Seksitaudit tarttuvat sukupuolielimistä, mutta ne voivat tarttua myös suuhun ja sormista silmään. Limakalvojen hipaisu riittää. Kondomi suojaa tartunnoilta – myös ulkomailla.

Yhä useampi kuppa, HIV , tippuri ja herpes tuodaan ulkomailta. Klamydia tarttuu eniten kotomaisissa kosketuksissa ja papilloomavirukset ovat kuin kotieläimiä - joku niistä on melkein meillä kaikilla. Merkittävimmät seksitautien tuontimaat ovat Viro, Venäjä ja Thaimaa, joihin saatetaan matkata varta vasten seksiä hakemaan. Runsas seksin tarjonta yllyttää kokeilemaan, ja riskit unohtuvat hiprakassa.

Kondomi aina mukana

Kun limakalvot kohtaavat, kosketuksessa on aina seksitaudin riski.

- Matkaesitteissä ja lentomatkan kohde-esittelyissä tehtäisiin palvelus matkalaisille, jos seksitaudeilta suojautumista korostettaisiin, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marjo Tuppurainen Kuopion yliopistollisesta sairaasta.
Kondomit on varmin hankkia jo kotimaassa.

- Maailmalla kondomeja ei voi ostaa joka kadunkulmasta. Aasiassa kondomit ovat myös niin pieniä, että ne rikkoontuvat herkästi.

Meikäläisessä ilmastossa kondomit säilyvät käyttökelpoisina useampia vuosia, mutta kuumassa vain kuukausia.

Eläköön terve epäluulo!

Sukupuolisuhteeseen ryhtyessään kannattaa ajatella rakastelevansa kumppanin koko historian kanssa. On tavallisempaa, että tilapäisellä kumppanilla on jonkin seksitauti kuin että sitä ei olisi. Nainen saa sukupuolitaudit miehiä helpommin. Naisella on enemmän limakalvopintaa bakteerien ja virusten tarttua.

Kondomin käyttö on perusteltua myös niissä parisuhteissa, joissa monikumppanuus on mahdollinen vaikkapa runsaan alkoholinkäytön takia. Monikumppanuus on arkista, sillä seksitaudeista 60 % on naisilla ja 40 % miehillä.

- Miehet ehtivät ennen hoitoon hakeutumistaan tartuttaa useamman naisen. Tauti tarttuu myös silloin, kun omat oireet eivät vielä ole ilmaantuneet, Tuppurainen selvittää.

Seksitaudit voivat olla myös oireettomia, jolloin kantaja tartuttaa tietämättään.

- Jos antaa terveyskeskuksessa kirvelyn vuoksi virtsanäytteen, on asiallista pyytää, että samasta näytteestä otetaan myös klamydiakoe, Tuppurainen suosittaa.

Klamydian, kupan ja tippurin aiheuttavat bakteerit. Ne voidaan nitistää antibiooteilla. Herpekset, papilloomat ja HI ovat viruksia, jotka jäävät elimistöön loppuiäksi. HIV lyhentää elämää, herpes ja papilloomat heikentävät elämänlaatua.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Mieheni käyttää unilääkkeitä nukahtamiseen ja paetakseen todellisuutta. Viime aikoina olen huomannut aggressiivisuutta hänen käytöksessään lääkkeen ottamisen jälkeen – toki lievää mutta joka tapauksessa vierasta uhoa. Hän tekee asioita, joita ei normaalisti tee, ja hetken mielijohteesta. Hän käyttää unilääkettä ja kaikkea muutakin mitä käsiinsä saa, myös alkoholia niiden kanssa. Kyse on mielestäni riippuvuudesta. Nyt kuitenkin haluaisin tietää, muuttaako unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö (5 v) ihmisen persoonallisuutta?

Pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön ei tiedetä muuttavan ihmisen persoonallisuutta. Miehesi muuttuneen käytöksen taustalla on luultavasti ongelmat, jotka saavat hänet käyttämään pakonomaisesti tavanomaista suurempia annoksia unilääkkeitä ja samanaikaisesti myös alkoholia.

Tilanne ei selviä ennen kuin miehesi kykenee puhumaan niistä ongelmista, jotka ovat hänen muuttuneen käytöksen ja pakonomaisen unilääkkeiden ja alkoholin käytön taustalla.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

5 vaaranmerkkiä ja 10 askelta kohti parempaa oloa.

 1. KIUKKUISUUS Jatkuva ärtymyksen tunne, erityisesti pinnan palaminen kotona. Tavallisia ovat myös yllättävät ja voimakkaat tunteenpurkaukset. Tunnelma on kireä eikä mikään naurata.
 2. STRESSIOIREET Päänsäryt ja selkäkivut lisääntyvät, sydän hakkaa, vatsa oireilee ja unihäiriöt piinaavat. Sosiaalinen elämä ei kiinnosta. Mieli tekee makeaa ja vain alkoholi antaa rentoutusta.
 3. JATKUVA VÄSYMYS Uni ei virkistä. Jatkuva väsymys, nukahtamisvaikeudet ja keskellä yötä heräily voivat olla merkkejä uupumuksesta tai masennuksesta. Iltaisin tekee mieli vain vajota sohvalle.
 4. MIELIALAN LASKU Suhtaudutko asioihin yhä useammin kielteisesti? Onko töissä kivaa? Menetkö mielelläsi töihin? Saatko aikaan sen, mitä pitääkin? Jaksatko liikkua tai harrastaa töiden jälkeen? Vai huomaatko miettiväsi murheita ja kokevasi itsesi entistä huonommaksi.
 5. TYÖ EI KIINNOSTA Et jaksa enää innostua mistään eikä luovuus kuki. Asenne työtä ja itseä kohtaan muuttuu kyyniseksi. Työ alkaa tuntua turhalta tai mahdottomalta.

10 askelta ylös uupumuksesta

 1. ARVIO TILANNE: Pysähdy. Mieti, mistä tilanne johtuu. Mitä tästä seuraa, jos jatkat näin? Voitko tehdä jotain toisin? Voitko ottaa aikalisän?
 2. ETSI APUA: Kuka tai mikä voisi auttaa sinua? Voitko keskustella esimiehen kanssa? Miten työt voisi organisoida? Auttaisiko työterveyshuolto?
 3. OTA LUPA LEVÄTÄ: Jokaisessa päivässä tulisi olla hetkiä rentoutumiselle. Osaatko antaa asioiden vain olla? Jos työssä on tiukkaa, vapaa-ajan olisi hyvä olla ohjelmoimatonta.
 4. MÄÄRITTELE ARVOSI: Mieti ja kirjoita paperille, mikä Sinulle on elämässä tärkeää? Mille asioille haluat antaa aikaasi ja uhrata voimiasi? Mistä haluaisit, että Sinut muistetaan?
 5. HUOMAA TOIMINTASI: Osaatko kieltäytyä ylitöistä vai uhraudutko aina? Tunnetko syyllisyyttä, jos pidät puolesi?
 6. KIITÄ ITSEÄSI: Kun lähdet töistä, tee kerrankin lista kaikesta siitä, mitä olet saanut päivän mittaan aikaan. Kiitä itseäsi! Muista, että vähempikin riittää.
 7. KERÄÄ OIVALLUKSET: Ota talteen kultajyvät eli onnistumiset matkan varrelta. Mikä on toiminut ja miksi?
 8. KOKEILE MUUTOSTA: Etsi eri toimintamalleja. Yritä toimia hiukan toisin. Sekin on osa muutosta, että hyväksyt sen, ettet aina pysty etkä onnistu.
 9. HYVÄKSY LEMPEÄSTI: Myötätuntoa voi harjoittaa itseäänkin kohtaan. Muista kuitenkin, että asenteesi toisiin vaikuttaa siihen, miten itseesi suhtaudut.
 10. PYSY NYKYHETKESSÄ: Harjoittele tuomaan ajatukset nykyhetkeen. Päästä irti menneistä ja tulevista, sillä nyt kaikki saattaa olla aivan hyvin. Tällä minuutilla ei ole mitään hätää.

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus oy.