Seksitaudit tarttuvat sukupuolielimistä, mutta ne voivat tarttua myös suuhun ja sormista silmään. Limakalvojen hipaisu riittää. Kondomi suojaa tartunnoilta – myös ulkomailla.

Yhä useampi kuppa, HIV , tippuri ja herpes tuodaan ulkomailta. Klamydia tarttuu eniten kotomaisissa kosketuksissa ja papilloomavirukset ovat kuin kotieläimiä - joku niistä on melkein meillä kaikilla. Merkittävimmät seksitautien tuontimaat ovat Viro, Venäjä ja Thaimaa, joihin saatetaan matkata varta vasten seksiä hakemaan. Runsas seksin tarjonta yllyttää kokeilemaan, ja riskit unohtuvat hiprakassa.

Kondomi aina mukana

Kun limakalvot kohtaavat, kosketuksessa on aina seksitaudin riski.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Matkaesitteissä ja lentomatkan kohde-esittelyissä tehtäisiin palvelus matkalaisille, jos seksitaudeilta suojautumista korostettaisiin, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marjo Tuppurainen Kuopion yliopistollisesta sairaasta.
Kondomit on varmin hankkia jo kotimaassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Maailmalla kondomeja ei voi ostaa joka kadunkulmasta. Aasiassa kondomit ovat myös niin pieniä, että ne rikkoontuvat herkästi.

Meikäläisessä ilmastossa kondomit säilyvät käyttökelpoisina useampia vuosia, mutta kuumassa vain kuukausia.

Eläköön terve epäluulo!

Sukupuolisuhteeseen ryhtyessään kannattaa ajatella rakastelevansa kumppanin koko historian kanssa. On tavallisempaa, että tilapäisellä kumppanilla on jonkin seksitauti kuin että sitä ei olisi. Nainen saa sukupuolitaudit miehiä helpommin. Naisella on enemmän limakalvopintaa bakteerien ja virusten tarttua.

Kondomin käyttö on perusteltua myös niissä parisuhteissa, joissa monikumppanuus on mahdollinen vaikkapa runsaan alkoholinkäytön takia. Monikumppanuus on arkista, sillä seksitaudeista 60 % on naisilla ja 40 % miehillä.

- Miehet ehtivät ennen hoitoon hakeutumistaan tartuttaa useamman naisen. Tauti tarttuu myös silloin, kun omat oireet eivät vielä ole ilmaantuneet, Tuppurainen selvittää.

Seksitaudit voivat olla myös oireettomia, jolloin kantaja tartuttaa tietämättään.

- Jos antaa terveyskeskuksessa kirvelyn vuoksi virtsanäytteen, on asiallista pyytää, että samasta näytteestä otetaan myös klamydiakoe, Tuppurainen suosittaa.

Klamydian, kupan ja tippurin aiheuttavat bakteerit. Ne voidaan nitistää antibiooteilla. Herpekset, papilloomat ja HI ovat viruksia, jotka jäävät elimistöön loppuiäksi. HIV lyhentää elämää, herpes ja papilloomat heikentävät elämänlaatua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla