Kuva Jaakko Lukumaa
Kuva Jaakko Lukumaa

Kylmä suhde särkee sydämen. Kannattaako sitä jatkaa, psykologi ja psykoterapeutti Sanna Aulankoski?

Olen kuusikymppinen nainen ja seurustellut kolmisen vuotta naimisissa olevan miehen kanssa. Hän on asunut vaimonsa kanssa 12 vuotta ja hänen sanojensa mukaan suhde on kylmä. Mies on sanonut minulle suoraan, ettei tunne rakkautta vaimoaan kohtaan mutta ei myöskään minua kohtaan. Nykyisin hän käyttäytyy kylmästi ja itsekkäästi eikä osoita tunteitaan oikeastaan millään tavalla. Mietin usein, ketä hän rakastaa? Vai olenko itse epänormaali, kun roikun tällaisessa kylmässä suhteessa?
Hänen käytöksensä loukkaa minua usein. Hän saattaa jättää tulematta, vaikka olemme sopineet tapaamisen eikä näe mitään syytä anteeksipyyntöön. Aiemmin välitin hänestä, koska luulin ymmärtäväni hänen pahaa oloaan ja yritin tarjota sitä, mitä häneltä tuntui puuttuvan. Nykyisin olen vain onneton enkä osaa enää auttaa itseänikään. Sieluni on rikki. Miten jaksan jatkaa elämääni? RIKOTTU

Olet elänyt kolme vuotta voimia vievässä tilanteessa. On hyvä, jos mietit nyt vakavasti, kannattaako siinä enää jatkaa.

Kuvaamasi vuorovaikutuskuvio on valitettavan tavallinen. Sen keskiössä on henkilö, joka ei kykene kantamaan vastuuta läheistensä hyvinvoinnista. Suhteen alkuvaiheen huuma ei ole kehittynyt rakastavaksi yhteydeksi, eikä epätyydyttävää tilannetta ole ratkaistu korjaamalla suhdetta tai eroamalla, vaan hankkimalla yksi tai useampi sivusuhde.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pettäjän toiminta on itsekeskeistä. Hän täyttää elämänsä suhteilla ja kokemuksilla, joista saa itselleen iloa ja hyötyä. Sillä, miten hänen elämäntapansa vaikuttaa muihin ihmisiin, ei ole hänelle merkitystä. Toisaalta kyse on vuorovaikutuksesta. Muut tekevät egoistisen elämäntyylin mahdolliseksi sallivalla asenteellaan. Sekä hänen vaimonsa että sinun haasteenasi olisi nyt laittaa rajat miehen käytökselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olet kenties elätellyt toiveita siitä, että mies eroaisi ja ryhtyisi onnelliseen suhteeseen kanssasi. Se, mitä kerrot kirjeessäsi ei puhu sen puolesta, että niin kävisi. On mahdollista, ettei mies kykene rakastamaan aidosti ketään. Vaihtoehtoinasi lienee joko jatkaa kuluttavassa toisen naisen roolissa tai erota hänestä.

Kolmessa vuodessa on mahdollista kiintyä ihmiseen syvästikin, minkä vuoksi eroaminen voi tuntua vaikealta. Jos päädyt eroon, sinun täytyy hyväksyä se, että joudut elämään läpi irrottautumiseen kuuluvat kielteiset tunteet. Viha, suru, häpeä, pettymys ja muut kipeät tunteet kuuluvat eroon, eikä niitä voi ohittaa. Usein eroa viivytelläänkin juuri siksi, ettei ikäviä tunteita haluta kohdata. Voit kuitenkin uskoa siihen, että ne läpikäymällä elämääsi tulee tilaa myös ilolle ja onnelle.

Tunteiden kohtaamisessa kirjoittaminen ja puhuminen auttavat. Erositpa miehestä nyt tai et, voisit kokeilla kirjoituskuuria jaksamisesi tueksi. Varaa joka päivä 15—30 minuuttia kirjoittamiselle. Kirjoita mahdollisimman aidosti ja seikkaperäisesti suhteeseenne liittyvistä syvimmistä tunnoistasi — etenkin niistä, jotka ovat sinulle kipeitä ja ahdistavia. Jos kirjoittaminen nostaa esiin muita ikäviä kokemuksia, kirjoita myös niistä. Jatka kirjoittamista niin kauan kuin koet sen tarpeelliseksi.

Ystävien tuki, harrastukset ja mielekäs toiminta ovat myös tärkeitä erossa. Jos sinulla ei ole läheistä, jolle voit puhua, olisi hyvä hakeutua ammattiauttajan puheille. Hän voisi auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan tukiryhmän. Muista, että moni muukin on kyennyt jättämään onnettoman suhteen. Vaikka se nyt saattaa tuntua kaukaiselta, saatat vielä tavata miehen, joka kykenee rakastamaan sinua pyyteettömästi. Ja jos et, voit elää onnellista elämää ilman miestäkin.

Lue lisää
Pettäjä rikkoo rakkauden

Lisää psykologin vastauksia löydät täältä.

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla