Venytysarvet vatsalla kertovat useimmiten nopeasta lihomisesta, mutta muitakin syitä ikävään ilmiöön on. Lue asiantuntijan neuvot.

Olen 18-vuotias nainen ja alavatsaani on ilmestynyt 4 kuukauden aikana muutama todella näkyvä venymäarpi. Silmämääräisesti katsottuna painoni ei ole juuri muuttunut, mutta vaa’alla en ole käynyt. Mistä moinen voi johtua ja onko arpien häivyttämiseen mitään kotikonsteja?

ASIANTUNTIJA VASTAA

Venymäarpien kehittyminen voi liittyä kasvuun, painonvaihteluun ja raskauteen - useimmiten nopeaan lihomiseen. Mutta joskus se voi liittyä sairauksiin, kuten Cushingin oireyhtymään.

Mikäli samanaikaisesti on aknea, lisääntynyttä karvankasvua ja kasvojen pyöristymistä, kannattaa kääntyä yleislääkärin puoleen kortisolierityksen häiriön poissulkemiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Venymäarpien hoitoon ei ole tällä hetkellä kovin hyviä hoitomenetelmiä. Kotona voi kokeilla ihon kevyttä kuorintaa kuorintavoiteilla tai mikroneularullausta. Siinäkin pitää olla varovainen, sillä voimakkaasta neulauksesta voi syntyä uusia arpia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäriasemalla voidaan käyttää tiettyjä laitehoitoja ja vahvempaa kemiallista kuorintaa. Nämä hoidot ovat sarjahoitoja, suhteellisen kalliita ja vain tasoittavat arpea eivätkä poista niitä kokonaan.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla