Mistä voi olla kysymys, kun vanha tuttu puoliso muuttuu ärtyisäksi ja haluttomaksi valehtelijaksi? Voiko kaiken laittaa hormonimuutosten piikkiin?

Kysymys:

Kysyisin miesten viidenkympin villityksestä tai vaihdevuosista. Keski-ikäisen mieheni käytös on muuttunut: hän on ärtyisä, tiuskii ja syyttelee. Seksi ei enää toimi parisuhteessa, mutta ehkä vieraissa? Matkat hän tekee mieluummin miesporukassa. Minun kanssani hän on, jos aika jää. Usein ei jää. Ryyppääminen on lisääntynyt, mutta ulkoinen ”uudistautuminen” tuntuu kiinnostavan. Pahinta on kuitenkin valehtelu. Hän valehtelee ja pitää valheistaan kiinni – ihan kuin uskoisi niihin. En tunne häntä enää. Miten persoona voi muuttua näin paljon? Säilytänkö itsekunnioitukseni vain eroamalla? EROA HAKEVA

Asiantuntija vastaa:

VIIDENKYMPIN villitys, jos sellaisesta voi puhua, on paljon monimuotoisempi ilmiö kuin mieshormonin väheneminen. Hormonaaliset muutokset alkavat miehillä jo kolmikymppisenä ja ovat naisten vaihdevuosia hitaammat. Suurin osa ei saa mitään oireita.

Väsymys, mielialan lasku ja seksuaalinen haluttomuus, ovat päinvastaisia kuin kuvaamassasi viidenkympin villityksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

MIEHESI ärtyisyys, seksin toimimattomuus, kiinnostuksen suuntautuminen suhteen ulkopuolelle, ryyppääminen ja valehteleminen kuulostavat reagoinnilta vanhenemiseen. Vastaanotollani olen useamman

Sisältö jatkuu mainoksen alla

kerran törmännyt vastaavanlaisiin tilanteisiin, joissa yli viiskymppinen mies on alkanut voimakkaasti etsiä itseään ja uutta ratkaisua kasvukipuihin. Tämä johtaa usein toilailuun ja salailuun, kunnes puolison on enää vaikea antaa anteeksi.

PARISUHTEEN korjaamisen kannalta tärkein kysymys on: olenko valmis sitoutumaan vielä ja tekemään työtä suhteen pelastamiseksi? Jos vastaus on ei, jäljelle ei jää kuin eroaminen, jonka senkin voi tehdä monella tavalla. Esimerkiksi kirja Jälleenrakennus: kun suhteesi päättyy (2007), tai Erokirja – naisen opas erosta toipumiseen (2012), auttaa sinua pohtimaan asiaa. Harkitse myös Väestöliiton ilmaiseen valtakunnalliseen parisuhdepuhelimeen soittamista.

JOS OLET vielä valmis jatkamaan, pyri järjestämään paineeton hetki parisuhteen käsittelyyn. Jos olette puheväleissä, helpoin tapa avata keskustelu on kysymys: onko sinulla hetki aikaa? Tuo tämän jälkeen esille, että haluaisit keskustella suhteenne tilasta ja tulevaisuudesta, koska olet siitä huolissasi.

On tärkeää, että miehesi ei koe sinun pyrkivän rajoittamaan hänen ”vapauttaan” tai pakottavan mihinkään. Jos edes keskustelu ei onnistu, kirjoita miehellesi lyhyt kirje. Ja pyydä häntä vastaamaan.

ELOKUVISSA suhteiden karikkoja on kuvattu kirjavasti. Marilyn-klassikko Kesäleski (1955) kuvaa kevyellä otteella aviomiehen hullaantumista kesäloman aikana. Astetta vakavampi on Woody Allenin elokuva Miehiä ja vaimoja (1992), jossa seurataan kahden parin kärvistelyä avio-ongelmissa. Voimaannuttava erokuvaus löytyy elokuvasta Eat, pray, love – omaa tietä etsimässä (2010). Ja humoristinen jälleenrakennusprosessi elokuvasta Pientä säätöä (2009).

NÄIN ETEENPÄIN

➤ POHDI rauhassa, haluatko vielä sitoutua liittoonne ja sen pelastamiseen.

➤ KÄY tarpeen mukaan keskustelemassa tilanteestasi ammattilaisen kanssa.

➤ KIRJOITA miehellesi kirje, jossa tuot esille nykytilanteen ja toiveesi etenemisen suhteen.

➤ PIDÄ huolta omasta jaksamisestasi ja tapaa ystäviäsi.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Onnellinen aikuinen nainen

Voi olla, että kommenttini on myöhässä.... Olimme olleet naimisissa yli 40-vuotta. Oli yhteinenn yritys ja kaksi lasta. Ex mieheni sai burnoutin ja lopetimme yrityksemme. Itse lähdin uusille urille, hänen jäädessä ensin pariksi vuodeksi kotiin, myöhemmin kouluttautui uuteen ammattiin. Elimme ns. normaalia elämää, seksiä ei ollut... exän sanoin: en jaksa, en kykene. Laitoin tämän kaiken loppuunpalamisen piikkiin, kunnes eräällä mökkiereissulla katsoin hänen puhelintaan ( jatkuvasti tuli viestiä)niin siellä olikin viestejä toiselta naiselta. Oli alkanut silloin, kun aikuisopiskeli toisella paikkakunnalla. Yritin puhua asiasta, mutta en saanut exästä mitään irti.  Kerroin pojilleni tapauksen ja he ottivat isänsä puhuttelluun, sillä seurauksella, että hänelle hankittiin oma asunto ja avioero pistettiin vireille. Nyt kahden vuoden jälkeen olen todella onnellinen, että huomasin viestit. Olen itse uudessa suhteessa, jossa on seksiä ja läheisyyttä. Jos olisin ollut nainen, joka ei huolehdi itsestään, niin en ehkä olisi ihmetellyt. Olen aina pitänyt itsestäni huolta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Huonoon suhteeseen ei kannata jäädä...ei vanha koira uusia temppuja opi! Täällä ollaan vain kerran, toista mahdollisuutta ei tule.

  • ylös 10
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla