsa tai muihin ärsykkeisiinsä, Heinonen sanoo.

– Niille ihmisille, jotka eivät pysty käsittelemään negatiivisia tunteita muuten kuin syömällä, tunne voi olla ihan mikä vaan, pettymyksestä tylsyyteen.

Jos syömisestä on kulunut 3–4 tuntia, kyseessä on todennäköisesti aito nälkä.

– Kannattaa kartoittaa eri päivinä, minkä tyyppisiä nämä nälän laukaisevat tunteet ovat. Tapahtuiko jotain sitä ennen kuin nälän tunne tuli? Tuliko ehkä joku ikävä puhelu?

Yllättävän usein nälkä sekoittuu myös närästykseen, koska närästys on nälänomainen tunne.

– On tullut paljon potilaita, jotka sanovat, että heillä on jatkuvasti nälkä. Ihan sama mitä syö, niin nälkä ei lähde, mutta kyse onkin ollut pohjimmiltaan närästyksestä, Heinonen kertoo.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla