Työelämän kovat vaatimukset ovat siirtyneet parisuhteeseenkin. Myös sängyssä mies ja nainen käyttävät valtaa. Kun molemmat tulevat puolitiehen vastaan, jo unohtunut intohimo herää uudelleen.

Seksuaaliterapeutti Sirkku Tukiainen hymähtää seksitutkimuksille, joissa väitetään suomalaisten harrastavan seksiä kaksi kertaa viikossa. Seksitutkimuksiin vastataan Tukiaisen mielestä niin kuin kuvitellaan olevan normaalia. Normaalisti kyllä joka viikko, mutta juuri viime viikko oli poikkeus. Stressiä töissä. Ja tällä viikolla oli se matka.

Sirkku Tukiainen on Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskuksen pitkien perheterapiakoulutusten johtaja. Työkseen hän kouluttaa seksuaali- ja perheterapeutteja, mutta pitää myös omaa vastaanottoa. Tukiainen miettii asiakaskuntaansa. Fiksuja pariskuntia, joista jotkut harrastavat seksiä ainakin joka viikko. Aktien määrä vain ei kerro koko totuutta.

– Seksi voi olla nylkytystä, jossa toinen laukeaa ja toinen jää pyyhkimään kyyneleitä poskiltaan.

Verrattuna muihin

Seksitutkimusten keskiarvo on helppo lyömäase parisuhteessa, sillä seksi on niin herkkä alue, että sillä on helppo syyllistää. Naapurissa naidaan taas, kuuletko! Seksiä pari kertaa viikossa on keskiarvona yksinkertaisesti mahdoton myös siksi, että jopa kolmasosalla aikuisista ei ole seksikumppania.

– Monen elämän keskeisin murhe on, ettei kumppania löydy, Tukiainen toteaa.

Mistä esimerkiksi hyvinkoulutettu, eronnut 35-vuotias nainen löytää seksiseuraa pikkukaupungissa? Tuskin ravintolasta. Yhden yön pokat eivät kaikkia edes houkuta. Moni yksinäinen kanavoikin viettienergiansa muualle, kuten työhön tai harrastuksiin. Vaikka kumppani olisikin, hän saattaa olla ulkomaankomennuksella tai vaikkapa vankilassa. Ilmankin oppii elämään. Elämässä on niin paljon muuta.

Joutilas seksi

Seksi tarvitsee joutilaisuutta, Tukiainen sanoo. Siksi parisuhde ja seksuaalisuus voivat huonosti. Seksiä korostetaan, mutta käytännössä nykymeno ruokkii seksittömyyttä. Työelämän kovat arvot vaikuttavat parisuhteeseenkin. Kun molemmat huolehtivat urasta, lapsista, asuntovelasta ja harrastuksista, ei joutilaisuuteen jää aikaa. Terapeutit puhuvat jopa juppi-impotenssista.

Vaatimustaso on kova. Kiihkeiden lemmenleikkien tiimellyksessä molempien on lauettava ja partnerin odotetaan antavan multiorgasmeja. Tunteiden puolella ollaan yhtä kiihkeitä: syvä rakastuminen on tila, jossa halutaan olla jatkuvasti. Vähempään ei tyydytä. Seksin lisäksi seksittömyydestäkin on voitava puhua. Tosiasia on, että monet ihan tavalliset ihmiset elävät ilman seksiä. Halusivat he sitä tai eivät.

Nainen vastaan mies

Miehen ja naisen välisessä suhteessa seksistä tulee ongelma, kun toinen on aktiivinen ja toinen ei. Sirkku Tukiainen törmää vastaanotollaan yhä useammin siihen, että nainen päättää parisuhteessa kaiken seksiin liittyvän.
Kun mä en vaan halua!

– Jos mies haluaa seksiä, hänen pitää käyttäytyä, Tukiainen muotoilee nykynaisen vaatimuksia. Nainen suostuu seksiin, jos mies esimerkiksi imuroi tai ottaa muuten huomioon.

Kun entisaikojen naisia kehotettiin sulkemaan silmänsä ja ajattelemaan isänmaata, seksi on tänä päivänä kaupankäyntiä. Piilevä valtataistelu on yhä useamman parisuhteen kompastuskivi. Nainen ja mies kilpailevat vallasta päättää seksistä samalla lailla kuin muistakin asioista perheessä.

Jos nainen päättää kotona kaiken muun, tulee miehelle helposti näyttämisen tarve sängyssä. Niinpä hän käy kiinni ja työntyy sisään ilman sen kummempaa romantiikkaa. On paljon pariskuntia, joiden seksiin varattu tuokio toistuu joka kerta täsmälleen samanlaisena lähes puolen minuutin tarkkuudella. Jos toinen selvästi määrää, mitä tehdään, alkaa toinen vetäytyä. Halukin häviää. Rutiinit tappavat viimeisetkin intohimon rippeet.

Sirkku Tukiainen ehdottaa, että pariskunnat kilpailisivat määräysvallan sijasta siitä, kumpi osaa ilahduttaa toista enemmän.

Erilaiset tarpeet

Naiset ja miehet ovat erilaisia, tietää seksiterapeutti.

– Naiset kaipaavat puhetta, tunnetta, tarinaa, Sirkku Tukiainen muistuttaa.

Miehiä kuvat ja toiminta virittävät usein paljon paremmin. Esimerkiksi pornoelokuvissa naisia saattaa kyllästyttää se, mikä miehistä on kaikkein kiihottavinta. Eikö tässä ole mitään juonta. Näyttäisivät edes naamaa!

Väite, että naiset ovat romanttisempia ei pidä paikkansa. Miehen ja naisen romanttisuus vain usein näkyy eri asioissa. Naisen mielestä seksikkäät alusvaatteet kotioloissa tuntuvat monesti naurettavilta, kun taas monia miehiä ne viehättävät. Se laittaa noi mustat aina, kun se lähtee ulos! Kotona se on vaan sloggeissa. Naisten mielestä romanttista saattaa olla, kun vain tuijotellaan katkarapukoktailin yli.

Tarpeet eivät kohtaa, jos niistä ei puhuta. Eikä moni uskalla, edes omalle puolisolleen. Tukiaisen vastaanotolle tuli kerran raskaana oleva nainen miehensä kanssa. Vasta nyt selvisi, että mies ei ollut uskaltanut ehdottaa vaimolleen seksiä raskauden aikana, koska luuli sen vahingoittavan vauvaa. Nainen taas kuvitteli, ettei raskauden rumentamana kelpaa enää miehelleen.

Puolisoiden erilaisuus luo parisuhteeseen positiivista jännitystä, mutta kompromisseja täytyy tehdä. Ilman niitä ongelmat ja erot kärjistyvät entisestään.

Kritisoinnista kehumiseen

Pahimmillaan naisen vaativa puhe korostuu liikaa. Voi olla, ettei mies saa edes suunvuoroa. Tai jos hän uskaltaa sanoa jotakin, on naisen kommentti: ”Et sä noin voi ajatella.”

Pieni kunnon riita ennen seksiä voi piristää naista, mutta vie viimeisetkin halun rippeet miehestä. Miehen mielestä seksi voi pikemminkin karkottaa pikkumurheet, eikä niistä tarvitse enää jauhaa.

Sirkku Tukiaista ärsyttää suomalaisessa kulttuurissa itsepintaisesti vieläkin elävä lupa vinoilla toiselle parisuhteessa.

– On sellaisia pareja, jotka eivät taatusti kohtelisi ketään muuta niin huonosti kuin kohtelevat puolisoaan.

Tukiainen kysyy usein pariterapiassa aluksi, mitä ihmiset arvelevat, että heidän puolisonsa heissä itsessään arvostaa. Yllättäen moni ei osaa vastata. Parisuhteessa puhutaan liian vähän myönteisistä puolista toisessa.

– Tumpuloinkin suomalainen mies oppisi puhumaan tunteistaan, jos kuulisi vaimoltaan positiivisia asioita. Sängyssäkin saatetaan muuten olla ihan hiljaa, mutta älähtää välillä kuuluvasti ei! tai älä!

Lakanoiden välissä pitäisi Sirkku Tukiaisen mielestä huokailla mielihyvästä ja kutsua vaikka toista suloiseksi.

Ovi makuuhuoneeseen

Molempien on parisuhteessa tultava puolitiehen vastaan. Naisen ei ehkä tarvitse puhua ainoastaan ongelmista. Mies taas voisi ottaa huomioon naisen hellyyden ja kosketuksen tarpeen. Moni nainen haluaa kuulla jotakin somaa ennen rakastelua. Seksi tarvitsee ihan käytännössäkin kahdenkeskistä aikaa.

– Ajanvarauskirjat esiin, Sirkku Tukiainen sanoo.

Työasiat ovat tärkeitä, koska ne on merkitty kalenteriin. Jos kahdenkeskisen ajan puolison kanssa merkitsee joka torstai-iltaan kello 18–20, menosta tulee tärkeä. Tukiaista huolestuttavat pienten lasten vanhemmat, jotka jämähtävät äidin ja isin rooleihin. Aikuisten parisuhde on hänen mielestään perhettä koossa pitävä perusakseli. Siksi sillekin on varattava aikaa. Makuuhuoneeseen on hankittava ovi, jos ei sellaista ole. Ja vielä parempi, jos oven saa lukkoon.

Tukiainen kertoo pariskunnasta, joka yritti tehdä seksuaaliterapiaan kuuluvia kosketteluharjoituksia, kun talon toisessa siivessä asuva appiukko aina tassutteli kertomaan televisiossa pyörivistä ohjelmista. Ette kai te nyt vielä maata mee?

Intohimon ylläpitäminen vaatii mystisyyttä. Kahdenkeskisen ajan lisäksi on oltava molempien omaa aikaa. Ja salaperäiseksi voi aina vähän tekeytyä. Uskottomuus ei välttämättä tuhoa parisuhdetta.

– Se on usein nopein tie saada ongelma palautumaan seksiin. Sen jälkeen voidaan seksiongelmakin ratkaista, Tukiainen kertoo.

Lue lisää seksuaalisuudesta.

Vinkkejä parisuhteen parempaan seksiin

 • välttäkää valtataistelua
 • kilpailkaa siitä, kumpi ilahduttaa toista enemmän
 • puhukaa haluistanne ja tunteistanne
 • etsikää kompromisseja
 • listatkaa toistenne myönteisiä puolia
 • varatkaa kahdenkeskistä aikaa
 • huolehtikaa, että molemmilla on myös omaa aikaa
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.